Καθαρισμός αυτιών με 4 βήματα (video)

καθαρισμός αυτιών

Ο συχνός καθαρισμός των αυτιών των τετράποδων φίλων σας είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα αν ο σκύλος σας έχει κρεμαστά αυτιά όπως για παράδειγμα τα Beagle τότε καλό είναι να τα καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα γιατί αυτού του είδους τα αυτιά τείνουν να μολύνονται περισσότερο από τα όρθια όπως π.χ των γερμανικών ποιμενικών. Γι’ αυτό και οι ράτσες με κρεμαστά αυτιά όπως τα Κόκερ, τα Μπάσετ Χάουντ και συνήθως όλα τα κυνηγόσκυλα κάνουν συχνές ωτίτιδες.

καθαρισμός αυτιών

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι βαμβάκι, το ειδικό καθαριστικό υγρό για σκύλους για παράδειγμα δείτε αυτό εδώ κι αν ο σκύλος σας είναι αγχωμένος ή νευρικός λίγες λιχουδιές θα κάνουν το θαύμα τους.

  1. Ποτίζετε λίγο βαμβάκι με το υγρό και καθαρίζετε τα αυτιά το πτερύγιο από την εσωτερική πλευρά τους.
  2. Βάζετε λίγες σταγόνες να τρέξουν στο εσωτερικό των αυτιών με προσοχή. Μια συμβουλή για να μην τραυματίσετε κατά λάθος το σκυλάκι σας με το στόμιο  του μπουκαλιού γιατί μπορεί να κουνηθεί ξαφνικά, είναι να έχετε το μπουκάλι να ακουμπάει στο πτερύγιο του αυτιού κι από εκεί να ρίξετε τις σταγόνες οι οποίες θα τρέξουν στο εσωτερικό του αυτιού.
  3. Τον αφήνετε να τιναχτεί. Και μετά σκουπίζετε τα αυτιά του με ένα βαμβάκι ό,τι έχει βγάλει προς τα έξω μετά το τίναγμα. Δεν βάζετε τα δάχτυλα και το βαμβάκι βαθιά μέσα. Σκουπίζετε ό,τι είναι ορατό και με φορά προς τα έξω.
  4. Και τέλος, παίρνετε την υγρασία με στεγνό βαμβάκι.

Προσοχή!

  • Πριν καθαρίσετε τα αυτιά του φίλου σας εξετάστε τον μήπως έχει μόλυνση και τότε χρειαστεί ειδική θεραπεία κι όχι έναν απλό καθαρισμό. Αν έχει πολλή βρωμιά, μυρίζει έντονα, ξύνει και τινάζει τα αυτιά του συνεχώς τότε ίσως έχει ωτίτιδα ή μόλυνση και θα χρειαστεί  να τον δει κτηνίατρος.

  • Και το βασικότερο, απαγορεύεται η χρήση μπατονέτας στον καθαρισμό αυτιών γιατί είναι πολύ πιθανό να τον τραυματίσετε. Φανταστείτε να κουνηθεί απότομα την ώρα που έχετε την μπατονέτα στο αυτί του!

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο που δείχνει αναλυτικά την διαδικασία.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts