Τα σκυλιά.. αγαπούν;

ta skylia agapoun

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σίγουροι πως τα σκυλιά τους νιώθουν κι αισθάνονται ακριβώς όπως οι άνθρωποι.  Είναι όντως αλήθεια; Αγαπούν τα σκυλιά; Αισθάνονται τα ίδια όπως ο άνθρωπος;

Υπάρχει η επιστήμη συμπεριφοράς που διακρίνει συναισθήματα όπως τον φόβο και την χαρά αλλά κι επίσης τον θυμό, τον φθόνο, την θλίψη και την αγάπη.  Οι επιστήμονες αυτού του κλάδου μετρούν τα συναισθήματα με μαγνητική τομογραφία.

Έχει αποδειχθεί πως τα σκυλιά σαφώς μπορούν και αισθάνονται τα συναισθήματα όπως ο φόβος και η χαρά. Οι γνώμες όμως των επιστημόνων συμπεριφοράς διίστανται όσον αφορά την ικανότητα των σκυλιών να αισθάνονται σύνθετα συναισθήματα.

Ωστόσο,  η ερευνητική ομάδα της Rebecca Johnson και  John Odedaal, απέδειξε πως στα σκυλιά αρέσει υπερβολικά το να έχουν στενή επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Η ομάδα αυτή μελέτησε ζευγάρια ιδιοκτήτες με τους σκύλους τους και ήρθε σ’ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα… πως οι ορμόνες της ευτυχίας αυξάνονταν ταυτόχρονα και στους δύο!

Για πρωτότυπα gadgets κι αξεσουάρ που θα κάνουν ευτυχισμένα τα σκυλάκια σας, δείτε gadgets κι αξεσουάρ.

ta skylia agapoun

Πώς έκαναν την έρευνά τους;

Έβαζαν το ζευγάρι ιδιοκτήτη – σκύλο σε ένα δωμάτιο απλά να κάθονται σιωπηλοί.  Το αποτέλεσμα ήταν πως μετά από 20 λεπτά σιωπηλής συντροφιάς, το επίπεδο ορμονών της ευτυχίας αυξήθηκε και στους δύο ενώ αντίθετα τα επίπεδα των ορμονών του στρες έπεσαν.

Με αυτό το πείραμα η έρευνα απέδειξε πως η αμοιβαία αφοσίωση ανάμεσα στον άνθρωπο και στον σκύλο αυξάνει τα επίπεδα ορμονών της ευτυχίας κάτι που έως τώρα ήταν γνωστό μόνο από την πλευρά του ανθρώπου.  Δηλαδή, πως η συντροφιά ενός σκύλου συμβάλλει στην αύξηση της ευτυχίας του ανθρώπου.  Κάτι που πλέον ισχύει και για την μεριά του σκύλου.  Όταν ο σκύλος απολαμβάνει την συντροφιά του ιδιοκτήτη του είναι περισσότερο ευτυχισμένος.

Τώρα, σε ποιο βαθμό μπορεί η αγάπη των σκυλιών να συγκριθεί με εκείνη των ανθρώπων, την απάντηση μπορούν να την δώσουν μόνο εκείνα.  Ένα είναι βέβαιο.  Όταν τα σκυλιά απολαμβάνουν τα χάδια και την στοργή του ιδιοκτήτη τους ή απλά όταν βρίσκονται κοντά τους, παρουσιάζεται αύξηση ενδορφινών όπως στους ανθρώπους.  Είτε αυτό ονομάζεται αγάπη ή όχι.  Όπως και να το πάρουμε, η αυξημένη απελευθέρωση ορμονών της ευτυχίας είναι για τα σκυλιά ένα μεγάλο συναίσθημα που μπορεί να συγκριθεί κάλλιστα με το συναίσθημα της αγάπης που αισθάνονται οι ιδιοκτήτες τους.

Με λίγα λόγια, η συμβουλή μου είναι να απολαμβάνετε όσο περισσότερο μπορείτε τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο και την αμοιβαία συντροφικότητα της σχέσης σας κι αφήστε τους επιστήμονες να αμφιβάλλουν!

Εξάλλου, μόνο όταν κάποιος ζήσει μια τέτοια σχέση μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι εννοούμε… και πως, ναι, οι σκύλοι αγαπούν με όλο τους το “είναι” τόσο που φτάνουν και στα όρια αυτοθυσίας για να μας κάνουν εμάς ευτυχισμένους! Αν αυτό δεν σημαίνει αγάπη, τότε τι σημαίνει….;

Δώστε στον τετράποδο φίλο σας αγάπη και νιώστε την δική του!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts