Πώς να καθαρίσετε το κολλάρο του σκύλου σας

Τον σκύλο σας τον κάνετε μπάνιο… προφανώς… Τα ρούχα του (αν φοράει) τα πλένετε κι αυτά. Το κολλάρο και το λουρί έχετε σκεφτεί ποτέ να τα πλύνετε; Ίσως κάποιοι αναρωτηθείτε για ποιον λόγο να πλύνετε το λουρί και το κολλάρο, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε τον λόγο.

Ας πάρουμε πρώτα το λουρί.

Το λουρί όπως και το κολλάρο ή το στηθόλουρο μαζεύει ρίπους και βρωμιές από την βόλτα. Το λουρί, ένας λόγος παραπάνω, που θέλει συχνό πλύσιμο ή καθάρισμα αν είναι δερμάτινο, είναι όταν στην βόλτα ακουμπάει κάτω στο έδαφος, στα χώματα, στα λασπόνερα και το κυριότερο αν κατά λάθος το λερώνει ο σκύλος σας όταν κάνει την τουαλέτα του. Δεν θέλετε όλα αυτά να τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι σας. Σωστά; Είναι εστία μολύνσεως πρώτα για εσάς και μετά για τον σκύλο σας.

Τώρα, ας δούμε το κολλάρο ή το στηθόλουρο.

Όπως και το λουρί, το κολλάρο ή το στηθόλουρο μαζεύει ρίπους και βρωμιές από την ατμόσφαιρα κυρίως. Όπως γίνεται και με τα ρούχα. Το ότι τα πλένετε τα ρούχα σας δεν σημαίνει ότι κάπου ακουμπήσατε και λερώθηκαν. Τα πλένετε γιατί λερώθηκαν κι από την ατμόσφαιρα και την σκόνη που κυκλοφορεί στον αέρα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το κολλάρο του σκύλου σας. Ακόμα και το καλοκαίρι. Αν βουτά ο σκύλος σας στην θάλασσα με το κολλάρο, το αλάτι της θάλασσας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του και μετά να του δημιουργήσει δερματίτιδες. Όπως και στο πάρκο. Όταν παίζει μόνος του ή με φίλους του και τρίβεται στο γρασίδι. Το γρασίδι που προηγουμένως έχουν λερώσει άλλα σκυλιά ή και άνθρωποι….

Ξέρετε πόση βρομιά συσσωρεύεται πάνω στο κολλάρο από όποιο υλικό κι αν είναι; Όπως φυσικά και σε όλα τα μεταλλικά του στοιχεία.

Μεταλλικό ταμπελάκι, κρίκο, αγκράφα, ετικέτα, όλα λερώνονται. Μπορεί να μην το βλέπετε πάντα αλλά οι ρίποι και η βρομιά που έχουν αυτά πάνω τους μπορεί  να προκαλέσουν το λιγότερο ερεθισμό στο δέρμα του σκύλου σας όπως φυσικά και αλλεργία. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να το καθαρίζετε συχνά. Αν συνηθίζετε κιόλας να μην του το βγάζετε ποτέ από πάνω του και μετά από όλες αυτές τις βόλτες, κοιμάται με αυτό πάνω σε καναπέδες και κρεβάτια, τότε καταλαβαίνετε πως προστίθεται άλλος ένας λόγος που χρήζει άμεσης καθαριότητας του κολλάρου του σκύλου σας.

Ας σημειωθεί κι ο παράγοντας δυσοσμίας όταν το κολλάρο είναι λερωμένο. Γενικά, να θυμάστε το πιο σημαντικό. Πως αφήνοντας βρωμιά ή νερό σε αυτό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για τα βακτήρια.

Τώρα που καταλάβαμε τους λόγους που επιβάλλεται να καθαρίζουμε συχνά το κολλάρο και το λουρί του σκύλου μας, ας δούμε τους τρόπους.

Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ρούχων;

Εξαρτάται. Δεν πληρούν όλα τις προϋποθέσεις για πλύσιμο στο πλυντήριο. Εξαρτάται από τι υλικό είναι φτιαγμένα. Γιατί αν δεν πρέπει να πλυθούν στο πλυντήριο, μόλις ανοίξετε την πόρτα του πλυντηρίου θα τα βρείτε κατεστραμμένα. Αν δεν υπάρχει ταμπελάκι που αναγράφεται πάνω του ο τρόπος καθαρισμού, τότε καλύτερο είναι να πλυθούν στο χέρι. Αν ακόμα επιμένετε στην πλύση πλυντηρίου, τότε δοκιμάστε να βάλετε το κολλάρο και το λουρί μέσα σε μια υφασμάτινη θήκη ειδική για πλύσεις ευαίσθητων υφασμάτων μέσα στο πλυντήριο, να την κλείσετε καλά και να βάλετε το μικρότερο και πιο ελαφρύ πρόγραμμα έως 30 βαθμούς ή ακόμα καλύτερα αν έχει το πλυντήριό σας το πρόγραμμα “πλύσιμο στο χέρι”. Αλλά με δική σας ευθύνη! Μόνο και μόνο επειδή επιμένετε!

Εμείς προτείνουμε το πλύσιμο στο χέρι.

Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε ένα κολλάρο σκύλου από νάιλον;

Να ένα υλικό που είναι ασφαλές για πλύσιμο στο πλυντήριο. Εάν το λουρί και το κολλάρο είναι από νάιλον τότε μπορείτε να τα πλύνετε όπως είπαμε παραπάνω. Μέσα σε μια υφασμάτινη θήκη και στην πιο απαλή ρύθμιση με κρύο νερό. Μόλις τελειώσει η πλύση, τα αφήνετε να στεγνώσουν πρώτα και μετά τα φοράτε στον σκύλο σας.

Αν θέλετε να τα πλύνετε στο χέρι, τότε με ένα ήπιο σαμπουάν σκύλου είναι μια χαρά. Γιατί μόνο σαμπουάν σκύλου; Γιατί οτιδήποτε άλλο όπως σαμπουάν για ανθρώπους ή απορρυπαντικό πιάτων ή σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα του σκύλου σας. Ίσως αναρωτηθείτε, στο πλυντήριο πώς μπορεί να πλυθεί με απορρυπαντικό; Γιατί το πλυντήριο ξεπλένει καλά και δεν μένει ίχνος πάνω του που μπορεί με το πλύσιμο στο χέρι να σας ξεφύγει και όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα να δημιουργήσει πρόβλημα. Και στο πλύσιμο στο χέρι όμως φροντίστε να κάνετε καλό ξέβγαλμα και μετά στέγνωμα.

Δείτε εδώ Περιλαίμια διάφορα όπως μεγάλης αντοχής με αντιολισθητική επιφάνεια για να μην γλιστράει από τον λαιμό του σκύλου και φεύγει καθώς επίσης και με λεπτομέρειες που φωσφορίζουν στο σκοτάδι για την ασφάλεια στις βραδινές σας βόλτες.

Πώς καθαρίζουμε ένα δερμάτινο κολλάρο σκύλου

Το δέρμα είναι ευαίσθητο υλικό κι αν προσπαθήσετε να το πλύνετε στο πλυντήριο το πιο πιθανό είναι να καταστραφεί. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι να το καθαρίσετε εσείς στο χέρι.

Για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά, μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα σαμπουάν σκύλου σε ένα μπολ με νερό και να αφήσετε το κολάρο να μουλιάσει το πολύ έως 5 λεπτά. Αφού εμποτίσετε σωστά το κολάρο, τρίψτε το απαλά για να αφαιρέσετε οτιδήποτε μπορεί να έχει κολλήσει στο δέρμα, όπως βρωμιά. Το ξεπλένετε σε τρεχούμενο νερό. Όχι πολύ ώρα.
Τότε μπορείτε να το κρεμάσετε και να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά. Εάν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, χτυπήστε πρώτα με μια πετσέτα για να απαλλαγείτε από τυχόν υπερβολικό νερό πριν το κρεμάσετε.

Δείτε εδώ Δερμάτινα περιλαίμια κι άλλα.

Τώρα, θα σκεφτείτε “μα πλένεται το δερμάτινο κολλάρο και λουρί;”

Με την κατάλληλη φροντίδα, ναι. Μπορεί να πλυθεί. Απαλά και όχι πολύ ώρα στο νερό. Αν φοβάστε ή δεν είστε σίγουροι, τότε καθαρίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα που έχετε στάξει πάνω της λίγο σαμπουάν σκύλου και μετά περάστε το με μια άλλη βρεγμένη πετσέτα με σκέτο νερό πάνω της και μετά αφήστε το να στεγνώσει.

Αν σας μυρίζει το κολλάρο του σκύλου σας μπορείτε να του βάλετε φυσικό αποσμητικό.

Αν και με το πλύσιμο με το σαμπουάν σκύλου θα μυρίζει όμορφα, μπορεί εσάς να σας μυρίζει κάπως γενικά και θα θέλετε να εξαλείψετε αυτήν την μυρωδιά. Τότε τι καλύτερο και πιο ιδανικό για αυτή την περίπτωση από το πέρασμα με λευκό ξίδι που και καταπολεμά δυσοσμίες αλλά και μικρόβια; Και το καλύτερο είναι ότι δεν μένει το άρωμα του ξιδιού πάνω στο κολλάρο. Εξατμίζεται και φεύγει μαζί με την γενική δυσοσμία του κολλάρου που μπορεί να έχει. Ή το μουλιάζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό και λευκό ξίδι ή το καθαρίζετε με βρεγμένη πετσέτα που την έχετε ποτίσει με λευκό ξίδι.

Το συχνό πλύσιμο του κολλάρου και του λουριού είναι σημαντικό. Και για την υγεία του σκύλου σας αλλά και για καθαριότητα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά, μόλις κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας, φροντίστε να πλύνετε και αυτά. Και σημειώστε το, με κάθε μπάνιο του σκύλου σας να πλένετε και το κολλάρο και το λουρί του.

Δείτε εδώ διάφορα Χρήσιμα προϊόντα για την βόλτα του σκύλου σας.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts