Οι λόγοι που ένας σκύλος έχει στρες αποχωρισμού

stres apoxorismou

 Οι σκύλοι νιώθουν το αίσθημα του φόβου όπως οι άνθρωποι. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική
stres apoxorismou
αντίδραση σε τρομακτικές καταστάσεις. Όταν όμως υπάρχει φόβος και δυσκολία προσαρμογής σε έναν σκύλο τότε είναι μια άρρωστη κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει κακό στον εαυτό του λόγω του φόβου του και στον χώρο που βρίσκεται. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται “στρες ή άγχος αποχωρισμού”. Δυσκολεύεται δηλαδή να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις ή σε νέους χώρους. Η νέα κατάσταση συνήθως είναι να μείνει μόνος του χωρίς παρέα και ιδιαίτερα με συγκεκριμένη παρέα ενός ατόμου με το οποίο είναι πολύ δεμένος. Όταν χρειαστεί αυτό το άτομο με το οποίο είναι προσκολλημένος ο σκύλος να λείψει από το σπίτι για δουλειά ή για κάποια άλλη ασχολία για λίγη ώρα, για παράδειγμα.

Ερευνητές ισχυρίζονται πως υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που έχουν συγκεκριμένη χημική αντίδραση στον εγκέφαλο κι αυτό τα οδηγεί στην τάση να έχουν διαταραχές άγχους σε σχέση  με άλλα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, ο φόβος εντοπίζεται σε συγκεκριμένα γονίδια στα ζώα. Οι παράγοντες του περιβάλλοντος επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του στρες αποχωρισμού.

Μια άλλη αρκετά ενδιαφέρουσα κι εξίσου σημαντική αιτία συμβάλλει στην εξέλιξη του άγχους αποχωρισμού είναι η ελλιπής κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού καθώς επίσης και η έλλειψη άσκησης και παιχνιδιού.

Το σημαντικό είναι να εμποδίσουμε την εμφάνιση του άγχους αποχωρισμού σε έναν σκύλο παρά να το πολεμήσουμε όταν κάνει την εμφάνισή του το πρόβλημα. Πιστέψτε με, τότε είναι πολύ πιο εύκολο.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ένας σκύλος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την παρουσία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Μόνο με την παρουσία του θα απελευθερώνονται χαλαρωτικές ορμόνες και θα είναι ήρεμος. Κι όταν θα τον αποχωρίζεται έστω για λίγα λεπτά τότε θα νιώθει πανικό.

Τα σημάδια άγχους αποχωρισμού στα σκυλιά είναι:

 • υπερβολικό γάβγισμα ή κλάμα

 • να λερώνει (να κάνει την ανάγκη του) μέσα στο σπίτι

 • να κρύβεται φοβισμένος

 • σιελόρροια (υπερβολικά σάλια)

 • να κάνει ζημιές / καταστροφές

 • υπερβολική δραστηριότητα

 • αυτοτραυματισμός

Σε περίπτωση που βιώνετε μια τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό να δράσετε άμεσα για την καλή ψυχολογική και σωματική υγεία του σκύλου σας και για εσάς τους ίδιους για να συμβιώσετε αρμονικά.

Μάθετε πώς να σταματήσετε το άγχος αποχωρισμού του σκύλου σας με αυτό το άρθρο “Στρες αποχωρισμού : Σιχαίνομαι …την μοναξιά!!!”

Προσοχή! Η εκπαίδευση που θα κάνετε για να σταματήσετε το άγχος αποχωρισμού στον σκύλο σας θα πρέπει να γίνει από όλα τα μέλη της οικογένειας κι όχι μόνο από ένα άτομο! 

Αν ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι, για να αποφύγετε την εμφάνιση πιθανού άγχους αποχωρισμού, θα πρέπει να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίησή του με άλλα σκυλιά κι ανθρώπους στην βόλτα ή στο σπίτι και οπωσδήποτε καθημερινή  άσκηση και παιχνίδι. Να γνωρίσει ήχους, εικόνες, ανθρώπους και σκύλους.

Προσοχή! Μην αμελήσετε αυτές τις σημαντικές ενέργειες όσο θα είναι κουτάβι, ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο να τις ακολουθήσετε καθημερινά. Είναι σημαντικές για την φυσιολογική εξέλιξη της υγείας του κουταβιού σας. Είναι μια επένδυση στην υγιή ενήλικη ζωή του.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts

4 Thoughts to “Οι λόγοι που ένας σκύλος έχει στρες αποχωρισμού”

 1. Ευγενία Πανοπούλου

  Γειά σου Μάρσα !
  ωραίο θέμα έβαλες σήμερα για το άγχος αποχωρισμού ! θέλω την βοήθειά σου σε αυτο, ένας φίλος μου έχει 2 σκυλάκια μικρόσωμα , μαλτεζάκια και τα δύο τα έχει σώσει από κακούς κηδεμόνες, όμως το ένα που είναι αγοράκι 11 χρόνων, από την ώρα που άλλαξε σπίτι πριν λίγους μήνες κλαίει ασταμάτητα όσες ώρες λείπει στην δουλειά. Δεν έχει οικογένεια ο άνθρωπος , μόνος του ζει. Τα βγάζει 3 φορές την μέρα μεγάλες βόλτες για να εκτονωθούν και να κουραστούν αλλά ο σκυλάκος αυτός δεν κοιμάται , κλαίει ασταμάτητα. Τι μπορεί να κάνει για να το ξεπεράσει ; Αγόρασε μια συσκευή που εκπέμπει μια μυρωδιά στον χώρο και τα ηρεμεί υποτίθεται, στην αρχή κάπως βοήθησε τώρα πια όχι…. Υπάρχει κάτι άλλο ; ίσως κάποιο φυτικό ηρεμιστικό να του δίνει ;
  Περιμένω την απάντηση σου με αγωνία.
  Καλό σαββατοκύριακο !!!

  1. Γεια σου, καλή μου φίλη!
   11 χρόνων το αγοράκι και πάνω που βρήκε την αγάπη στο πρόσωπο ενός ανθρώπου, έχει τον φόβο μην τον χάσει κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι και τον αφήνει μόνο του! Το κέντρο βάρους της προσοχής του είναι ο νέος του άνθρωπος σκύλο – γονιός. Ευτυχώς που έχει παρέα το άλλο σκυλάκι αλλά αυτό δεν του φτάνει. Είναι σε ένα νέο χώρο. Ξένο. Θέλει πολύ χρόνο για να συνηθίσει, να εγκλιματιστεί, να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, να νιώσει ασφάλεια και να γίνει το νέο του σπιτικό.
   Θέλει μια μικρή εκπαίδευση όσον αφορά το στρες αποχωρισμού. Προτείνω στον φύλακα – άνθρωπο του ανασφαλή σκυλάκου να διαβάσει το άρθρο https://taskylonea.com/stress-apoxorismou-skylou/. Να ακολουθήσει τα βήματα της εκπαίδευσης και θα δει ότι θα ηρεμήσει ο νέος του τετράποδος σύντροφος. Μπορεί να πάρει καιρό! Το πιο πιθανό είναι αυτό. Αν ακολουθήσει όμως κατά γράμμα τα βήματα, θα εκπλαγεί από το αποτέλεσμα! Του το εγγυώμαι εγώ γιατί εγώ η ίδια πέρασα από την ίδια διαδικασία και τώρα είμαι άλλη σκυλίτσα όσον αφορά το στρες αποχωρισμού!
   Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, τις ώρες που θα μένει μόνο του το σκυλάκι, μπορεί να του αφήσει ένα kong με λιχουδιές για να ασχολείται, ένα ρούχο δικό του για να μπορεί ο σκυλάκος να ξαπλώσει πάνω του ή να το έχει κοντά του (αρκετά όμως, όχι να είναι το ρούχο σε μια κρεμάστρα στον τοίχο!) για να μυρίζει την μυρωδιά του ανθρώπου του κι αυτό θα του φέρνει ηρεμία. Όπως επίσης, μπορεί αυτές τις ώρες να του κάνει μουσική θεραπεία με ειδική μουσική για σκύλους που έχει μέσα ήχους όπως τους παλμούς της καρδιάς και ήρεμη μουσική που θα τον γαληνεύει. Κυκλοφορούν τέτοια cd (υπάρχουν όμως μόνο στο εξωτερικό, στην Αμερική συγκεκριμένα, τα οποία θα πρέπει να τα παραγγείλει online όπως από το Amazon) για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να δει στο άρθρο Music pet therapy για σκύλους
   Κυκλοφορούν φυτικά ηρεμιστικά στο εμπόριο. Ενδεικτικά, ένα είναι Συμπλήρωμα βοτάνων για χαλάρωση, , στον επόμενο σύνδεσμο υπάρχουν πολλές προτάσεις για Φυτικά Ηρεμιστικά, όπως φυσικά υπάρχουν κι άλλα σε άλλες εταιρίες.

   1. Ευγενία Πανοπούλου

    Ευχαριστώ για την απάντηση ! το σκυλάκι το έχει αρκετά χρόνια δεν το πήρε τώρα, εκεί που έμενε πρώτα , σε διαμέρισμα δεν γαύγιζε παρά μόνο όταν άκουγε την πόρτα του ασσανσέρ, για λίγα λεπτά. Είναι μαζί με το άλλο -αγοράκια και τα δύο- αρκετά επίσης χρόνια. Τα βράδια όταν εκείνος λείπει στην δουλειά του -δουλεύει και νύχτα πολλές φορές- τους αφήνει και φως και δικό του ρούχο, αλλά με το παραμικρό γαυγίζει ασταμάτητα. Δεν έχει κάνει όσα γράφει το άρθρο π.χ. το kong , ούτε έχει δοκιμάσει το κόλπο να κάνει πως ετοιμάζεται να φύγει αλλά να μην φεύγει. Ένας τοίχος μας χωρίζει -ευτυχώς με καλή μόνωση- και τον ακούω όλη νύχτα και στενοχωριέμαι γιατί ξέρω ότι υποφέρει.
    Θα του πω όσα μου γράφεις τώρα και ξέρω ότι θα τα εφαρμόσει γιατί βλέπω ότι και ο ίδιος στενοχωριέται και για το σκυλακι αλλά και για την γειτονιά που κάποια στιγμή θα διαμαρτυρηθεί …. βλέπεις …δεν είναι όλοι φιλόζωοι….
    Καλή συνέχεια !!!!

    1. Μπορεί να δοκιμάσει να αφήνει την τηλεόραση ανοιχτή να παίζει όταν φεύγει τα βράδια. Πολλά σκυλάκια θέλουν να ακούν φωνές να μιλούν, όπως όταν παίζει η τηλεόραση, νιώθουν ότι έχουν παρέα και ηρεμούν. Το έχουν δοκιμάσει κι αυτό αρκετοί και είδαν ότι ηρέμησαν τα σκυλάκια τους. Τα βράδια η ησυχία είναι πιο έντονη απ’ότι την ημέρα που είναι γεμάτοι θορύβους. Και ο παραμικρός ήχος τα τσιτώνει. Με την τηλεόραση ανοιχτή δεν ακούν και τον παραμικρό ήχο που μπορεί να τα τρομάξει ή να τα ανησυχήσει.Ο ήχος της τηλεόρασης να είναι κανονικός. Είναι κι αυτό ένα κόλπο που το ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.

Leave a Reply