Πώς και πότε “ανακαλύφθηκε” ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών;

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος σκέφτηκε την ιδιότητα αυτή ενός σκύλου; Ποιος ανακάλυψε πως ένας σκύλος μπορεί να γίνει οδηγός ενός τυφλού; Όπως σε κάθε ιστορία, υπάρχει μια αρχή. Ας δούμε λοιπόν μαζί κι εμείς πώς και πότε “ανακαλύφθηκε” ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών…

Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις, το ίδιο συνέβη και σ’ αυτήν. Έγινε κατά λάθος.

Το 1916 στην Γερμανία, ένας γιατρός είχε μαζί του τον σκύλο του ένα Γερμανικό Ποιμενικό και πήγαινε στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν ώσπου στον δρόμο συνάντησε έναν τυφλό άντρα ο οποίος ήθελε να περάσει απέναντι. Ήταν έτοιμος να τον βοηθήσει να περάσουν τον δρόμο μαζί αλλά τον κάλεσαν ξαφνικά να πάει επειγόντως στο νοσοκομείο. Τότε σκέφτηκε, εφόσον ήταν υποχρεωμένος να αφήσει τον τυφλό άντρα στην τύχη του γιατί έπρεπε να τρέξει προς το επείγον περιστατικό, να αφήσει τον σκύλο του να του κάνει παρέα μέχρι να επιστρέψει ο ίδιος.

Όταν επέστρεψε, διαπίστωσε χαρούμενος με έκπληξη πως ο σκύλος του καθόταν πιστός δίπλα στον τυφλό άντρα κάνοντας του παρέα όλη την ώρα όσο έλειπε εκείνος. Τότε του ήρθε η ιδέα να φτιάξει ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων ως οδηγοί τυφλών.

Έτσι λοιπόν, από τότε δημιουργήθηκε αυτή η κατηγορία σκύλων. Οι ράτσες που προτιμούνται γι’ αυτήν την “εργασία” είναι τα Labrador retriever, τα Golden retriever και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Ο λόγος που προτιμούνται οι συγκεκριμένες ράτσες από όλες τις άλλες είναι το μέγεθος, η αγάπη τους για εργασία, η αυτοπεποίθησή τους και κατ’ επέκταση η προσωπικότητά τους ως συνεργάσιμα σκυλιά και τέλος ο καλλωπισμός και η φροντίδα του σώματος τους που είναι εύκολος σε σχέση με άλλες ράτσες.

Ωστόσο, αυτή η ιστορία δείχνει πώς γεννήθηκε η ιδέα να εκπαιδεύονται σκύλοι ως οδηγοί τυφλών. Δεν αποτελεί το πρώτο παράδειγμα σκύλου που βοήθησε άνθρωπο όμως.

Ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε σκύλους ως οδηγούς ήταν ένας Γερμανός Βασιλιάς το 100 π.Χ.

Ένα άλλο παράδειγμα, ήταν ένας πίνακας που έδειχνε έναν σκύλο να οδηγεί έναν τυφλό άνθρωπο. Κι αυτός ο πίνακας υπήρχε στον τοίχο ενός σπιτιού στην Πομπηία. Μια πόλη που θάφτηκε από την στάχτη μετά την φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος το 79 μ.Χ.

Ωραίες όλες αυτές οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά ποιος είναι ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών;

Ο πρώτος σκύλος που εκπαιδεύτηκε για να γίνει οδηγός τυφλών ήταν ένας Γερμανικός Ποιμενικός. Το όνομά του ήταν Buddy και εκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1927.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts