Οι αισθήσεις του σκύλου

οι αισθήσεις του σκύλου

οι αισθήσεις του σκύλου

Ο σκύλος είναι κυνηγός και ζει σε αγέλες όπου πρέπει να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς.  Γι’ αυτό το λόγο οι αισθήσεις του είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες.  Η θαυμάσια όραση του επιτρέπει να διακρίνει άμεσα και την παραμικρή κίνηση του υποψήφιου θηράματος.  Με την άριστη όσφρηση, εντοπίζει ίχνη, αναγνωρίζει την περιοχή του, την περιοχή των άλλων ζώων και την συναισθηματική τους κατάσταση.  Η οξεία ακοή του διακρίνει ήχους από μεγάλες αποστάσεις.  Η λεπτή αίσθηση της αφής του είναι ένας από τους λόγους της στενής επαφής του με τον άνθρωπο.  Η μόνη αδύνατη αίσθηση του είναι η γεύση.  Γι’ αυτό μπορεί να δοκιμάσει ή ακόμα και να τραφεί με κάτι που για οποιοδήποτε άλλο ζώο θα ήταν απωθητικό.

Στις πρώτες μέρες της ζωής τους, τα κουτάβια προσπαθούν να γνωρίσουν χριστούγεννα, γενέθλια Μπέμπας,βιντεο 2013 253τον κόσμο μέσω της αφής.  Και σ’ αυτό βοηθούν τα μουστάκια! Τα μουστάκια στο πρόσωπο, πάνω από τα μάτια και κάτω από το σαγόνι, είναι αρκετά ευαίσθητα για την ανίχνευση μεταβολών της ροής του αέρα.  Επιπλέον, οι πατούσες αλλά και όλο το σώμα των σκύλων έχει ευαίσθητες νευρικές απολήξεις που ενισχύουν την αίσθηση της αφής.  Η απτική ικανότητα του σκύλου εντοπίζεται στην γλώσσα και στις πατούσες.

Τα μάτια του σκύλου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να δει καλά ο σκύλος και σε μισοσκόταδο.  Έχει εξαιρετική περιφερική όραση με αποτέλεσμα να μπορεί να “βλέπει” και να παρακολουθεί οτιδήποτε IMG_20120803_202352κινείται εντός της εμβέλειας κι επίσης έχουν πολύ καλή αντίληψη του βάθους.  Όλα αυτά τα προσόντα είναι σημαντικά για ένα σαρκοφάγο ζώο.  Γι’ αυτό και η θέση των ματιών στα κυνηγόσκυλα είναι συνήθως πλάγια.  Αυτά τα πλεονεκτήματα όμως έχουν και μία “τιμή”…. Τα σκυλιά έχουν μυωπία και δυσκολεύονται κάπως στο να επικεντρωθούν κάπου συγκεκριμένα.  Είναι μύθος ότι οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία.   Ωστόσο, δεν μπορούν να δουν όλα τα χρώματα  αλλά έχουν την ικανότητα να “πιάνουν” και τις πιο λεπτές και δυσδιάκριτες αποχρώσεις του γκρι για το κυνήγι τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όσον αφορά τη γεύση, τα σκυλιά έχουν περίπου έξι φορές λιγότερους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα απ’ ότι οι άνθρωποι και διακρίνουν μόνο τρεις καταστάσεις : ευχάριστη, δυσάρεστη και διαφορετική.  Μπορούν να DSCF3613γευτούν το γλυκό, το ξινό, το πικρό και τις αλμυρές γεύσεις αλλά με τόσους λίγους γευστικούς κάλυκες η αίσθηση της γεύσης δεν είναι εκλεπτυσμένη.  Είναι άρρηκτα δεμένη όμως  με την αίσθηση της όσφρησης.  Όταν δηλαδή έχει έντονη σιελόρροια ένας σκύλος , οφείλεται σε κάτι που βλέπει και μυρίζει.

Τα αυτιά του σκύλου έχουν την ικανότητα να περιστρέφονται ανεξάρτητα όπως τα πιάτα ραντάρ, για να “αρπάζουν” τον ήχο και να εντοπίζουν ακόμα και την θέση του απ’ όπου προέρχεται.  Για παράδειγμα, DSCF5825μπορεί να ξεχωρίσει ένας σκύλος από μακριά τον ήχο της μηχανής ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου ακόμα και ανάμεσα σε πολλά του ίδιου μοντέλου! Τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν έναν ήχο σε έξι εκατοστά του δευτερολέπτου και να ακούσει έναν ήχο τέσσερις φορές πιο μακριά απ’ ότι μπορούμε εμείς.  Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να φωνάζουμε στον σκύλο μας  για να μας ακούσει! Επίσης, μπορούν να ακούσουν ήχους σε πολύ “υψηλότερες θέσεις” σε αντίθεση με τους ανθρώπους.  Γενικά, τα όρθια αυτιά προσλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια έναν ήχο από τα τεράστια πεσμένα αυτιά.

Η όσφρηση είναι η πιο αξιοσημείωτη αίσθηση των σκύλων.  Ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου ενός σκύλου είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία οσμής.  Έτσι εξηγείται και η επιφάνεια του ρινικού βλεννογόνου που είναιDSCF4122 ίση με την επιφάνεια ολόκληρου του σώματος!  Τα σκυλιά έχουν περίπου 220 εκατομμύρια “δέκτες” οσμής στη μύτη τους σε σύγκριση με των ανθρώπων που έχουν περίπου 5 εκατομμύρια.  Μην ξεχνάτε πως μια υγρή μύτη είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις οσμές από μια ξηρή.  Γι’ αυτό και αν παρακολουθήσετε τον σκύλο σας, πολλές φορές να γλύφεται όπως όταν πεινάει, εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να μυρίσει καλύτερα.   Όχι μόνο μπορούν τα σκυλιά να μυρίσουν πολύ αχνές μυρωδιές αλλά μπορούν επίσης να τις διακρίνουν με ακρίβεια και να τις ξεχωρίζουν από άλλες.  Με άλλα λόγια, όταν ένας άνθρωπος μυρίζει μια κόκκινη σάλτσα, ο σκύλος την ίδια στιγμή μυρίζει την ντομάτα, το σκόρδο, την ρίγανη κι ότι άλλο έχει μέσα η σάλτσα!

Και τέλος, μην ξεχάσουμε την έκτη αίσθηση! Πολλοί πιστεύουν πως οι σκύλοι τους διαθέτουν μια έντονη έκτη αίσθηση που μοιάζουν να ξέρουν πως το αφεντικό τους είναι καθ’ οδόν για το σπίτι ή πως σκέφτεται να IMG_20120808_202513τους πάει βόλτα ενώ κάθεται και βλέπει τηλεόραση χωρίς να έχει πει τίποτα.  Επίσης, καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν μαζί τους.  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους κραδασμούς και τις γήινες δονήσεις, εξού και η πρόβλεψη των σεισμών ή η επιστροφή στο σπίτι τους ακόμα κι αν είναι μακριά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts