Σε τι χρησιμεύει το πέμπτο νύχι;

Ξέρετε ποιο είναι το πέμπτο νύχι ή ο “αντίχειρας” ενός σκύλου. Είναι αυτό το περίεργο νυχάκι που είναι λίγο περισσότερο γυριστό από τα άλλα και βρίσκεται στα μπροστινά του πόδια (στα “χέρια” του) και είναι από την μέσα πλευρά λίγο πιο πάνω από τα υπόλοιπα δάχτυλα. Είναι αυτό που δυσκολεύει λίγο όλους στο κόψιμο των νυχιών. Δε νομίζω να μην καταλάβατε ακόμα πιο εννοούμε! Γιατί είναι ο … βραχνάς όλων όταν πάνε να κόψουν τα νύχια του τετράποδου φίλου τους!

Έχετε λοιπόν αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης αυτού του περίεργου νυχιού; Σίγουρα όχι για να παιδέψει τους σκύλο – γονείς! Κάποιος λόγος θα υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν βλέπετε ότι δεν ακουμπάει κάτω όπως τα υπόλοιπα για να διευκολύνει ίσως στο περπάτημα αλλά στέκεται μετέωρο λιγάκι πιο ψηλά.

Εξού κι ο λόγος που ονομάζεται στα αγγλικά dew claw, γιατί dew σημαίνει δροσιά και claw νύχι, και η θέση του πέμπτου νυχιού πάνω στο πόδι ενός σκύλου δεν ακουμπά το γρασίδι όπου ο σκύλος κάνει την βόλτα του με αποτέλεσμα να μην παίρνει την δροσιά του γρασιδιού όπως τα άλλα νύχια.

Δυστυχώς όμως το ύψος όπου βρίσκεται το πέμπτο νύχι προκαλεί προβλήματα σε μερικά σκυλιά. Δεδομένου ότι το νύχι δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος όπως τα άλλα νύχια, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό γιατί μεγαλώνει γρηγορότερα από τα υπόλοιπα. Γιατί τα άλλα νύχια ξύνονται στο έδαφος ενώ το πέμπτο όχι. Έτσι, το πέμπτο νύχι που αναπτύσσεται γρηγορότερα από τα άλλα, γυρίζει και γίνεται γαμψό περισσότερο και μπορεί να πιαστεί εύκολα σε υφάσματα, χαλιά και να σκιστεί με αποτέλεσμα να τραυματίσει το νύχι. Όπως επίσης, αν παραμεληθεί και μεγαλώσει αρκετά, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει και να τραυματίσει το ίδιο του το πόδι.

Τώρα θα μου πείτε “Ο.Κ σε τι βοηθάει τότε το πέμπτο νύχι;”

Καταρχάς για να γνωρίζετε, το πέμπτο νύχι στα σκυλιά είναι σταθερά συνδεδεμένο με μυ και τένοντα. Κι αυτός είναι ο λόγος που είναι χρήσιμο νύχι στους σκύλους γιατί μπορούν με αυτό να κρατούν για παράδειγμα ένα κόκαλο ή οτιδήποτε σκληρό για να το φάνε πιο εύκολα. Λειτουργεί σαν αντίχειρας και τους βοηθά να πιάνουν καλύτερα κάποιες τροφές.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένες ράτσες που το πέμπτο τους νύχι είναι ιδιαίτερα δυνατό κι έχουν την ικανότητα ακόμα και να αναρριχηθούν σε δέντρα όπως οι γάτες με ιδιαίτερη ευκολία, χάρη εν μέρει στα ισχυρά και λειτουργικά πέμπτα νύχια τους. Όπως η ράτσα Basenji.

Ωστόσο, άλλες ράτσες όπως τα σκυλιά του Αγ. Βερνάρδου, τα Μεγάλα Πυρηναία και τα Briard, έχουν πέμπτο νύχι και στα πίσω πόδια. Κι αυτό γιατί βοηθούν στην σταθερότητα σε ανώμαλο έδαφος. Επειδή οι συγκεκριμένες ράτσες βρίσκονται συνήθως σε χιονισμένες κι ορεινές περιοχές όπου το έδαφος είναι ανώμαλο, χρειάζεται πρόσθετη ισορροπία στο περπάτημα.

Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αφαιρέσει το πέμπτο νύχι του σκύλου τους, ίσως για δική τους διευκόλυνση (;;;;) ή ίσως γιατί δεν γνώριζαν την πραγματική αξία αυτού του περίεργου νυχιού και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία καρπικής αρθρίτιδας σ’ αυτά τα σκυλιά εξαιτίας της αφαίρεσης του πέμπτου νυχιού.

Οι κτηνίατροι λένε πως παρότι στο κανονικό βάδισμα το πέμπτο νύχι δεν ακουμπάει στο έδαφος, όταν ένας σκύλος τρέξει με μεγάλη ταχύτητα τότε ολόκληρο το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος συμπεριλαμβανομένου του πέμπτου νυχιού. Κι αυτό βοηθά στην σταθεροποίηση του ποδιού για να μην στρίψει απότομα στο τρέξιμο και τραυματιστεί ή το στραμπουλήξει. Πώς βοηθά; Αγκιστρώνεται πάνω στο έδαφος σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νύχια και κάνει το πέλμα πιο σταθερό.

Παρ’ όλο λοιπόν που το πέμπτο νύχι των σκύλων φέρνει ανατριχίλα στους ανθρώπους και φόβο για το πώς να το διαχειριστούν και στους περισσότερους έχει περάσει η ερώτηση από το μυαλό “μα γιατί υπάρχει αυτό το πέμπτο νύχι επιτέλους;”, μπορεί να μην φαίνεται λειτουργικό για αυτούς αλλά στους σκύλους είναι τελικά πολύ χρήσιμο. Θέλει προσοχή και ίσως πιο συχνό κόψιμο ή λιμάρισμα από τα άλλα νύχια.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts