Γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια και τον λόγο ύπαρξής τους; Φαντάζομαι πως θα έχετε σκεφτεί ότι δεν είναι απλά διακοσμητικό στοιχείο, αλλά ότι χρησιμεύουν κάπου. Γνωρίζετε όμως ποια είναι η χρησιμότητά τους;

Τα μουστάκια των σκύλων είναι η πυξίδα τους. Αυτά βοηθούν τα σκυλιά να κυκλοφορούν στον χώρο και να βρίσκουν τον δρόμο τους, διασχίζονταν αντικείμενα και περνώντας ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς να κουτουλάνε ή να πέφτουν πάνω σε… πόδια τραπεζιών ή πόδια ζώων κι ανθρώπων!

Πώς γίνεται αυτό;

Σε σύγκριση με το τρίχωμα του σκύλου, τα μουστάκια είναι ενσωματωμένα πολύ βαθύτερα στο δέρμα από τις υπόλοιπες τρίχες. Επιπλέον, οι θύλακες είναι γεμάτοι με νεύρα που στέλνουν “αισθητήρια” μηνύματα στον εγκέφαλο του σκύλου, προειδοποιώντας τον ότι είναι κοντά σε κάτι.

Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και η παραμικρή πίεση που μπορεί να ασκηθεί στα μουστάκια, θα προκαλέσει μια αντανακλαστική, αυτόματη απόκριση, ένα νευρικό ερέθισμα όπου θα δώσει μια μικρή περιγραφή στον σκύλο για το μέγεθος, το σχήμα και την απόσταση των κοντινών αντικειμένων.

Παρ’ όλα αυτά, τα σκυλιά δεν χρειάζεται να αγγίξουν πραγματικά με αυτές τις ευαίσθητες τρίχες, τα μουστάκια τους, ένα οποιοδήποτε αντικείμενο για να τα προειδοποιήσουν. Αυτή είναι η χρησιμότητα που έχουν. Να λαμβάνουν την προειδοποίηση από απόσταση. Με αποτέλεσμα, ο σκύλος στην πραγματικότητα να μην χρειάζεται να κάνει σωματική επαφή με μια επιφάνεια για να ξέρει ότι είναι εκεί.

Εντάξει, είναι δυνατόν τα μουστάκια να χρησιμεύουν τόσο πολύ;!

Ναι. Για να φανταστείτε, αυτές οι ειδικές τρίχες είναι τόσο ευαίσθητες που καταγράφουν επίσης μικρές αλλαγές στα ρεύματα αέρα! Καθώς ένας σκύλος προσεγγίζει ένα αντικείμενο όπως έναν τοίχο, ο αέρας που θα ανακυκλωθεί γύρω του λόγω της κίνησης (κάτι που δεν είναι πάντα φανερό αλλά με την κίνηση το νιώθει), θα τον προειδοποιήσει. Φανταστείτε πως ο αέρας είναι μια μπάλα. Όταν λοιπόν ένας σκύλος πλησιάσει έναν τοίχο, θα “σπρώξει” με την κίνηση και τον όγκο του τον αέρα. Και τότε εκείνος σαν μια μπάλα θα χτυπήσει στις επιφάνειες γύρω από τον σκύλο και θα επιστρέψει ξανά πίσω πάνω του και θα λυγίσει ελαφρά τα μουστάκια του. Αυτή λοιπόν η νευρική απάντηση έρχεται να τον ενημερώσει ότι κάτι είναι κοντά πολύ πριν το αγγίξει. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι σκύλοι μπορούν να ελιχθούν καλά σε σκοτεινό χώρο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό…..

Τα μουστάκια όμως πέρα από όργανο πλοήγησης είναι και χρήσιμο όργανο για την γλώσσα του σώματος. Δείχνουν πώς αισθάνεται ένα σκυλί. Για παράδειγμα, όταν ένας σκύλος αισθάνεται απειλή, φουντώνουν τα μουστάκια του, τα ανοίγει και τα τεντώνει προς τα εμπρός.

Καμιά φορά, οι κομμωτές σκύλων κάνουν το λάθος να κόβουν τα μουστάκια ορισμένων σκυλιών με αποτέλεσμα να τους δημιουργούν πρόβλημα και η ποιότητα της ζωής τους να είναι χαμηλή εξαιτίας του κουρέματος. Δεν αισθάνονται πόνο. Αλλά τους μειώνει την ευαισθησία τους στον χώρο και τους προκαλεί σύγχυση. Για παράδειγμα, κινούνται πιο αργά και περπατούν με προσοχή στον χώρο ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κόβουν τα μουστάκια οι κομμωτές στα σκυλιά και να τα αφήνουν άθικτα γιατί η φύση ξέρει τι κάνει.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts