Το ξέρατε αυτό για την ουρά του σκύλου;

Γνωρίζατε πως η ουρά ενός σκύλου δεν είναι μόνο ένα μέλος του σώματος που χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων κι επικοινωνίας αλλά … πολλά περισσότερα; Σ’ αυτό το άρθρο θα διαβάσετε πολλές πληροφορίες γύρω από τις … ουρές των σκύλων.

1.Η περιστροφή της ουράς είναι ένα κοινωνικό μήνυμα.

Σύμφωνα με το Animal Planet τα σκυλιά δεν κουνούν την ουρά τους όταν είναι μόνα. Παρά μόνο όταν βρίσκονται μαζί με άλλα σκυλιά, ζώα ή ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν με τους άλλους.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως τα σκυλιά που έχουν κομμένη ουρά, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επειδή δεν έχουν ουρά, δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τα άλλα σκυλιά. Παρόμοια δυσκολία έχουν τα άλλα σκυλιά μαζί τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επειδή δεν βλέπουν ουρά να κουνιέται.

2. Το κούνημα της ουράς το μαθαίνει στην πορεία.

Σύμφωνα με το Animal Planet, τα σκυλιά δεν γεννιούνται με αυτή την γνώση. Μαθαίνουν να κουνούν την ουρά τους μόλις φτάσουν ενάμιση μηνών. Τότε αναπτύσσουν αυτή την συμπεριφορά με το πρώτο τους κοινό που είναι η μαμά και τα αδελφάκια.

3. Το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει μόνο χαρά.

Με το κούνημα της ουράς ένας σκύλος εκφράζει διάφορα συναισθήματα.

  • Όταν ένας σκύλος κουνά απαλά με μικρές κινήσεις την ουρά του σε έναν σκύλο που συναντά ή υποδέχεται, αυτό σημαίνει χαιρετισμός.
  • Όταν ένας σκύλος έχει την ουρά του σηκωμένη ψηλά κι ακίνητη και κάνει κοφτές και καμιά φορά γρήγορες κινήσεις μπρος πίσω, αυτό σημαίνει απειλή. Είναι νευριασμένος και ίσως ετοιμάζεται να επιτεθεί.
  • Όταν κουνάει την ουρά του ανεξέλεγκτα πέρα δώθε, γρήγορα και καμιά κυκλικές κινήσεις, τότε είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ χαρούμενος σκύλος.
  • Όταν κουνά την ουρά αργά και λίγο στην άκρη της, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ουδέτερος, αδιάφορος.

4. Παίζει ρόλο όχι μόνο το κούνημα της ουράς αλλά και η θέση της.

Δεν μεταφράζεται μόνο ο τρόπος κουνήματος της ουράς ενός σκύλου, αλλά και η ταχύτητα όπως και η θέση που βρίσκεται η ουρά. Αν δηλαδή την έχει ψηλά ή χαμηλά.

5. Όταν η ουρά στέκεται στα αριστερά σημαίνει δυσαρέσκεια κι όταν στέκεται στα δεξιά σημαίνει χαρά.

Ο αριστερός εγκέφαλος ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος και ο δεξιός εγκέφαλος ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος. Έτσι, τα θετικά συναισθήματα τραβούν την ουρά του σκύλου προς τα δεξιά και τα αρνητικά συναισθήματα το τραβούν προς τα αριστερά.

Τα σκυλιά μπορούν να περιστρέφουν την ουρά τους προς μια κατεύθυνση. Προς τα δεξιά δείχνει χαρά και προς τα αριστερά δείχνει φόβο ή απειλή.

6. Είναι πολλοί οι λόγοι που ένας σκύλος κυνηγά την ουρά του.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει πολλά. Ίσως να είναι περιέργεια, άσκηση ή απλά μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Θα μπορούσε να προέρχεται απλά από το φυσικό τους ένστικτο ως αρπακτικά.

Εάν το σκυλί σας κυνηγάει υπερβολικά την ουρά τους, ελέγξτε πρώτα για ψύλλους!

Άλλος λόγος μπορεί να είναι ψυχολογικός. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας λόγος που μπορεί ένας σκύλος να κυνηγά υπερβολικά και πολύ συχνά την ουρά του είναι όταν πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

7. Η ουρά βοηθά στην ισορροπία.

Ο ρόλος της ουράς είναι κάτι παραπάνω από μια απλή επικοινωνία ή ένα μέσο έκφρασης. Είναι το “εργαλείο” τους που τους βοηθά στην ισορροπία.

Οι αθλητικές φυλές χρησιμοποιούν την ουρά ως αντίβαρο όταν τρέχουν, κάνουν στροφές και πηδούν. Ακόμα και τα σκυλιά που δεν έχουν ουρά, είναι κομμένη ή είναι πολύ μικρή, είναι το ίδιο σημαντική ως εργαλείο ισορροπίας ιδιαίτερα εάν γεννήθηκαν έτσι.

Στην περίπτωση που τραυματιστεί η ουρά ενός σκύλου όταν είναι ενήλικος, οι αθλητικές ικανότητές του θα αλλάξουν λόγω της απώλειας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανένταξης.

8. Η ουρά βοηθά στο κολύμπι.

Όταν τα σκυλιά κολυμπούν χρησιμοποιούν την ουρά τους σαν πηδάλιο.

9. Η ουρά ενός σκύλου βοηθάει να εξαπλωθεί η μυρωδιά τους.

Το Animal Planet λέει ότι τα σκυλιά που κρατούν τις ουρές τους ψηλά μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερο άρωμα από τους πρωκτικούς αδένες. Σε αντίθεση με τους φοβισμένους σκύλους που κρατούν τις ουρές τους ανάμεσα στα πόδια τους καλύπτουν υποκειμενικά τους αδένες τους, για να μην μυρίσουν την μυρωδιά τους οι άλλοι σκύλοι.

Το κούνημα της ουράς λειτουργεί ως ανεμιστήρας σε αυτές τις περιπτώσεις για να εξαπλωθεί η μυρωδιά του σκύλου στον αέρα.

10. Η ουρά είναι μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Η ουρά είναι μια επέκταση της σπονδυλικής στήλης, αλλά είναι πολύ πιο ευέλικτη. Είναι επίσης πιο εκτεθειμένη και ενεργή, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού. Η ουρά ενός σκύλου έχει το δικό του σύνολο μυών, αγκίστρων και δίσκων.

Αλήθεια, ποια πληροφορία από όλες βρήκατε πιο συναρπαστική;

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts