Πώς τα σκυλιά αναγνωρίζουν τον άνθρωπό τους;

Θα έχετε αναρωτηθεί σίγουρα με ποιον τρόπο ο σκύλος σας σάς αναγνωρίζει. Πώς μπορεί να σας ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος. Είναι η μυρωδιά; Είναι η οικεία όψη σας; Ή μήπως η ακοή; Υποψιάζομαι πως οι περισσότεροι θα έχετε απαντήσει ότι το μυστικό της αναγνώρισης είναι η μύτη του σκύλου. Και καλά κάνετε. Αλλά γνωρίζετε τι ακριβώς μυρίζουν πάνω σας τα σκυλιά και σας αναγνωρίζουν; Ποιο μέρος του σώματός σας;

Είναι αλήθεια πως η αναγνώριση γίνεται μέσα από την όσφρηση του σκύλου. Ο σκύλος σας σάς μυρίζεται από δεκάδες μέτρα μακριά. Γιατί; Γιατί το ανθρώπινο σώμα, γενικά, μυρίζει στα σκυλιά.

Θα μου πείτε “Ο.Κ αλλά μπορείς Μάρσα να γίνεις πιο συγκεκριμένη; Δηλαδή, εσύ τι μυρίζεις στην σκύλο – μαμά σου και στον σκύλο – μπαμπά σου και τους αναγνωρίζεις;”

Τις μασχάλες τους! Ακριβώς, καλά διαβάσατε. Οι μασχάλες των ανθρώπων είναι η καλύτερη πηγή της προσωπικής τους μυρωδιάς. Δεν είναι όμως το μοναδικό σημείο που ένας άνθρωπος έχει την δική του, προσωπική μυρωδιά.

Είναι και το δέρμα. Οι σμηγματογόνοι αδένες και ο ιδρώτας αναδύουν έλαια τα οποία είναι το προσωπικό άρωμα του σώματος κάθε ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική μυρωδιά. Πολλές φορές η ανθρώπινη όσφρηση δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτή την διαφορετικότητα και πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι όταν ιδρώνουν μυρίζουν το ίδιο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα κι αυτό το γνωρίζει μόνο ένας σκύλος.

Όταν αγγίζετε κάποια αντικείμενα όπως τα ρούχα σας, τα έπιπλα, τα κλειδιά σας, αφήνετε μια “στρώση” του δέρματός σας πάνω τους. Αυτή είναι η υπογραφή της δικής σας μυρωδιάς. Είναι η προσωπική σας υπογραφή που δεν την έχει κανείς άλλος.

Καθώς κινήστε αφήνετε πίσω σας ένα ίχνος νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ο αέρας αρωματίζεται με τον ιδρώτα σας.

Και το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος….

Αυτή η μυρωδιά μαρτυράει τι έχετε κάνει μέσα στην ημέρα! (Ακόμα κι αν έχετε κάνει… σεξ!) Πραγματικά, δεν μένει τίποτα κρυφό από τον σκύλο σας. Γνωρίζει τι έχετε φάει, ποιον φιλήσατε, αν χτυπήσατε κ.α

Έτσι λοιπόν ανακαλύπτουν ένα εξαφανισμένο άτομο οι σκύλοι ιχνηλάτες. Ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Αρκεί να έχουν μυρίσει ένα προσωπικό του αντικείμενο κι ακολουθούν τη μυρωδιά του εκεί από όπου έχει περάσει. Γιατί όταν ένας άνθρωπος μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο, αφήνει πίσω του σύννεφα μορίων της μυρωδιάς του.

Οι ιχνηλάτες γνωρίζουν και την αλλαγή της μυρωδιάς με την πάροδο του χρόνου. Μυρίζει ο σκύλος το αποτύπωμα και γνωρίζει πριν πόση ώρα πέρασε ο άνθρωπος γιατί το αποτύπωμα μειώνεται με κάθε δευτερόλεπτο που περνά.

Τέλος, το σημείο του ανθρώπινου σώματος που δυσκολεύει τα σκυλιά στην αναγνώριση είναι….

…. το στόμα. Και πιο συγκεκριμένα η αναπνοή. Η αναπνοή τα μπερδεύει τα σκυλιά γιατί έχει πολλές μυρωδιές μαζί.

Τώρα ξέρετε λοιπόν πώς σας αναγνωρίζει ο σκύλος σας και ποιο σημείο του σώματός σας στον βοηθά περισσότερο γι’ αυτό.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts