Γιατί τους πιάνει τρέλα μετά το μπάνιο;

“Σήκω Τζακ. Ώρα για μπάνιο”, λέτε στον σκύλο σας κι αυτός τρέχει να κρυφτεί. Πίσω από κουρτίνες, κάτω απ’τα κρεβάτια, μπαίνει σε δωμάτια και κλείνει πίσω του την πόρτα….. αν γνώριζε και πώς να κλειδώνει θα ήταν το ιδανικό για αυτόν….. Του τάζετε τα πάντα… λιχουδιές, παιχνίδια, ημερήσιες βόλτες, το αγαπημένο του φαγητό, μασάζ και χάδια μπροστά από την τηλεόραση όλο το βράδυ ενώ εκείνος θα μασουλάει ένα κόκαλο…. τίποτα! Μόλις ακούει την λέξη “μπάνιο”, ο χρόνος γι’ αυτόν σταματά και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο!

Κι εσείς, αφήστε ξέρω τι κάνετε, τον πιάνετε από τα πόδια με χίλια ζόρια και παρακάλια να σηκωθεί αλλά εκείνος σφουγγαρίζει το πάτωμα με την γούνα του γιατί το πείσμα του δεν έχει όρια…Ύστερα τον παίρνετε αγκαλιά (όσα κιλά και να είναι γνωρίζοντας πως θα σας πιάσει η μέση σας) για να τον βάλετε μέσα στην μπανιέρα, κλειδώνετε την πόρτα του μπάνιου και φωνάζετε κι άλλα δύο άτομα από την οικογένεια για να κάτσουν μπροστά στην μπανιέρα κάνοντας τον φράχτη για να μην πεταχτεί ο σκύλος σας και φύγει…

Γνωστές αυτές οι σκηνές, έτσι;

Το “μετά” όμως, δεν σας κάνει εντύπωση; Η κατάσταση του σκύλου σας μετά το μπάνιο που τον πιάνει μια τρέλα ανεξήγητη! Γαβγίζει ασταμάτητα, τρέχει με διακόσια χιλιόμετρα την ώρα μέσα στο σπίτι σαν δαιμονισμένος, σπιντάρει, υποκλίνεται όπως όταν παίζει, ανεβαίνει πάνω στους καναπέδες, πετάει κάτω με μανία τα μαξιλάρια και σκουπίζεται συνεχώς πάνω στον καναπέ ή στα χαλιά.

Αυτή η σκηνή που έχετε ζήσει όλοι αμέτρητες φορές, οι ειδικοί την έχουν ονομάσει. Ονομάζουν την κατάσταση αυτή, την τρέλα μετά το μπάνιο, F.R.A.P. Κι όταν ένας σκύλος βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση λένε “ο σκύλος μου κάνει frapping”. Ίσως εμείς εδώ στην Ελλάδα θα το λέγαμε ” ο σκύλος μου φράπαρε”! Τι σημαίνουν όμως τα αρχικά της λέξης F.R.A.P; Σημαίνει Frenetic Random Activity Periods (Περίοδος Ξέφρενων Τυχαίων Δραστηριοτήτων).

Γιατί λοιπόν τα σκυλιά τα πιάνει αυτή η τρέλα μετά το μπάνιο; Εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο μυστήριο. Παρ’ όλα αυτά κυκλοφορούν κάποιες θεωρίες. Ας τις δούμε λοιπόν:

1. Είναι ένας τρόπος στεγνώματος.  Απλά σκουπίζονται. Γιατί δεν τους αρέσει η αίσθηση του βρεγμένου πάνω στο σώμα τους. Τι να τις κάνουν τις πετσέτες όταν υπάρχουν χαλιά και καναπέδες;

2. Αναζητούν την μυρωδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να επαναφέρουν την δική τους μυρωδιά. Δεν θέλουν να μυρίζει το σώμα τους για παράδειγμα βανίλια ή πικραμύγδαλο όπως είναι το άρωμα ενός σαμπουάν. Τρίβονται πάνω στον καναπέ για να βγάλουν την μυρωδιά από πάνω τους γιατί δεν τους αρέσει άλλη μυρωδιά εκτός από την δική τους.

3. Νιώθουν ανακούφιση. Εφόσον στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσει το μπάνιο, υπόψιν μιλάμε πάντα για το μπάνιο στο σπίτι γιατί όσον αφορά το μπάνιο στην θάλασσα είναι διαφορετικά τα πράγματα, νιώθουν ανακούφιση όταν βγουν έξω από την μπανιέρα. Νιώθουν ελεύθερα. Ότι επιτέλους τελείωσε μια δυσάρεστη δοκιμασία και το γιορτάζουν, πετάνε από την χαρά τους.

4. Νιώθουν όμορφα. Παρ’ όλο που δεν τους αρέσει η όλη διαδικασία, μετά αισθάνονται όμορφα γιατί νιώθουν καθαρά και αναζωογονημένα. Και τελικά, είναι μια ένδειξη ευγνωμοσύνης, ένα ευχαριστώ για την καθαριότητα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας, αφήστε τον να ξεδώσει γιατί …. έχει τους λόγους του! Εσείς απλά, απολαύστε την στιγμή. Διασκεδάστε μαζί του όσο τον βλέπετε να φρενιάζει, να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στον καναπέ και να γαβγίζει με τρελό ύφος σα να μιλάει σ’ έναν φανταστικό του φίλο που δεν τον βλέπετε εσείς και να σκουπίζεται με μανία όπου βρει….. Τουλάχιστον τώρα είναι καθαρός!

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts