Εκπαιδευτικά tips για σκύλους

εκπαιδευτικά tips

Είναι μύθος ότι…

1.  “Το παιχνίδι της διελκυστίνδας ή αλλιώς “το παιχνίδι του πολέμου” (tug of war), αναπτύσσει την επιθετικότητα του σκύλου.”

Απάντηση :

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων των σκύλων. Γι’ αυτό και πολλοί εκπαιδευτές αντί να επιβραβεύουν τον σκύλο με λιχουδιά, τον επιβραβεύουν παίζοντας αυτό το παιχνίδι μαζί του. Το παιχνίδι της διελκυστίνδας, αν το παίζετε με τον σωστό τρόπο, τότε είναι το καλύτερο παιχνίδι για εσάς και τον σκύλο σας.
Το μυστικό είναι να μάθει ο σκύλος σας την ώρα που αρπάζει το παιχνίδι να μην δαγκώνει το χέρι σας. Κι όταν θέλετε να τελειώσει το παιχνίδι τότε θα πρέπει να του έχετε μάθει μια εντολή όπως “άστο”, “τέλος”,”ήρεμα”. Έτσι ώστε να σταματάει το παιχνίδι υπακούοντας εσάς.

2.  “Αν επιβραβεύεις τον σκύλο σου την ώρα της εκπαίδευσης με “ανθρώπινο” φαγητό, τότε τον ενθαρρύνεις να “ζητιανεύει” στο τραπέζι την ώρα του φαγητού.”

Απάντηση :

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μάθει αυτήν την κακή συνήθεια.  Για να την αποτρέψετε  όμως θα πρέπει να του μάθετε την εντολή “πήγαινε στο μέρος σου” ή “φύγε” όταν έρθει στο τραπέζι κι αυτός τότε θα ξέρει πως αν πάει στην “γωνιά του” θα ανταμειφθεί.

3.  “Αν ο σκύλος σου λερώνει μέσα στο σπίτι, σε εκδικείται επειδή τον άφησες μόνο του.”

Απάντηση :

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτό το συμβάν. Ή δεν έχει γίνει σωστή εκπαίδευση ή τον αφήσατε μέσα στο σπίτι περισσότερη ώρα απ’ όσο μπορεί να αντέξει ή μπορεί να είναι στρεσαρισμένος και φοβισμένος που τον αφήσατε μόνο του ή τέλος μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα στην κύστη του και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Δεν είναι λοιπόν αποκλειστικά μόνο αυτός ο λόγος που μπορεί να λερώσει μέσα στο σπίτι όταν είναι μόνος του.

εκπαιδευτικά tips 4.  “Ο ενήλικας σκύλος είναι δύσκολο να εκπαιδευτεί. “

Απάντηση :

Ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί ανεξαρτήτου ηλικίας.  Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια γιατί ο ενήλικας σκύλος έχει μάθει σε μια συγκεκριμένη νοοτροπία ή συμπεριφορά αλλά όχι ότι δεν είναι εφικτό.  Αντιθέτως, ορισμένες φορές εκπαιδεύεται καλύτερα ένας ενήλικος σκύλος από ένα κουτάβι γιατί είναι πιο ήρεμος με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται πιο εύκολα και να έχει στραμμένη εξ ολοκλήρου την προσοχή του απάνω σας.

5.  “Δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ένα κουτάβι έως ότου κλείσει τους πρώτους έξι μήνες.”

Απάντηση :

Αυτός ο μύθος ίσχυε τα παλιά τα χρόνια όταν οι εκπαιδευτές ακολουθούσαν συγκεκριμένες μεθόδους όπως το κολάρο που διορθώνει συμπεριφορές με αρνητικό τρόπο όπως μια μορφή ηλεκτροσόκ κ.α. και την τιμωρία ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η λέξη.
Τώρα όμως με την θετική εκπαίδευση μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει το κουτάβι του όποτε θέλει κι αμέσως όταν το αποκτήσει αν χρειαστεί (συνήθως υιοθετούμε ένα κουτάβι όταν εκείνο είναι κοντά δύο με τριών μηνών).

6.  “Ο κάθε σκύλος πρέπει να εκπαιδεύεται μόνος του.”

Απάντηση :

Ένας ισορροπημένος, με καλή συμπεριφορά σκύλος εξισώνεται με την σωστή άσκηση και κοινωνικοποίησή του.  Δηλαδή, όσο πιο σύντομα κοινωνικοποιηθεί σωστά ένας σκύλος τότε γίνεται πιο ήρεμος, στοργικός, φιλικός, κοινωνικός, και προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα στο νέο του σπίτι.

7.  “Η συμπεριφορά ενός σκύλου εξαρτάται από την ράτσα του.”

Απάντηση :

Καμία συμπεριφορά δεν εξαρτάται από την ράτσα του σκύλου.  Κάθε σκύλος θα πρέπει να εκπαιδεύεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα ανεξαρτήτου φυλής.

 

* Σύμφωνα με την επαγγελματία εκπαιδεύτρια Aimee Sadler.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts