Οι λόγοι που ένας σκύλος έχει στρες αποχωρισμού

stres apoxorismou

 Οι σκύλοι νιώθουν το αίσθημα του φόβου όπως οι άνθρωποι. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική
stres apoxorismou
αντίδραση σε τρομακτικές καταστάσεις. Όταν όμως υπάρχει φόβος και δυσκολία προσαρμογής σε έναν σκύλο τότε είναι μια άρρωστη κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει κακό στον εαυτό του λόγω του φόβου του και στον χώρο που βρίσκεται. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται “στρες ή άγχος αποχωρισμού”. Δυσκολεύεται δηλαδή να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις ή σε νέους χώρους. Η νέα κατάσταση συνήθως είναι να μείνει μόνος του χωρίς παρέα και ιδιαίτερα με συγκεκριμένη παρέα ενός ατόμου με το οποίο είναι πολύ δεμένος. Όταν χρειαστεί αυτό το άτομο με το οποίο είναι προσκολλημένος ο σκύλος να λείψει από το σπίτι για δουλειά ή για κάποια άλλη ασχολία για λίγη ώρα, για παράδειγμα.

Ερευνητές ισχυρίζονται πως υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που έχουν συγκεκριμένη χημική αντίδραση στον εγκέφαλο κι αυτό τα οδηγεί στην τάση να έχουν διαταραχές άγχους σε σχέση  με άλλα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, ο φόβος εντοπίζεται σε συγκεκριμένα γονίδια στα ζώα. Οι παράγοντες του περιβάλλοντος επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του στρες αποχωρισμού.

Μια άλλη αρκετά ενδιαφέρουσα κι εξίσου σημαντική αιτία συμβάλλει στην εξέλιξη του άγχους αποχωρισμού είναι η ελλιπής κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού καθώς επίσης και η έλλειψη άσκησης και παιχνιδιού.

Το σημαντικό είναι να εμποδίσουμε την εμφάνιση του άγχους αποχωρισμού σε έναν σκύλο παρά να το πολεμήσουμε όταν κάνει την εμφάνισή του το πρόβλημα. Πιστέψτε με, τότε είναι πολύ πιο εύκολο.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ένας σκύλος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την παρουσία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Μόνο με την παρουσία του θα απελευθερώνονται χαλαρωτικές ορμόνες και θα είναι ήρεμος. Κι όταν θα τον αποχωρίζεται έστω για λίγα λεπτά τότε θα νιώθει πανικό.

Τα σημάδια άγχους αποχωρισμού στα σκυλιά είναι:

  • υπερβολικό γάβγισμα ή κλάμα

  • να λερώνει (να κάνει την ανάγκη του) μέσα στο σπίτι

  • να κρύβεται φοβισμένος

  • σιελόρροια (υπερβολικά σάλια)

  • να κάνει ζημιές / καταστροφές

  • υπερβολική δραστηριότητα

  • αυτοτραυματισμός

Σε περίπτωση που βιώνετε μια τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα για την καλή ψυχολογική και σωματική υγεία του σκύλου σας και για εσάς τους ίδιους για να συμβιώσετε αρμονικά.

Μάθετε πώς να σταματήσετε το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σας με αυτό το άρθρο “Στρες αποχωρισμού : Σιχαίνομαι …την μοναξιά!!!”

Προσοχή! Η εκπαίδευση που θα κάνετε για να σταματήσετε το άγχος αποχωρισμού στον σκύλο σας θα πρέπει να γίνει από όλα τα μέλη της οικογένειας κι όχι μόνο από ένα άτομο! 

Αν ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι, για να αποφύγετε την εμφάνιση πιθανού άγχους αποχωρισμού, θα πρέπει να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλιά κι ανθρώπους στην βόλτα ή στο σπίτι και οπωσδήποτε καθημερινή  άσκηση και παιχνίδι. Να γνωρίσει ήχους, εικόνες, ανθρώπους και σκύλους.

Προσοχή! Μην αμελήσετε αυτές τις σημαντικές ενέργειες όσο θα είναι κουτάβι, ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο να τις ακολουθήσετε καθημερινά. Είναι σημαντικές για την φυσιολογική εξέλιξη της υγείας του κουταβιού σας. Είναι μια επένδυση στην υγιή ενήλικη ζωή του.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts