Βασικοί κανόνες παιχνιδιού tug of war

tug of war κόμπος
Αυτοσχέδιος κόμπος για το παιχνίδι tug of war

Πάρτε ένα μακρύ σκοινί, έναν κόμπο ή ακόμα και μια κούκλα σκύλων και ξεκινήστε το παιχνίδι! Είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια σκύλων! Αρπάξτε την μία άκρη, δώστε την άλλη στον σκύλο σας και…. τραβήξτε! Πέρα από διασκέδαση και παιχνίδι είναι και μια καλή γυμναστική για τους δυο σας, ένα είδος ευχάριστης επικοινωνίας και ενισχύει το δέσιμο της σχέσης σας.

Βασικοί κανόνες παιχνιδιού tug of war

Ο βασικότερος κανόνας είναι να έχετε εσείς τον έλεγχο του παιχνιδιού. Κι αυτό θα συμβαίνει όταν θα υπακούει ο σκύλος σας στην εντολή “κάτσε” πριν του δώσετε τον κόμπο για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Θα υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος σας θα ορμήξει πρώτος να πάρει τοπαιχνίδι πριν του δώσετε την εντολή ή θα σας προτείνει εκείνος πρώτος να παίξετε. Για να πάρετε τον έλεγχο, θα του δώσετε την σειρά εντολών όπου θα πρέπει να υπακούσει προκειμένου να παίξετε : “άστο” – “κάτσε” – “οκ” και ξεκινάει το παιχνίδι.

Όσο δεν υπακούει ο σκύλος, το παιχνίδι δεν ξεκινά. Θα τον αφήσετε για λίγα λεπτά και θα ξεκινήσετε την διαδικασία ξανά λίγο αργότερα.

Βασικοί κανόνες παύσης παιχνιδιού

Όταν θελήσετε να σταματήσετε, τότε αλλάζετε την στάση σώματος, σταματάτε να τραβάτε τον κόμπο και στέκεστε ακίνητοι για να δείξετε ότι έχετε σταματήσει να παίζετε. Τότε λέτε την λέξη “άστο” ή “τέλος” για να αφήσει ο σκύλος σας το παιχνίδι από το στόμα του. Όταν υπακούσει τον επιβραβεύετε με λόγια, χάδια και λιχουδιά.

Κανόνας αποτροπής

Σε περίπτωση που ο σκύλος δαγκώσει κατά λάθος το χέρι σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, τότε σταματάει αυτόματα το παιχνίδι. Λέτε μια λέξη αποτροπής όπως “όχι”, “μη” ή κραυγή “άουτς” που είναι συγκεκριμένη μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. Έπειτα, ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες παύσης παιχνιδιού. Τον αφήνετε για μισό λεπτό και ξεκινάτε πάλι το παιχνίδι για να καταλάβει ότι υπήρχε λόγος που σταματήσατε κι αυτός ήταν…. τα δόντια του.

Διαβάστε την γλώσσα του σώματος!

Το γρύλισμα κάνει καλό. Το απλό και ασφαλές γρύλισμα όμως! Γρυλίστε κι εσείς μαζί με τον σκύλος σας, έχει πλάκα! Αλλά, προσοχή! Προσέξτε την γλώσσα του σώματος! Ορισμένα σκυλιά όταν έχουν ένα background επιθετικότητας τότε χρειάζεται προσοχή. Μπορεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να ξεφύγουν τα πράγματα κι ο σκύλος να κυριαρχήσει πάνω στο παιχνίδι του και να γίνει επικίνδυνα κτητικός!

Επικίνδυνα σημάδια κτητικότητας

Ιδιαίτερα ο συνδυασμός, αν όχι όλων, μερικών από τα παρακάτω:

  • Έντονο γρύλισμα
  • Έχει σηκωθεί η τρίχα στον λαιμό, στην ράχη και στην βάση της ουράς
  • Έντονο βλέμμα που σας καρφώνει στα μάτια
  • Ίσια, ακίνητη και σκληρή ουρά
  • Άκαμπτο σώμα

Σταματάτε απότομα το παιχνίδι. Παρατάτε τον κόμπο κάτω και φεύγετε.

Ποιος κερδίζει;

Ένας καλά ισορροπημένος σκύλος θέλει απλά να παίξει. Ο “νικητής” κι ο “χαμένος” είναι καθαρά ανθρώπινες έννοιες. Ο σκύλος το μόνο που επιθυμεί είναι να του αφιερώσετε χρόνο και να περάσετε όμορφα μαζί παίζοντας.

Ένας μη ισορροπημένος σκύλος απ’την άλλη, θέλει να κερδίζει με την έννοια της κτητικότητας αρπάζοντας τον κόμπο δηλώνοντας μ’αυτόν τον τρόπο “ο κόμπος είναι δικός μου και μόνο εγώ μπορώ να τον έχω”.

Αν δεν παρουσιάζει σημάδια κτητικότητας τότε το να τον αφήνετε να κερδίζει καμιά φορά δεν κάνει κακό. Του δίνει αυτοπεποίθηση ιδιαίτερα αν είναι ένας συνεσταλμένος σκύλος.

Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο Μύθοι και αλήθειες γύρω από το παιχνίδι tug of war.

Δείτε διάφορους κόμπους εδώ. 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts