Το κρύο νερό στο μπάνιο του σκύλου, κάνει κακό;

Ερώτηση: “Γεια σου Μάρσα! Έχω μια ερώτηση να σου κάνω που αφορά το μπάνιο του σκύλου μου. Τον κάνω εγώ μπάνιο και κάθε φορά μπερδεύομαι με την θερμοκρασία του νερού. Ποιο είναι το σωστό; Να τον κάνω με πολύ ζεστό νερό μπάνιο ή με κρύο;” – Κυριάκος

Απάντηση: Γεια σου, φίλε μου. Φαντάζομαι πως δεν ρωτάς για τον χειμώνα αλλά για το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, δεν χρειάζεται πιστεύω να απαντήσω, όπως καταλαβαίνεις θέλει σίγουρα ζεστό. Προσοχή!  Όχι καυτό. Αλλά ζεστό. Για να μην τσουρουφλίσεις κατά λάθος το σκυλάκι, δοκιμάζεις πρώτα την θερμοκρασία του νερού στο χέρι σου και συγκεκριμένα στον καρπό σου.

Και να υπολογίσεις ότι αυτό που νιώθεις εσύ είναι λιγότερο από αυτό που νιώθει ο σκύλος. Υπάρχει άλλη αίσθηση της θερμοκρασίας. Αν εσένα δηλαδή σου αρέσει το πολύ ζεστό νερό, για εκείνον θα είναι καυτό. Άρα, όταν εσύ έχεις την αίσθηση ότι είναι αρκετά ζεστό το νερό, χαμηλώνεις την ένταση του ζεστού νερού λιγάκι για τον σκύλο σου. Λίγο, ελάχιστα, ένα τσακ.

Αν υπάρχει και θέρμανση μέσα στο μπάνιο, ακόμα καλύτερα. Και φυσικά μέσα στο υπόλοιπο σπίτι, γιατί όταν θα βγει μετά από το μπάνιο θα είναι ακόμα υγρή ή νωπή η γούνα του και θα κρυώνει. Αν δεν ανέχεται το πιστολάκι για να στεγνώσει πιο γρήγορα, καλό είναι να στεγνώσει μπροστά από κάποιου είδους θέρμανση. Τζάκι, σόμπα, καλοριφέρ.

Τώρα, όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ιδανική θερμοκρασία για να κάνεις μπάνιο τον σκύλο σου είναι εκείνη που το νερό είναι χλιαρό. Ούτε ζεστό, ούτε κρύο. Μη νομίζεις ότι εξαιτίας της ζέστης του καλοκαιριού επιθυμεί το παγωμένο νερό. Όχι. Δεν του είναι ευχάριστο. Το ιδανικό είναι χλιαρό προς δροσερό να είναι το νερό.

Να θυμάσαι πως τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά καθώς και οι μικρόσωμες ράτσες, είναι τρεις κατηγορίες εξαιρετικά ευαίσθητες στο κρύο νερό. Όπως και σκυλιά που έχουν προβλήματα υγείας, φυσικά. Όταν ο οργανισμός τους είναι καταπονημένος από κάποια ασθένεια.

Εν κατακλείδι, θα του κάνει κακό το κρύο νερό εάν είναι χειμώνας και τον αφήσεις μετά το μπάνιο έξω από το σπίτι. Τότε θα πάθει υποθερμία. Κι αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, κινδυνεύει να πεθάνει. Το ίδιο ισχύει κι αν βουτάει στην θάλασσα τον χειμώνα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts