Γιατί τα σκυλιά γαβγίζουν;

γιατί γαβγίζουν οι σκύλοι

Το γάβγισμα συνήθως είναι συναγερμός για τους σκύλους. Ο σκοπός ενός σκύλου που γαβγίζει είναι να ειδοποιήσει είτε τους ανθρώπους είτε άλλους σκύλους για κάτι συγκεκριμένο. Όπως όταν πλησιάζει στην περιοχή τους ένας εισβολέας ή άλλος σκύλος. Τα σκυλιά κατακτούν την περιοχή τους και την θεωρούν δικιά τους, ακόμα και την γειτονιά όπου είναι το σπίτι τους.

Στην αδέσποτη ζωή, το γάβγισμα είναι ειδοποίηση, κάτι σαν σινιάλο ή σφύριγμα ενός ανθρώπου, να μαζευτούν όλα τα σκυλιά της αγέλης για να προχωρήσουν σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Αν όμως έχουν σκοπό να επιτεθούν σε άλλο σκύλο, τότε στήνουν ενέδρα σιωπηλά μέχρι να τα πλησιάσει όπου θα ξεκινήσουν την επίθεση. Επίσης, οι μαμάδες σκυλίτσες γαβγίζουν στα κουτάβια τους για να μαζευτούν και να κρυφτούν σε περίπτωση κινδύνου. Όπως γιατί γαβγίζουν οι σκύλοιβέβαια και για να τα μαλώσει αν παρεκτραπούν.

Μην ξεχνάμε όμως πως πολλές φορές το γάβγισμα των σκύλων σημαίνει χαρά (όπως όταν υποδέχεται τα αγαπημένα του άτομα), ενθουσιασμός (για παράδειγμα την ώρα του παιχνιδιού), ανησυχία ή ανία. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο σκύλος να ασκείται, να παίζει, να βγαίνει βόλτες και να κοινωνικοποιείται για να είναι ήσυχος μέσα στο σπίτι και κατ’ επέκταση στην γειτονιά.

Τέλος, μια άλλη έννοια του γαβγίσματος η οποία είναι πολύ σημαντική είναι όταν δεν αισθάνεται καλά. Όταν δηλαδή πεινάει ή ζεσταίνεται ή κρυώνει ή ενοχλείται από κάτι ή πονάει.

 

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts