Εκπαίδευση κουταβιού σύμφωνα με τους 6 τύπους προσωπικότητας

εκπαίδευση σύμφωνα με την προσωπικότητα του σκύλου

Όλα τα σκυλιά είναι μοναδικά.  Όσα βιβλία διαβάσετε για τις ράτσες και τα χαρακτηριστικά τους λίγο πριν υιοθετήσετε ένα κουτάβι, καλό είναι να εκπαίδευση σύμφωνα με την προσωπικότητα του σκύλου κρατήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά ως μία βάση γιατί το κάθε σκυλί είναι μοναδικό όπως οι άνθρωποι.  Μπορεί ως επί το πλείστων, τα κυνηγόσκυλα για παράδειγμα να έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την έντονη ενέργεια, αλλά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά διαφέρουν από κουτάβι σε κουτάβι.  Έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές συμπεριφορές ακόμη κι αν είναι όχι μόνο από την ίδια ράτσα αλλά κι από την ίδια γέννα!

Γνωρίζοντας καλά το κουτάβι σας, θα σας δώσει την δυνατότητα να μάθετε και το πώς θα είναι στο μέλλον ο χαρακτήρας του ως ένας ενήλικας σκύλος.  Είναι πολύ σημαντικό το να κατανοήσετε την προσωπικότητά του γιατί αυτό θα αναπτύξει μία καλύτερη σχέση επικοινωνίας μεταξύ σας κι επιπλέον θα βοηθήσει στην εκπαίδευσή του.  Για παράδειγμα, ένας ντροπαλός ή φοβικός σκύλος κατά της διάρκεια της εκπαίδευσης, δεν θέλει φωνές κι αγριάδες γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φοβηθεί εσάς και την φωνή σας με αποτέλεσμα να κλειστεί περισσότερο στον εαυτό του.

Σ’ αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε 6 βασικούς τύπους προσωπικότητας σκύλων.  Η ικανότητα του σκύλου να μαθαίνει και να εκπαιδεύεται επηρεάζεται άμεσα από την προσωπικότητά του και στην συνέχεια την επιλογή του τύπου εκπαίδευσης που θα ακολουθήσετε εσείς έχοντας ως οδηγό την δικιά του, μοναδική προσωπικότητα.   Όπως προαναφέρθηκε το κάθε κουτάβι είναι μοναδικό γι’ αυτό μπορεί να μην ανήκει αποκλειστικά σε έναν από τους παρακάτω έξι τύπους προσωπικότητας, αλλά να αποτελεί συνδυασμό χαρακτηριστικών από περισσότερους τύπους.  Αυτό θα το καταλάβετε από τις αντιδράσεις του.

Για να ανακαλύψετε τον χαρακτήρα του σκύλου σας, κάντε τα τρία τεστ προσωπικότητας ” 3 τεστ προσωπικότητας κουταβιού” και μετά γυρίστε εδώ για να δείτε ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος εκπαίδευσης για το δικό σας κουτάβι.  

Τι τύπο εκπαίδευσης λοιπόν θα χρειαστεί το κουτάβι σας ανάλογα με την προσωπικότητά του.

  1. Θετικός, ανταποκρίσιμος, συνεργάσιμος : Αυτό το σκυλί θέλει να ευχαριστεί με κάθε τρόπο τον ιδιοκτήτη του.  Είναι πρόθυμος να μάθει και γι’ αυτό μαθαίνει πολύ γρήγορα κι εύκολα.  Ο δικός σας τρόπος απέναντί του την ώρα της εκπαίδευσης  θα πρέπει να είναι φυσιολογικός και να τον επαινείτε γενναιόδωρα σε κάθε του θετική πράξη.  Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το λουρί, την φωνή σας και τις τυχόν διορθώσεις ναι μεν έντονες αλλά μην το παρακάνετε!
  2. Υπερενεργητικός, υπερδραστήριος : αυτός ο τύπος προσωπικότητας αποτελεί μία πρόκληση γιατί είναι αρκετά δύσκολος.  Απ’ την άποψη πως λόγω αυτής της ιδιότητας , αποσπάται η προσοχή του πολύ εύκολα από ΤΑ ΠΑΝΤΑ.   Είναι πολύ ευερέθιστος χαρακτήρας και στην εκπαίδευση θα πρέπει να επιστρατεύσετε επιπλέον υπομονή, να είστε σταθεροί και αποφασιστικοί απέναντί του.  Το μυστικό βρίσκεται στην επιβράβευση.  Θέλει να τον επιβραβεύετε με μέτρο γιατί παρασύρεται εύκολα με αποτέλεσμα να ενθουσιαστεί υπερβολικά και θα χάσετε όλη την εκπαίδευση και θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή.
  3. Ισχυρογνώμων, πεισματάρης : είναι ο ξεροκέφαλος σκύλος που πιστεύει στο δικό του και θα επιμένει στο δικό του, αρνούμενος να εκπαιδευτεί γιατί απλά πιστεύει πως αυτός έχει δίκιο! Θα πρέπει να έχετε πολύ υπομονή καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης.  Να είστε επίμονος μέχρι τέλους και στο τέλος θα δείτε θετικό αποτέλεσμα.  Το όπλο σας σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η φωνή.  Απαιτείται σταθερή, αποφασιστική, δυναμική και δυνατή φωνή.  Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η πλούσια επιβράβευσή του όταν “μαθαίνει το μάθημά του”.
  4. Ντροπαλός, ανασφαλής : αυτό το σκυλάκι έχει ανάγκη από ευαισθησία κι ευγενική, γλυκιά φωνή.  Μπορεί να είναι συνεσταλμένο ή φοβικό.  Που σημαίνει πως φοβάται τις απότομες κινήσεις και τους θορύβους.  Τον ενοχλούν οι παράξενοι άνθρωποι, τα περίεργα μέρη και προσαρμόζεται δύσκολα στις νέες καταστάσεις.  Στην εκπαίδευση θέλει να χρησιμοποιήσετε απαλό τόνο φωνής, ένα λουρί αλλά προσοχή στο λουρί, όχι διορθώσεις του τύπου “απότομα τραβήγματα” και η πλήρης αποφυγή απότομων “διορθωτικών” θορύβων.  Το πιο σημαντικό σ’ αυτήν την εκπαίδευση είναι να γίνεται με γνώμονα την αγάπη, στοργή, τρυφερότητα κι ήσυχος ενθουσιασμός.
  5. Ήρεμος, άνετος, χαλαρός : αυτός ο σκύλος ζει την ζωή με πιο αργό ρυθμό από τα υπόλοιπα σκυλιά σε τέτοιο σημείο που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ληθαργικός.  Η εκπαίδευση πρέπει να είναι σταθερή, με αγάπη και πλούσια επιβράβευση. Η υπομονή κι η ανοχή από την μεριά σας θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από σκληρές διορθώσεις με απότομες και δυνατές φωνές.  Αποφύγετε διορθώσεις με απότομους θορύβους επίσης κι επιπλέον χρησιμοποιήστε ως μόνο έσχατη λύση τις διορθώσεις με το λουρί με ευγενικό και ήσυχο τρόπο.
  6. Επιθετικός : ο σκύλος με αυτήν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά κατά βάθος είναι κυριαρχικός ή φοβικός.  Το κυρίαρχο, επιθετικό σκυλί όταν είναι φύλακας είναι τρομακτικά επικίνδυνος και απειλητικός σε οτιδήποτε απειλεί την περιοχή του ή τους ανθρώπους του.  Μην συγχέετε την κυριαρχική επιθετικότητα με την προστασία.  Η πρόωρη εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η συμπεριφορά του.  Επίσης και τα επιθετικά σκυλιά εξαιτίας του φόβου τους θέλουν προσοχή.  Σ’ αυτόν τον τύπο προσωπικότητας καλό είναι να συμβουλευτείτε εκπαιδευτή.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts