Νέα έρευνα για την εξυπνάδα των σκύλων

Πρόσφατη έρευνα στο Canine Cognition Center του Πανεπιστημίου Yale, δείχνει ότι τα σκυλιά μπορεί να είναι λιγάκι πιο έξυπνα από ό, τι νομίζουν οι άνθρωποι.

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μας δεν είναι χαζοί, συνήθως δεν περιμένουμε να ξεπεράσουν τους ανθρώπους! Σωστά;

Κι όμως! Αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτή τη μελέτη.

Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 40 διαφορετικούς σκύλους διαφόρων φυλών, για να ελέγξει εάν τα σκυλιά θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν μεταξύ καλών και κακών συμβουλών.

Το “πείραμα” ήταν το εξής:

Οι ερευνητές έβαλαν μέσα σε ένα μπολ με καπάκι μια λιχουδιά. Το μπολ είχε καπάκι που έκλεινε κι έναν μοχλό στην άκρη, ο οποίος όμως δεν χρησίμευε πουθενά. Ωστόσο, ο ερευνητής προσπάθησε να μάθει στα σκυλιά πως για να ανοίξει το καπάκι προκειμένου να πάρουν την λιχουδιά, πρέπει να πατήσουν τον μοχλό πρώτα.

Τα σκυλιά, όμως, αντιθέτως κατάλαβαν πως ο μοχλός ήταν στην ουσία άχρηστος, δεν χρησίμευε πουθενά, και όταν τους είπε ο ερευνητής να ανοίξουν το μπολ για να πάρουν την λιχουδιά, παρέβλεψαν το βήμα με τον μοχλό κι άνοιξαν κατευθείαν το καπάκι για να την πάρουν!

Αγνόησαν εντελώς τις προτροπές του ερευνητή να πατήσουν πρώτα τον μοχλό και μετά να ανοίξουν το καπάκι.

Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται πως ήταν μια σπουδαία έρευνα, ίσως τα παρακάτω στοιχεία σας πείσουν…

Η μελέτη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους ερευνητές επειδή μια παρόμοια μελέτη έγινε με αντικείμενα έρευνας παιδιά και ανεξάρτητα από την έλλειψη σχετικότητας του μοχλού, τα παιδιά εξακολουθούσαν να επιμένουν να το δοκιμάσουν όπως τους πρότειναν οι ερευνητές!

Η ομάδα έρευνας σε αυτό το σημείο εξηγεί πως ο άνθρωπος ακολουθεί τις προτάσεις χωρίς να ερευνά πρώτα μόνος του. Σε αντίθεση με τα σκυλιά που εκείνα πράττουν ανάλογα με την προσωπική τους εμπειρία κι όχι ακολουθώντας προτροπές άλλων. Αν δηλαδή, δεν το πιστεύουν τα ίδια, δεν θα ακολουθήσουν τις προτροπές!

Μην ξεγελιέστε με την συμπεριφορά τους όταν τους μαθαίνετε κάποια κόλπα ή εντολές. Εκεί, έχει τον πρώτο ρόλο πάλι ο παράγοντας εξυπνάδα, γιατί τα σκυλιά συνήθως γνωρίζουν πως αν κάνουν αυτό που τους ζητάτε, θα κερδίσουν λιχουδιά ή άλλον τρόπο επιβράβευσης! Δεν είναι χαζά να αγνοήσουν αυτή την … αλληλουχία πραγμάτων!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts