Πώς γνωρίζουν την ώρα οι σκύλοι;

Τα σκυλιά μπορούν να πουν τι ώρα είναι λόγω της μύτης τους! Ναι, καλά διαβάσατε! Τα σκυλιά γνωρίζουν την ώρα λόγω της αυξημένης αίσθησης της όσφρησης. Αυτό είναι , θα μπορούσε να πει κανείς, το … ρολόι τους. Η μύτη τους.

Δεν είναι μυστικό ότι τα σκυλιά έχουν απίστευτη αίσθηση όσφρησης. Με την βοήθεια της όσφρησης ανιχνεύουν ναρκωτικά, όπλα, ασθένειες και … την ώρα.

Με ποιον τρόπο μπορεί να γνωρίζει τι ώρα είναι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ένας σκύλος;

Τα σκυλιά μυρίζουν τον χρόνο χρησιμοποιώντας την μύτη τους. Κάθε ώρα έχει την δική της μυρωδιά η οποία αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο που μπορεί να υπολογίσει τον χρόνο από την θέση του ήλιου, από τον τρόπο που το φως πέφτει πάνω στη γη κι από τις σκιές που δημιουργούνται, ο σκύλος υπολογίζει τον χρόνο με τις μυρωδιές.

Οι μυρωδιές σε ένα μέρος αλλάζουν καθώς η μέρα συνεχίζεται. Ο ζεστός αέρας που δημιουργείται από τον ήλιο, ανεβαίνει και συνήθως ανεβαίνει στα ρεύματα κατά μήκος των τοίχων, θα φτάσει στο ανώτατο όριο που είναι το ταβάνι, θα πάει στο κέντρο του δωματίου και τις νυχτερινές ώρες θα πέσει. Κι έτσι, αν μπορούσαμε να απεικονίσουμε την κίνηση του αέρα μέσα από τη μέρα, αυτό που πραγματικά απεικονίζουμε είναι η κίνηση της οσμής μέσα στην ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά μυρίζουν τη διαφορά μεταξύ πρωινού και νύχτας και μπορούν να ακολουθήσουν την αλλαγή της ώρας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς η θερμότητα αυξάνεται και οι μυρωδιές αλλάζουν.

Η μύτη τους είναι πολλαπλό εργαλείο.

Είναι σε θέση να ανιχνεύσουν όχι μόνο τι ή ποιος ήταν στην περιοχή, αλλά πόσο καιρό ήταν εκεί. Γνωρίζουν την μυρωδιά και πόσο καιρό έμεινε σε συγκεκριμένο χώρο. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε πολλές φορές όταν επιστρέφετε στο σπίτι ενώ ήσασταν έξω ακόμα και για λίγα λεπτά, το πόσο έντονα σας μυρίζει ο σκύλος σας από πάνω έως κάτω. Ακουμπάει την μύτη του στα πόδια σας, στο παντελόνι σας και μυρίζει επίμονα για να υπολογίσει πού ήσασταν, τον ακριβή χρόνο και τι ακριβώς κάνατε.

Κι εσείς νομίζατε ότι απλά χαιρόταν που σας έβλεπε ή ότι σας έκανε ζήλιες επειδή δεν τον πήρατε μαζί…..

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts