Περίεργες συνήθειες σκύλων

Εμείς οι σκύλοι έχουμε κάποιες περίεργες συνήθειες που για εσάς τους ανθρώπους ίσως είναι καμιά φορά και αστείες.  Πολλές φορές IMG_20160107_120414προσπαθείτε να δώσετε μια εξήγηση αλλά δεν μπορείτε να την βρείτε… με απλά λόγια.

Θα σας δώσω λοιπόν εγώ μια εξήγηση σε ορισμένες από τις περίεργες για εσάς (φυσιολογικές για εμάς) καθημερινές μας συνήθειες, όσο πιο απλά μπορώ γιατί όπως και να το κάνουμε… άλλη ιδιοσυγκρασία έχετε εσείς οι άνθρωποι κι άλλη εμείς οι σκύλοι και κάποια πράγματα όσες εξηγήσεις να σας δώσω δεν θα μπορέσει να τις συλλάβει ο …. “δίποδος” νους σας.

  1. Γιατί οι σκύλοι πίνουν νερό μέσα από την λεκάνη της τουαλέτας; Εμείς οι σκύλοι δεν γνωρίζουμε τι εστί λεκάνη της τουαλέτας, ποια είναι η χρήση της και τι κάνετε όσο εσείς οι άνθρωποι κάθεστε πάνω της.  Ένας σκύλος την λεκάνη την βλέπει σαν ένα συντριβάνι με μόνιμα δροσερό και καθαρό νερό. Θα μου πείτε “δροσερό και καθαρό” πώς; Όσο περισσότερο τραβάτε το καζανάκι, το νερό ανακυκλώνεται και είναι συνεχώς φρέσκο κι επίσης γίνεται μεγαλύτερη οξυγόνωση η οποία λειτουργεί ως “ενισχυτικό” γεύσης του νερού.  Το ίδιο ισχύει και για το υλικό της λεκάνης, την πορσελάνη.  Δεν αλλοιώνει την γεύση του νερού όπως το πλαστικό ή το μεταλλικό δοχείο. Παρ’όλα αυτά, δεν θα πρέπει να πίνει νερό από την λεκάνη ο σκύλος σας γιατί μπορεί να πιει βακτήρια ή επικίνδυνα για την υγεία του χημικά καθαριστικά με τα οποία έχετε προηγουμένως πλύνει την λεκάνη.

  2. Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να κυλιούνται στις βρομιές; Πολύ απλά, γιατί εμείς οι σκύλοι έχουμε τελείως διαφορετική άποψη όσον αφορά το βρόμικο και το καθαρό.  Καμιά φορά κάτι που εσάς σας μυρίζει άσχημα, τους σκύλους τους προσελκύει και το να κυλιούνται μέσα στις βρομιές είναι κάτι αντίστοιχο με το να βάζουν άρωμα όπως κάνουν οι άνθρωποι.  Μη σας εκπλήξει αν θα δείτε τον σκύλο σας να ξαπλώνει μέσα σε κοπριά για να πάρει όσο περισσότερη μυρωδιά μπορεί.  Αλλά αυτή η συνήθεια δικαιολογείται λόγω της εξελικτικής πορείας του σκύλου και της ενστικτώδης φύσης του.  Τα σκυλιά ήταν κάποτε κυνηγοί και για να πλησιάσουν το θήραμά τους έπρεπε να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερο την σκυλίσια μυρωδιά από πάνω τους και γι’ αυτό κυλιόντουσαν οπουδήποτε αλλού που υπήρχε έντονη μυρωδιά ως καμουφλάζ.
  3. Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες; Η γάτα για τους σκύλους είναι το ίδιο ακριβώς όπως αν θα έβλεπαν μπροστά τους έναν σκίουρο, ένα πουλί ή ένα κουνέλι : φαγητό. Τους ξυπνάει τα κυνηγετικά τους ένστικτα η ταχύτητά τους και η ευελιξία τους.  Κι όμως, υπάρχουν πάρα πολλά σκυλιά που μαθαίνουν από την νεαρή ηλικία να συζούν με γάτες κι αποκτούν μία σχέση στοργική και φιλική.
  4. Γιατί όταν χαϊδεύετε ένα συγκεκριμένο σημείο στην κοιλιά ή στα πλευρά του σκύλου, εκείνο κουνάει το πόδι του σαν τρελό; Πολλοί άνθρωποι νομίζετε πως εκείνη τη στιγμή εμείς γαργαλιόμαστε.  Στην πραγματικότητα, είναι ένα αντανακλαστικό που δεν μπορούν οι σκύλοι να ελέγξουν κι έχει την ρίζα του από την αρχή της ύπαρξης των σκύλων όπου είναι μια αντανακλαστική κίνηση εναντίον των παράσιτων. Οι νευρικές απολήξεις του σκύλου σας σε εκείνο το σημείο, “διαβάζουν” το χάδι του χεριού σας όπως θα “διάβαζαν” και το σύρσιμο ενός ψύλλου.  Και οι δύο καταστάσεις ερεθίζουν εξίσου το ίδιο το δέρμα του εκείνη τη στιγμή κι εντελώς αντανακλαστικά σηκώνει το πόδι του και κάνει την κίνηση να το διώξει ξύνοντάς το. Ακόμη κι αν γνωρίζει πως είστε εσείς κι όχι ένας ψύλλος, δεν μπορεί να ελέγξει το πόδι του.  Είναι μια αυτόματη αντανακλαστική αντίδραση, την οποία την χρησιμοποιούν και οι κτηνίατροι ως τεστ σε νευρολογικές εξετάσεις.

  5. Γιατί ορισμένοι σκύλοι “καβαλούν” τα παιχνίδια τους; Κυρίως επειδή αισθάνονται όμορφα κι επειδή μπορούν.  Είναι φυσιολογική συμπεριφορά.  Ειδικά τα αρσενικά στην εφηβική ηλικία έχουν την ανάγκη να ικανοποιήσουν την σεξουαλική ορμή τους και τους προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση όταν τρίβονται επάνω σε κάτι. Η στείρωση μπορεί να μετριάσει αυτή την συμπεριφορά και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται εντελώς.
  6. Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι; Υπάρχουν δύο θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι το γρασίδι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και χλωροφύλλης και βοηθά στην πέψη.  Η δεύτερη είναι ότι όταν φάει ένας σκύλος κάτι άσχημο ή κάτι που θα πέσει βαρύ στο στομάχι του και του δημιουργήσει φούσκωμα, στομαχόπονο ή ναυτία, τότε θα φάει χόρτα ή γρασίδι για να μπλεχτεί με την άσχημη τροφή που του δημιούργησε όλο αυτό και ενοχλώντας την βλεννογόνο του στομάχου θα προκαλέσει ναυτία με αποτέλεσμα να ξεφορτωθεί την άσχημη τροφή και να ξαλαφρώσει το στομάχι του. Ακόμα και ενστικτωδώς, χωρίς να έχουν φάει κάτι κακό οι σκύλοι, μπορεί όποτε νιώθουν ναυτία να τρώνε χορτάρι.
  7. Γιατί οι σκύλοι μισούν τους ταχυδρόμους; Είναι απόλυτα φυσικό ένας σκύλος να γαβγίζει σε έναν ξένο που πλησιάζει τον χώρο του. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως επειδή τον ταχυδρόμο τον βλέπει ο σκύλος τους σχεδόν καθημερινά, θα έπρεπε να τον είχε συνηθίσει.  Λάθος.  Εξακολουθεί να είναι ένας ξένος που απλά δεν έφυγε με την πρώτη που του γάβγισε ο σκύλος (γιατί δεν μπορεί άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά του!) και συνεχίζει τις καθημερινές του επισκέψεις στο γραμματοκιβώτιο.  Αυτό τον σκύλο τον εξοργίζει ακόμα περισσότερο και η επανάληψη εντείνει την κατάσταση.

  8. Η κουνιστή ουρά σημαίνει πως είναι φιλικός ένας σκύλος; Όχι απαραίτητα.  Πάντα πρέπει να παρατηρείτε όλες τις αντιδράσεις του σκύλου εκείνη τη στιγμή γιατί μπορεί να σημαίνει επιθετικότητα. Αν για παράδειγμα ένας σκύλος είναι χαλαρός και ήρεμο το πρόσωπό του και κουνάει την ουρά του, τότε,ναι, μπορεί να είναι φιλικός.  Ενώ αν ένας σκύλος που κουνάει κι εκείνος την ουρά του αλλά είναι νευρικός, έχει τεταμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό του ή κρατάει μια επιφυλακτική – δειλή στάση, τότε μπορεί να είναι επιθετικός. Να είστε σε επιφυλακή όταν ένας σκύλος έχει σκληρό βλέμμα και επικεντρώνεται σε κάτι οργισμένο.  Η ουρά του που κουνιέται εκείνη τη στιγμή δεν σημαίνει “είμαι φιλικός”! Καλό είναι αν συναντάτε έναν άνθρωπο με τον σκύλο του να τον ρωτάτε αν μπορείτε να τον χαϊδέψετε πριν πλησιάσετε.

 

Τα πάντα για τους αγαπημένους μας φίλους

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts