Ο Προστάτης Άγιος των σκύλων της Γαλλίας

Στην εκκλησία St. Augustine στο Παρίσι, υπάρχει ένα άγαλμα ενός άντρα που στο πλάι του βρίσκεται ένας σκύλος ο οποίος τον κοιτά στα μάτια και του δίνει ένα καρβέλι ψωμί με το στόμα του. Αυτός ο άντρας είναι ο Προστάτης Άγιος των σκύλων στη Γαλλία. Και η ιστορία του έχει ως εξής:

Το όνομά του είναι St. Roch του Montpellier της Γαλλίας. Είναι επίσης γνωστός και ως St. Rocco ή St. Rock.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Roch έζησε τα χρόνια του Μαύρου Θανάτου ή αλλιώς της Μαύρης Πανώλης. Εκείνα τα χρόνια, το 1348 – 1353, βρισκόταν κοντά στα θύματα της πανώλης, τα φρόντιζε και τα περιέθαλπε. Ώσπου κάποια στιγμή, κόλλησε την μαύρη ασθένεια και πήρε την απόφαση να αποσυρθεί και να ζήσει μόνος του μέσα στο δάσος, αναμένοντας τον θάνατό του.

Ο θάνατός του όμως δεν ήρθε ποτέ. Γιατί αντί γι’ αυτόν στην θέση του ήρθε ένας σκύλος! Εκεί που καθόταν ο Roch κάτω από την σκιά ενός δέντρου, αδύναμος από την έλλειψη φαγητού αλλά και λόγω της ασθένειας, γεμάτος πληγές κι ετοιμοθάνατος, εμφανίστηκε από το πουθενά ένας σκύλος και πήγε κοντά του. Του έγλειψε τις πληγές για να τις θεραπεύσει κι έφυγε. Ύστερα από λίγες ώρες, επέστρεψε με ένα καρβέλι ψωμί στο στόμα. Το έδωσε στον Roch κι έγλειψε ξανά τις πληγές του.

Ο σκύλος τον έσωσε φέρνοντάς του φαγητό και τον θεράπευσε από την πανώλη. Κι έτσι ο Roch παρέμεινε ζωντανός. Από εκείνη τη στιγμή έγινε ο προστάτης των σκύλων. Κι όταν ήρθε η στιγμή του θανάτου του, έγινε ο Προστάτης Άγιος των σκύλων της Γαλλίας.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts