6 Συμβουλές εκπαίδευσης …. ανθρώπων!!!

Είσαστε ένας χαρούμενος σκύλο – πατέρας ή σκύλο – μαμά με την εκπαίδευση που έκανε ο εκπαιδευτής στον σκύλο σας ή περήφανος γιατί εκπαιδεύσατε μόνος σας τον καλύτερό σας φίλο και τον βλέπετε πλέον να είναι ψυχολογικά υγιής κι ευτυχισμένος.

Τώρα πια, έχετε έναν ευγενικό σκύλο που έχει τρόπους καλής συμπεριφοράς, υπάκουο και άριστο συνοδοιπόρο στις δικές σας συνήθειες.  Τι άλλο θέλατε για μια υπέροχη αρμονική συμβίωση;

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους; Ιδιοκτήτες σκύλων και μη; Όταν και οι δύο κατηγορίες συμβάλλουν στην άσχημη συμπεριφορά απέναντί σας ή στον σκύλο σας, στην έλλειψη σεβασμού κι όλα αυτά λόγω έλλειψης καλών τρόπων ή μορφώσεως; Ή ακόμα και από αγάπη μπορεί να κάνει κακό άθελά του στον σκύλο σας; Αυτός δεν θέλει εκπαίδευση;

Μάρσα μηνών 116Όσο και να έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο σας, δεν παύει να είναι ζωντανός οργανισμός με συναισθήματα.  Που αυτό σημαίνει πως ένας εκπαιδευμένος σκύλος δεν είναι ρομπότ.  Κι αν τον ενοχλήσει κάτι ή κάποιος θα αντιδράσει όσο “καλούς τρόπους” κι αν έχει μάθει.

Και στην τελική, ένας “ανεκπαίδευτος” άνθρωπος θα ενοχλήσει εσάς πρώτα με την συμπεριφορά του! Γιατί δεν είστε υποχρεωμένοι να ανέχεστε την έλλειψη σεβασμού απέναντί σας όπως και την αναισθησία…

Σας έχω λοιπόν 6 συμβουλές εκπαίδευσης αυτής της κατηγορίας ανθρώπων:

 • Γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια όταν συναντούν στον δρόμο εσάς και τον σκύλο σας, να σας πλησιάζουν (κι ακόμα χειρότερα όταν είναι τελείως άγνωστοι) κι αρχίζουν να χτυπάνε στα πλευρά (ένας τύπος χαδιού) τον σκύλο σας και τον ενοχλούν; Κι όχι μόνο αυτόν!  

  Υπάρχουν δύο λύσεις: Πρώτον, να του ζητήσετε όσο μπορείτε ευγενικά (έστω και με ένα απλό γρύλισμα μέσα απ’τα δόντια σας)να σταματήσει να το κάνει.  Κι αν θέλει να τον χαϊδέψει απαλά τον σκύλο σας, να το κάνει.  Αφού θα είναι περιποιημένος κι όμορφος μετά την χρήση κάποιας βούρτσας… Διαφορετικά, δεν θα φταίει ο σκύλος αν θα τον δαγκώσει απ’ τα νεύρα του! Δεύτερον, να πάρετε τον σκύλο σας και να φύγετε κι όταν κι εάν τον συναντήσετε ξανά, να αλλάξετε πεζοδρόμιο!

 • Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί γονείς που δεν έχουν εκπαιδεύσει τα παιδιά τους όσον αφορά την συμπεριφορά τους απέναντι στα σκυλιά και τα αφήνουν ελεύθερα χωρίς καν την δική τους επίβλεψη γιατί απλά ίσως εκείνη τη στιγμή να πίνουν τον καφέ τους ή να μιλούν στο κινητό αδιάφορα, με αποτέλεσμα τα “μικρά” τους να παιδεύουν τα κακόμοιρα τα τετράποδα είτε τραβώντας τους τις ουρές είτε τα αυτιά ή να τα χτυπάνε γιατί το θεωρούν παιχνίδι κ.τ.λ.  

  Σ’ αυτήν την περίπτωση εκπαίδευση χρειάζονται πρώτα οι γονείς και μετά τα μικρά παιδιά.  Πρώτα πρέπει να προστατεύσετε τον σκύλο σας. Κι ο μόνος τρόπος, αν δεν θέλετε να μαλώσετε γιατί η ανεύθυνη μητέρα (και για την ασφάλεια του σκύλου σας αλλά πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια του παιδιού της) θα ξεστομίσει με την τσίχλα στο στόμα “Σιγά, πώς κάνεις έτσι.. παιδί είναι!” Κι εσείς θα γίνετε τούρμπο πριν καν προλάβει να μετρήσει έως το τρία γιατί κανένας νόμος της Φύσης δεν επιβάλλει σε κανέναν να ανέχεται ένα κακομαθημένο παιδί… Καλό είναι όταν δείτε να πλησιάζει τρέχοντας ένα μικρό παιδί χωρίς να το συνοδεύει ο γονιός του γιατί εκείνος κάθεται στο παγκάκι, να φύγετε με γρήγορα βήματα για να αποφύγετε καταστάσεις.  Αλλιώς, καλό είναι να συναναστρέφεται ο σκύλος σας με μικρά παιδιά για να μαθαίνουν και οι δύο να σέβονται ο ένας τον άλλον, αλλά πάντα με την συνοδεία του γονιού. Και με την ευκαιρία, να παίξουν και λίγο μαζί με την χρήση παιχνιδιών. 

 • Η κατηγορία ανθρώπων που έχουν έναν σκύλο και… δεν τον έχουν! Τι θέλω να πω; Μιλάω για τους …. ελεύθερους σκύλους.  Μιλάω για τους ιδιοκτήτες σκύλων που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς λουρί ή με αυτό που αυξομειώνει κι ο σκύλος είναι 10 χιλιόμετρα μακριά απ’ τον ιδιοκτήτη του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τον ελέγξει με τίποτα ή κρατώντας το λουρί στα χέρια τους.

  Δεν ενδιαφέρονται αν ο δικός μου σκύλος είναι άγριος κι αν επιτεθεί στον δικό τους θα βρει τον μπελά του κιόλας (ο δικός μου) παρ’όλο που είναι δεμένος! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Μην αναφερθώ βέβαια και στην αντίθετη περίπτωση, να είναι δηλαδή ο δικός τους σκύλος επιθετικός και να τον αφήνουν ελεύθερο… Σ’αυτήν την κατηγορία ανθρώπων υπάρχει μία λύση η οποία να είστε σίγουροι πως θα τους εκπαιδεύσετε στο πι και φι! Να έχετε μαζί σας ένα λουράκι κι όταν σας πλησιάσει ο ελεύθερος σκύλος και σιγουρευτείτε πως κάπου στο βάθος του ορίζοντα ακολουθεί κι ο ιδιοκτήτης του, να πείτε ” Μικρό μου σκυλάκι.. χάθηκες;”, να του φορέσετε το λουρί και να τον πάρετε μαζί σας!

 • Άλλη μια κατηγορία ανθρώπων που δηλώνει έλλειψη μορφώσεως και σίγουρα δεν γνωρίζουν την γνωστή παροιμία “Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά”.  Και δεν είναι άλλοι παρά εκείνοι που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους ή στην χειρότερη περίπτωση τους αφήνουν μόνους τους να βολτάρουν κι αυτό είναι κόλπο για να μην τα μαζεύουν και να κάνουν τους ανήξερους!

  Η πρώτη συμβουλή είναι να ζητήσετε ευγενικά να τα μαζέψουν.  Δεν είστε εσείς ο χαζός που τα μαζεύει κι εκείνος ο έξυπνος! Αν δεν ακούσει, το λέτε με πιο επιτακτικό ύφος.  Εξάλλου εσείς έχετε όλο το δίκιο με το μέρος σας.  Μετά αν εξακολουθεί να μην ακούει του λέτε πως θα πληρώσει το πρόστιμο (τώρα αν θα έρθει κάποιος όταν φωνάξετε την αστυνομία έγκαιρα κι όχι όταν έχει φύγει ο ένοχος , αυτό είναι άλλη ιστορία…).  Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσει να σας αγνοεί επιδεικτικά, τότε… παραμερίστε την ευγένειά σας, αρπάξτε τα περιττώματα του σκύλου του και αλείψτε τα στο πόμολο της πόρτας του σπιτιού του ή του αμαξιού του… ό,τι βρείτε πρώτο…Πλάκα κάνω, έτσι; Σίγουρα η τελευταία μέθοδος δεν είναι και η καλύτερη κι ας σας φτάνουν ορισμένοι σ’ αυτό το σημείο.  Βέβαια, ίσως είναι η μοναδική κατάλληλη μέθοδος εκπαίδευσης για την συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων! Εκτός κι αν επειδή η καθαριότητα είναι άγνωστη λέξη γι’ αυτούς, τότε δεν θα τους πειράξει…Άλλη λύση είναι να τους κάνετε δώρο μια φορητή τουαλέτα για τον σκύλο του!

 • Ξαπλώνετε να κοιμηθείτε το βράδυ είτε γιατί εργάζεστε ή όχι, είναι δικαίωμά σας ο ύπνος και μια απ΄τις μεγαλύτερες ανάγκες σας.  Το ξέρατε πως η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές ασθένειες όπως κατάθλιψη έως και ψυχασθένεια και μετά στον θάνατο; Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη τον ύπνο.  Κι αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να σας το στερήσει κανείς ούτε καν το ανυπόφορο, συνεχόμενο γάβγισμα του σκύλου της γειτονιάς!

  Και σ’ αυτό, δεν φταίει ο σκύλος που γαβγίζει αλλά ο ιδιοκτήτης του.  Κάντε του μια σύσταση.  Πείτε του πως ενοχλεί κι έχετε πρόβλημα τις νύχτες και να βρει μια λύση αν και η καλύτερη είναι να τον έχει μαζί του γιατί το πιο πιθανό είναι ο σκύλος να γαβγίζει γιατί νιώθει μόνος ή επειδή φοβάται.  Και μετά βέβαια να τον εκπαιδεύσει να μην γαβγίζει κι ενοχλεί την γειτονιά χωρίς λόγο.  Ο δικός μου σκύλος γιατί δεν γαβγίζει ανεξέλεγκτα; Γιατί τον έχω εκπαιδεύσει.  Είναι απλά τα πράγματα.  Κι όταν λέω εκπαίδευση δεν σημαίνει απαραίτητα σε κάποιον ειδικό.  Αρκεί όταν το κάνει, να το μαλώσετε με ένα επιτακτικό “όχι” ή “μη” και μία, δύο, τρεις.. θα το μάθει.  Ειδάλλως, παίρνετε ένα μεγάφωνο, το συνδέετε με τα ηχεία σας κι όταν ακούσετε το πρώτο ροχαλητό του … αδιάφορου ιδιοκτήτη, το στρέφετε προς το παράθυρό του και το ανοίγετε στην διαπασών.   Να σημειώσω πως και την ημέρα είναι ενοχλητικό το συνεχόμενο γάβγισμα κι ενώ βρίσκεσαι στο σπίτι σου και θέλεις να ηρεμήσεις, να μην μπορείς…Το σπίτι είναι το μέρος όπου θέλεις να νιώθεις άνετα και να ζεις μια ήρεμη ζωή.  Ή άλλοι άνθρωποι εργάζονται μέσα στο σπίτι τους ή είναι σπουδαστές και χρειάζονται ησυχία.  Γι’ αυτό το λόγο για παράδειγμα απομάκρυναν εργοστάσια, βιομηχανίες από τις γειτονιές…  Γιατί ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ησυχία…Η έσχατη λύση είναι να πάρετε την συσκευή υπερήχων αποτροπής γαβγίσματος (μία τελείως άκακη συσκευή).

 • Η τελευταία κατηγορία ανθρώπων είναι εκείνη που παρακινείται από την αγάπη.  Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος συγγενής που θέλει να δείξει την αγάπη του στον σκύλο σας με αποτέλεσμα να τον κακομαθαίνει.

  Για φανταστείτε να έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο σας να μην ζητιανεύει φαγητό την ώρα που τρώτε κι όταν έρχεται ο συγγενής σας να του κάνετε το τραπέζι, ταΐζει τον σκύλο σας από το πιάτο του την ώρα που είστε όλοι μαζεμένοι. Μία, δύο, τρεις… τι θα κάνει το κακόμοιρο το σκυλάκι; Θα ξεμάθει και θα γίνει ο ζητιάνος της χρονιάς! Κάντε μια όσο πιο ευγενική σύσταση μπορείτε στον συγγενή σας.  Κι αν πάλι δεν καταλαβαίνει ή θα αναγκαστείτε να κλείσετε σε άλλο δωμάτιο τον σκύλο σας ή να μην καλέσετε ξανά τον ανεκπαίδευτο συγγενή σας για φαγητό! Αν τέλος πάντων θέλει οπωσδήποτε να ταΐσει το σκυλάκι σας, δώστε στον καλεσμένο σας να του προσφέρει τα περίφημα  sticks με ασβέστιο. 

Όπως καταλαβαίνετε, οι παραπάνω 6 συμβουλές έχουν και μια δόση χιούμορ μέσα.  Παρ’ όλα αυτά, η καλύτερη μέθοδος εκπαίδευσης ανθρώπων είναι ο διάλογος.  Γιατί μπορεί να μην γνωρίζουν και καλό είναι να τους “διδάξετε”.  Να τους πείτε δυο λόγια απλά για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται.  Φυσικά και υπάρχουν κι εκείνοι που γνωρίζουν καλά αλλά αδιαφορούν γιατί δεν σέβονται.  Τότε, χρησιμοποιήστε είτε το νόμο είτε απλά αποφύγετέ τους.  Προς Θεού όμως, μην τους αφήσετε να γίνουν οι ενοχλητικοί….κι εκείνοι να περνάνε καλά κι εσείς άσχημα εξαιτίας τους…

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.  Νομίζουν πως το να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν έναν σκύλο είναι εύκολο.  Δεν είναι εύκολο! Θέλει θυσίες, υπομονή, επιμονή, αλλά πάνω απ’ όλα… ΠΑΙΔΕΙΑ! 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts