Ο σκύλος σας ονειρεύεται το πρόσωπό σας!

Το ξέρατε πως ο σκύλος σας πιθανότατα σας ονειρεύεται; Σας βλέπει στον ύπνο του με αγάπη. Είτε το πρόσωπό σας είτε την μυρωδιά σας. Γενικά, τα σκυλιά βλέπουν όνειρα στον ύπνο τους όπως οι άνθρωποι. Ανάλογα με το πώς πέρασαν την μέρα τους. Θα ονειρευτούν καταστάσεις που έζησαν τις προηγούμενες ώρες.

Τα όνειρα δηλαδή κι ο ύπνος ενός σκύλου κρίνονται από την ψυχολογία του!

Όπως για παράδειγμα, όταν δείτε τον σκύλο σας να κουνάει έντονα τα πόδια του την ώρα που κοιμάται, πιθανότατα βλέπει τον εαυτό του να τρέχει στον ύπνο του. Κάτι που ίσως έκανε όταν έπαιξε το πρωί στο πάρκο. Αν δείτε την ίδια κίνηση να την κάνουν γάτες, τότε είναι πολύ πιθανό να βλέπουν πως κυνηγούν ποντίκια. Έτσι λοιπόν, όταν ένας σκύλος είναι δεμένος με την οικογένειά του ή είναι προσκολλημένος με ένα συγκεκριμένο άτομο της οικογένειας, έχει μεγάλες πιθανότητες να βλέπει αυτό το άτομο στον ύπνο του.

Δεν χωράει αμφιβολία πως όσοι ζείτε μαζί με ένα σκυλάκι, θα έχετε βιώσει καταστάσεις ύπνου του τύπου, να κουνάει τα πόδια του σα να τρέχει, να κουνιέται η μύτη του σαν τρελή ή ακόμα και να γαβγίζει στον ύπνο του. Αυτό σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή ο σκύλος σας βλέπει όνειρο. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές φορές μέσα σ’ αυτά τα όνειρα είσαστε εσείς οι πρωταγωνιστές!

Σύμφωνα με την Dr. Deirdre Barrett, κλινική ψυχολόγος στο Harvard, είπε χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξή της που είχε δώσει στο περιοδικό People, πως τα σκυλιά είναι πολύ πιθανό να βλέπουν στον ύπνο τους τα καθημερινά βιώματά τους συμπεριλαμβανομένου και τους ανθρώπους που ζουν μαζί τους.

“Τώρα πια που τα σκυλιά είναι πολύ δεμένα με τους ιδιοκτήτες τους, πιθανότατα ονειρεύονται το πρόσωπό τους ή την μυρωδιά τους. Όπως επίσης, ορισμένα όνειρα απ’ αυτά να είναι καλά κι άλλα άσχημα.”

Δεν διαφέρει σε τίποτα η κατάσταση του ύπνου των σκύλων με των ανθρώπων. Όπως όταν φτάνει στην κατάσταση REM ένας άνθρωπος, έτσι φτάνει κι ένας σκύλος. Όταν λοιπόν, ένας σκύλος κοιμάται και φτάσει στο πέμπτο στάδιο του ύπνου που είναι το λεγόμενο REM (Rapid Eye Movement) που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, τότε έχει φτάσει στον βαθύ ύπνο. Κι εκείνη τη στιγμή είναι που αρχίζει να κουνάει έντονα τα πόδια του, να γαβγίζει, να κλαίει, να μουρμουράει, να κουνάει την μύτη του και φυσικά τα μάτια του.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει ένας μηχανισμός όπου κρατάει τον άνθρωπο ακίνητο όταν βρίσκεται σε κατάσταση REM. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που αυτός ο μηχανισμός είναι πιο χαλαρός και γι’ αυτό θα τους δείτε να κάνουν κινήσεις στον ύπνο τους όπως όταν είναι ξύπνιοι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά. Όταν αυτός ο μηχανισμός του εγκεφάλου τους δεν είναι τόσο δυνατός, τότε θα κουνιούνται τα μέλη τους στον ύπνο τους όπως όταν είναι ξύπνια.

Αν κάποιος σκύλος φοβηθεί κάτι κατά την διάρκεια της ημέρας ή κάτι τον στενοχωρήσει ή τέλος πάντων δεν πέρασε καλά, τότε ίσως δει στον ύπνο του εφιάλτη που θα έχει να κάνει με τα βιώματα της ημέρας.

“Αυτό είναι κι ένα μήνυμα να δίνετε στον σκύλο σας πολλή χαρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Να είναι ευτυχισμένος και να νιώθει ασφαλής για να αποφύγει τους εφιάλτες στον ύπνο του. “

Κάτι άλλο που ίσως σας φανεί πολύ περίεργο….

…. είναι πως έρευνες έχουν δείξει πως το πόσες φορές ονειρεύεται ένας σκύλος αλλά και η διάρκεια των ονείρων του, εξαρτώνται από το μέγεθός του!

Περίεργα και σημαντικά στοιχεία γύρω από τον ύπνο του σκύλου…

Για έναν τυπικά μεσαίου μεγέθους σκύλο, η αναπνοή του είναι κανονική αρχικά και κάπου κοντά στα είκοσι λεπτά ύπνου, θα διακρίνετε την αναπνοή του να γίνεται ακανόνιστη και τα μάτια του να κουνιούνται έντονα κάτω από τα κλειστά βλέφαρά του.

Τα μικρόσωμα σκυλιά ονειρεύονται πιο συχνά αλλά η διάρκεια των ονείρων τους είναι μικρή. Ενώ τα μεγαλόσωμα ονειρεύονται μεν λιγότερο αλλά τα όνειρά τους διαρκούν περισσότερο.

Τα κουτάβια το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου τους το “αφιερώνουν” στην κατάσταση REM. Η διάρκεια δηλαδή της κατάστασης REM στα κουτάβια είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ενήλικων σκύλων. Η κατάσταση REM των ενήλικων σκύλων είναι μόλις το 10-12% από τον συνολικό χρόνο του ύπνου τους.

Και τέλος, αν πάρουμε αναλογικά τον ύπνο ενός σκύλου με ενός ανθρώπου, θα διαπιστώσουμε πως ο άνθρωπος κοιμάται 7-8 ώρες την ημέρα. Ενώ ο σκύλος 12-14 ώρες την ημέρα. Δηλαδή το 50% μιας συνηθισμένης μέρας ενός σκύλου αφιερώνεται στον ύπνο!

Εν κατακλείδι, όταν η ψυχολογία ενός σκύλου είναι καλή τότε ο ύπνος του θα είναι ποιοτικός με καλά όνειρα. Και σ’ αυτό υπεύθυνοι είσαστε εσείς. Να φροντίζετε να είναι ευτυχισμένος με παιχνίδι, βόλτες, λιχουδιές, χάδια κι αγκαλιές. Και τότε να είστε σίγουροι πως θα σας δει στον ύπνο του και θα είναι χαρούμενος.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts