Για ποιον λόγο κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοι;

γιατί κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοι όταν είναι φοβισμένοι;

Δεν μπορεί… θα έχετε δει φοβισμένο σκύλο που κρύβει την ουρά του μέσα στα σκέλια του. Εξάλλου, υπάρχει και η έκφραση “έβαλε την ουρά στα σκέλια” για κάποιον που είναι τρομοκρατημένος. Για ποιον λόγο λοιπόν το κάνουν αυτό οι σκύλοι; Σε τι εξυπηρετεί;

Σύμφωνα με τον διάσημο Άγγλο ζωολόγο Desmond John Morris όταν ένας σκύλος είναι τρομαγμένος κάνει αυτή την κίνηση για να καλύψει τους αδένες μυρωδιάς που βρίσκονται στον πρωκτό. Οι λεγόμενοι πρωκτικοί αδένες. γιατί κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοιΕίναι εκείνοι, ξέρετε, που ανά καιρούς χρειάζονται άδειασμα ή καθάρισμα από τον κτηνίατρο. Ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε κάποια στιγμή να έχει έντονη φαγούρα σε εκείνο το σημείο ο σκύλος σας ή ακόμα και γύρω από αυτό. Όπως στην βάση της ουράς και γύρω από εκεί. Όπως επίσης, άλλο ένα σημάδι πως ο σκύλος σας θέλει καθαρισμό των πρωκτικών αδένων είναι όταν τον δείτε να σέρνει το σημείο αυτό κάτω. Αυτό το κάνει γιατί έχει φαγούρα και θα ηρεμήσει με τον καθαρισμό.

Όσοι δεν γνωρίζετε η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Μέσα σε ένα με δύο λεπτά θα τους έχει καθαρίσει ο κτηνίατρος. Δεν είναι χρονοβόρο ούτε χρειάζεται κάτι άλλο. Απλά, πάτε τον σκύλο σας κι ο κτηνίατρος πιέζει με τα δάχτυλά του αριστερά και δεξιά στον πρωκτό σε συγκεκριμένα σημεία για να ελευθερωθεί υγρό από τους πρωκτικούς αδένες κι αυτό ήταν. Αυτό το υγρό που γεμίζουν οι αδένες δημιουργεί την φαγούρα. Κανονικά οι αδένες αδειάζουν, φεύγει δηλαδή το υγρό, με την αφόδευση. Κι έτσι στα περιττώματά τους μένει η χαρακτηριστική μυρωδιά. Υπάρχουν όμως σκύλοι που θέλουν την βοήθεια του κτηνιάτρου για διαφόρους λόγους.

Αυτό το σημείο λοιπόν είναι το ευάλωτο σημείο των σκύλων. Περιέχει την μοναδική, προσωπική τους μυρωδιά. Είναι κάτι σαν την ταυτότητά τους. Και η πράξη το να κρύψουν αυτό το σημείο με την ουρά τους όταν νιώθουν ότι κινδυνεύουν και φοβούνται είναι γιατί δεν θέλουν να τα αποκαλύψουν όλα στον “εχθρό” τους εκείνη τη στιγμή. Το θεωρούν σημείο αδυναμίας.

Η κίνηση αυτή το να βάζουν την ουρά κάτω απ’τα σκέλια ισοδυναμεί με εκείνη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάλογη περίσταση και νιώθουν ανασφαλείς ή φοβούνται και κρύβουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts