Πώς να μάθετε τον σκύλο σας να κολυμπάει

Μπορεί να είσαστε από τους τυχερούς ιδιοκτήτες που ο αγαπημένος τους τετράποδος βλέπει νερό και κάνει μακροβούτια…. χωρίς ποτέ να υπάρξουν μαθήματα… χωρίς ποτέ να υπήρξε η πρώτη φορά…. σα να κολυμπούσε και πριν γεννηθεί…

DSCF4818
Βραδινό μπάνιο από τις πρώτες μου διακοπές

Είναι γεγονός όμως πως δεν είναι όλοι οι σκύλοι δεινοί κολυμβητές.  Ναι… υπάρχουν σκυλιά που δεν ξέρουν να κολυμπούν! Υπάρχουν όμως τρόποι για να μάθετε τον σκύλο σας να κολυμπάει στη θάλασσα.  Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι φαν της κολύμβησης έτσι κι αλλιώς,  αλλά δεν έχετε να χάσετε κάτι αν προσπαθήσετε.  Στο τέλος, μπορεί η προσπάθειά σας να βοηθήσει να ξυπνήσει μέσα του η λαχτάρα για κολύμπι για πρώτη φορά! Ένα άγνωστο αίσθημα για τον τετράποδο φίλο σας που μπορεί στην πορεία να γίνει μια αγαπημένη συνήθεια.

 Πάμε λοιπόν…. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα με τη σειρά:

  1. Πρώτα βρέξτε τα πόδια σας κι αυτός θα σας ακολουθήσει και θα βρέξει τα δικά του.
  2. Τρέξτε λίγο, παίξτε κυνηγητό για να το δει σαν παιχνίδι.
  3. Μπείτε μέσα στο νερό, ίσα που να βραχούν τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλους και προσπαθήστε να τον προτρέψετε να έρθει κοντά σας.  Μπορείτε να κρατάτε ένα παιχνίδι του και να τον φωνάζετε για να έρθει να το πάρει ή τον φωνάζετε να έρθει κοντά σας πάντα με ήρεμο τρόπο και πάντα επιβραβεύοντάς τον συνεχώς και στο τέλος του δίνετε χάδια.  Για σιγουριά μη σας φύγει ενώ είσαστε εσείς στο νερό, δέστε του ένα ελαφρύ σκοινάκι γύρω στα 2-3 μέτρα από το κολάρο του για να έχετε τον έλεγχο.  Προσοχή! Δεν θα το κρατάτε για να τον τραβάτε με το ζόρι! Το έχετε απλά και μόνο για να μην φύγει προς την παραλία.
  4. Καλό είναι να γνωρίζετε πως συνήθως οι σκύλοι ξεκινούν να αντιδρούν μόλις βραχούν τα πόδια τους, ύστερα όταν βραχεί η κοιλιά τους και ίσως νιώσουν λίγο πανικό όταν αντιληφθούν πως τα πόδια τους δεν πατάνε στον βυθό.  Αν τον σκύλο σας τον πιάσει πανικός, τότε βοηθήστε τον όπως βοηθάνε τα μικρά παιδιά.  Μάθετέ του κολύμπι.  Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και στηρίξτε τον έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια κι ενστικτωδώς θα αρχίσει να κουνάει τα πόδια του και θα μάθει να κολυμπάει.  Καθ’ όλη την διάρκεια θα τον επιβραβεύετε και κάποια στιγμή θα τραβήξετε τα χέρια σας.  Αν αρχίσει να βουλιάζει τον βοηθάτε ξανά.  Αυτό θα γίνει τρεις – τέσσερις φορές και μετά θα σταματήσετε για να μην κουραστεί.

Να θυμάστε… δεν πρέπει να τον ζορίσετε! Μόνο αν εκείνος θέλει θα μάθει να κολυμπάει.  Και το μάθημα να μην κρατάει πολύ για να μην τον κουράζετε.  Η επιμονή σας μπορεί να έχει κι αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί να αποκτήσει φοβία με το νερό.  Αφήστε τον μόνο του να εξοικειωθεί σιγά σιγά και με μικρά, σταθερά βήματα όπως τα παραπάνω.

Προσέξτε! Το μάθημα δεν θα το κάνετε όταν έχει κύματα.  Για περισσότερα γύρω από την ασφάλεια του σκύλου σας στο νερό, δείτε το άρθρο Ασφαλιστικά μέτρα στην παραλία για τον σκύλο σας

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts