Γιατί σηκώνει το μπροστινό του πόδι ο σκύλος;

Τα σκυλιά μιλούν με το σώμα τους. Γι’ αυτό και πρέπει να μάθουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματός τους. Το σήκωμα του μπροστινού ποδιού είναι μια έκφραση που συχνά αγνοείται, εκτός από τους κυνηγούς. Όταν ένας σκύλος κυνηγός έχει τεντωμένο το σώμα του, τα αυτιά του ανοιχτά μπροστά, σε επιφυλακή, με σηκωμένο ελαφρά το ένα του μπροστινό πόδι και τα μάτια του καρφωμένα στο θήραμα, τότε αυτό είναι ένα μήνυμα υψηλής κίνησης και ενθουσιασμού, όχι άγχους.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του σκύλου κυνηγού, τότε οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Αναφερόμαστε φυσικά στο ελαφρύ ανασήκωμα του ποδιού και όταν συμβαίνει χωρίς να του έχετε δώσει την γνωστή εντολή “δώσε μου το χέρι σου”.

Ας τις πάρουμε μία μία.

1.Μπορεί να είναι ένδειξη άγχους ή / και φόβου.

Τα σκυλιά μπορεί να δείξουν φόβο σε καταστάσεις κακοποίησης, εγκατάλειψης, ακατάλληλης όχι σωστής κοινωνικοποίησης κι άλλα. Σε κατάσταση φόβου, ο σκύλος μαζεύεται στην άκρη, σηκώνει ελαφρά το ένα του χέρι και συνεχίζει να κοιτάζει τον άλλον στα μάτια αλλά φαίνεται σίγουρα φοβισμένος.

Άλλες φορές, έχει περισσότερα σημάδια φόβου πάνω του. Όπως μαζεμένα αυτιά, μαζεμένη ουρά και κρυμμένη κάτω από τα σκέλια, γουρλωμένα μάτια και χείλια τραβηγμένα.

2. Μπορεί να σημαίνει ανυπομονησία.

Όταν σας δει να κρατάτε μια λιχουδιά ή κάτι που του αρέσει πολύ κι ανυπομονεί να του το δώσετε, τότε θα σηκώσει το ποδαράκι του ελαφρά και θα σας κοιτάζει έντονα με την λαχτάρα έντονη στο βλέμμα του.

Τι γίνεται με το κρύψιμο του ποδιού;

Συνήθως, όταν ένας σκύλος κρύβει το ένα πόδι ενώ ξαπλώνει, είναι ένα σημάδι χαλάρωσης, αλλά όχι πάντα. Αν τον δείτε να κρύβεται μαζεμένος κάτω από ένα τραπέζι ή κρεβάτι, και σας κοιτά λοξά και φοβισμένα, τότε αυτό σημαίνει φόβος και πως ετοιμάζεται να επιτεθεί. Γι’ αυτό μην τον πιέζετε. Απομακρυνθείτε κι αφήστε τον να ηρεμήσει μόνος του.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts