15 πράγματα που καταλαβαίνουν οι σκύλοι

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα από ότι νόμιζαν οι άνθρωποι πριν λίγα χρόνια. Παλιά έλεγαν οι άνθρωποι την γνωστή και ίσως απαξιωτική φράση “σκύλος είναι!”, θέλοντας να δηλώσουν πως ο σκύλος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ζώο. Και σύμφωνα με αυτούς, τα ζώα δεν έχουν αισθήματα, σκέψεις ή άλλου τύπου “δυνάμεις” όπως την έκτη αίσθηση.

Κι έρχονται σήμερα οι έρευνες να τους διαψεύσουν όλους αυτούς που ισχυρίζονται ακόμα και σήμερα όλα τα παραπάνω. Τα σκυλιά δεν είναι απλά “ζώα”. Έχουν πολλές ικανότητες, έχουν αισθήματα, σκέφτονται, αισθάνονται, συναισθάνονται! Αλλά ας δούμε καλύτερα
πιο αναλυτικά τι μπορούν να κάνουν τα σκυλιά.

1.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν είσαστε στενοχωρημένοι.

Αμέσως αντιλαμβάνονται την λύπη του ανθρώπου κι όταν συμβεί αυτό τότε αφήνουν στην άκρη οτιδήποτε τα απασχολεί εκείνη τη στιγμή, όπως φαγητό, παιχνίδι και πλησιάζουν τον άνθρωπό τους για να τον ηρεμήσουν με μια αγκαλιά, χάδι και φιλί.

Όταν ο σκύλος σας καταλάβει πως είστε λυπημένος, θα στενοχωρηθεί κι ο ίδιος, με αποτέλεσμα να χάσει την όρεξή του για φαγητό και παιχνίδι. Θα δείτε ότι στην αρχή θα σας παρατηρεί από μακριά κι αργότερα θα σας πλησιάσει και θα κάτσει στα πόδια σας, ίσως σας δίνει το χέρι του, ακόμα και να γλείφει τα δάκρυα σας αν κλαίτε. Είστε το κέντρο του κόσμου γι’ αυτόν, είστε ο δικός του θεός, κι αυτό σημαίνει πως η δική σας διάθεση επηρεάζει την δική του. Αν είστε χαρούμενοι θα είναι κι αυτά. Αν όχι, τότε κι εκείνα να είναι στενοχωρημένα. Κι αν έχετε κατάθλιψη, να περιμένετε πως θα πέσουν κι αυτά σε κατάθλιψη μαζί σας.

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα σκυλιά, ανεξάρτητα αν είναι δικοί τους οι άνθρωποι ή όχι, θα πλησιάσουν περισσότερο αυτούς που κλαίνε παρά κάποιους που γελούν ή μιλούν απλά. Γιατί έχουν την τάση να θέλουν να προσφέρουν χαρά και καταλαβαίνουν πως το κλάμα σημαίνει λύπη. Άρα, εκείνος που κλαίει έχει μεγαλύτερη ανάγκη να χαρεί για να του φύγει η λύπη.

Ένα άλλο συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως όσο κυριαρχικός είναι ένας σκύλος, σε αυτές τις περιπτώσεις πλησιάζει τον άνθρωπο που κλαίει με υποτακτικό χαρακτήρα.

2.Τα σκυλιά διαισθάνονται τις προθέσεις των ανθρώπων.

Θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να τρέχει να κρυφτεί όταν ετοιμάζεστε να τον κάνετε μπάνιο για παράδειγμα, πριν καν πιάσετε το σαμπουάν του ή του πείτε τίποτα. Και τότε σκέφτεστε μεγαλόφωνα “μα καλά, διαβάζει την σκέψη μου το άτιμο;!”. Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε σκεφτεί αυτό!

Η αλήθεια είναι πως τα σκυλιά είναι οι τέλειοι αναλυτές συμπεριφοράς! Ξέρουν και αναλύουν τις κινήσεις, τους μορφασμούς και την γλώσσα του σώματος των ανθρώπων. Σας έχει μάθει ο σκύλος σας πότε ετοιμάζεστε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο και γι’ αυτό είναι πάντα προετοιμασμένος.

Ο σκύλος έχει την ικανότητα να διαβάζει τις προθέσεις σας μέσα από τα μάτια σας. Όταν δηλαδή, ετοιμάζεστε να τον κάνετε μπάνιο, κοιτάτε την μπανιέρα και τον καλείτε να έρθει κοντά σας, εκείνος καταλαβαίνει τι έχετε σκοπό να του κάνετε πριν του το πείτε. Γιατί τα μάτια σας μαρτυρούν τα σχέδιά σας!

Από την άλλη, γνωρίζει τις προθέσεις σας, με αποτέλεσμα να ξέρει πως οτιδήποτε του κάνετε όπως το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών, είναι για το καλό του. Απλά, θέλει μια μικρή επιβεβαίωση με γλυκά λογάκια και χαδάκια για να σιγουρευτεί πως δεν θα πάθει τίποτα με τον νυχοκόπτη.

3.Τα σκυλιά μυρίζουν τις ασθένειες των ανθρώπων.

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν πάνω σ’ αυτό το θέμα. Πως τα σκυλιά μυρίζουν ορισμένες ασθένειες που έχει ένας άνθρωπος. Αν λοιπόν δείτε τον σκύλο σας να μυρίζει έντονα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας, μάλλον είναι σημάδι πως πρέπει να πάτε στον γιατρό για εξετάσεις!

Τα σκυλιά λοιπόν μπορούν να ανιχνεύσουν με την όσφρησή τους τον καρκίνο, για παράδειγμα. Χάρη στις χημικές αντιδράσεις που γίνονται μέσα σε έναν οργανισμό που νοσεί από αυτή την ασθένεια και η μύτη του σκύλου είναι τόσο δυνατή που έχει την ικανότητα να την μυρίσει και να την διακρίνει ανάμεσα σε άλλες. Αν φανταστείτε πως η όσφρηση του σκύλου έχει την δύναμη να ανιχνεύσει μια κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη μέσα σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερό….. καταλαβαίνετε για τι μέγεθος της δύναμης τους μιλάμε!

4.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τον φόβο σας.

Αν φοβηθείτε, να ξέρετε πως ο σκύλος σας θα το γνωρίζει πρώτος απ’ όλους! Γιατί; Γιατί τα σκυλιά έχουν ευαίσθητη μύτη η οποία μπορεί να “πιάνει” ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Όπως την αδρεναλίνη την οποία την έχουν συνδέσει με τον φόβο και τον κίνδυνο.

Όταν μυρίσουν τον φόβο σας είτε θα πάνε μπροστά και θα προσπαθήσουν να σας προστατέψουν από τον κίνδυνο είτε αν είναι άτολμα ή μικρά να επηρεαστούν από εσάς και να αρχίσουν να τρέμουν από τον φόβο τους.

Πρέπει να ξέρετε πως ο σκύλος σας θέλει να είσαστε ο οδηγός του, ο δάσκαλός του, το καλό παράδειγμα προς μίμηση. Γι’ αυτό το λόγο, αν θέλετε να έχετε έναν γενναίο σκύλο θα πρέπει να τιθασεύσετε τους φόβους σας.

Πέρα όμως από την δύναμη της όσφρησης, τα σκυλιά όπως είπαμε και πιο πάνω έχουν αναλύσει την συμπεριφορά σας σε κάθε κατάσταση κι έτσι ξέρουν να διαβάζουν την γλώσσα του σώματός σας.

5.Τα σκυλιά ξέρουν πότε είσαστε άδικοι.

Όταν κάνετε διακρίσεις ανάμεσα σε πολλά σκυλιά ή είσαστε άδικοι με το ένα και καλοί με το άλλο,το αδικημένο το καταλαβαίνει. Αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή που για παράδειγμα επιβραβεύετε το άλλο σκυλί που έκανε ένα κόλπο κι όχι το ίδιο, πως είσαστε άδικοι μαζί του. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, τα σκυλιά έχουν το αίσθημα της δικαιοσύνης.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως φτάνει να τους φερθείτε ισότιμα, αν έχετε παραπάνω από ένα. Φτάνει δηλαδή να επιβραβεύσετε και τα δύο αν κάνουν κάποιο κόλπο κι όχι μόνο το ένα, άσχετα με το είδος της λιχουδιάς. Αν για παράδειγμα δώσετε στο ένα σκυλάκι σας ένα καρότο και στο άλλο ένα σαλάμι, αυτό με το καρότο δεν θα νιώσει αδικημένο ότι πήρε κατώτερης αξίας λιχουδιά. Του φτάνει που πήρε κι αυτό.

Κοιτάξτε να είστε δίκαιοι με τα σκυλάκια σας και να μην κάνετε διακρίσεις γιατί αυτά το καταλαβαίνουν και στενοχωριούνται.

6.Τα σκυλιά το καταλαβαίνουν όταν αλλάξετε προτεραιότητες στην ζωή σας.

Τα σκυλιά που έχουν καλομάθει στην ζωή τους, το νιώθουν όταν ξαφνικά παραμεριστούν γιατί αλλάξατε εσείς τρόπο ζωής. Όπως για παράδειγμα αν έρθει ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, ένα μωρό και σταματήσετε να δίνετε όλη την προσοχή σας στον σκύλο σας. Ή όταν πιάσετε δουλειά ενώ κι αλλάξουν τα ωράρια σας και δεν έχετε τον χρόνο που είχατε στο παρελθόν, να ασχοληθείτε με τον σκύλο σας.

Όσες αλλαγές κι αν γίνουν στην ζωή σας, προσπαθήστε να μην παραμελήσετε το σκυλάκι σας γιατί το μόνο που ζητάει είναι την αγάπη σας. Κι όταν δει ότι δεν του δίνετε σημασία ή το ξεχνάτε, τότε αυτό στενοχωριέται, μπορεί να πέσει σε μελαγχολία κι αν είναι θέμα νέου μέλους, δηλαδή ένα μωρό, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρχίζει να ζηλεύει.

Για να μην αφήσετε την ζήλια να ξυπνήσει μέσα στον σκύλο σας για το μωρό, δώστε του χώρο και χρόνο να το γνωρίσει. Αφήστε τον σκύλο σας μαζί με το μωρό να το μυρίσει και να είναι μαζί, πάντα υπό την επίβλεψή σας, για ένα δεκάλεπτο την ημέρα τουλάχιστον. Και τότε θα δείτε πως θα αναπτυχθεί ένας δυνατός δεσμός μεταξύ τους που δεν θα το πιστεύετε!

7.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν την οργή.

Όπως καταλαβαίνουν όλα τα συναισθήματα, έτσι καταλαβαίνουν και τον θυμό. Όταν μπείτε μέσα στο σπίτι νευριασμένοι, ο σκύλος σας θα μαζευτεί στην άκρη γιατί έχει αισθανθεί τα νεύρα σας. Καμιά φορά δεν γνωρίζει την πηγή του θυμού, αλλά νιώθει την ύπαρξή του από την γλώσσα του σώματός σας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα σκυλιά δεν ξέρουν όταν βλέπουν τον άνθρωπό τους να είναι νευριασμένος, δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι νευριασμένος μαζί τους ή για άλλον λόγο.

8.Τα σκυλιά το ξέρουν αν είσαστε γενναιόδωροι.

Όπως τα σκυλιά που ζουν μαζί με άστεγους ανθρώπους γνωρίζουν πως ο άστεγος δεν έχει τίποτα παρ’ όλα αυτά μοιράζεται ό,τι έχει με τα σκυλιά του. Κι αυτό τα σκυλιά το αναγνωρίζουν.

Διαβάζουν την συμπεριφορά του, την γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματά του και καταλαβαίνουν την θυσία που κάνει όταν μοιράζεται μια μπουκιά φαγητό μαζί τους.

9.Τα σκυλιά ξέρουν πότε έχετε γυρίσει την πλάτη σας…

…. και είναι έτοιμα να εκμεταλλευτούν αν χρειαστεί αυτή την κατάσταση. Όπως για παράδειγμα αν λιγουρεύονται μια λιχουδιά πάνω στο τραπέζι και ξέρουν πως εσείς θα τα μαλώσετε αν ανέβουν να την φάνε, θα το κάνουν όταν σας δουν να γυρίζετε την πλάτη και δεν τα βλέπετε!

Η μεγαλύτερη απόλαυση στην ζωή για τα σκυλιά είναι το φαγητό. Κι είναι έτοιμα να ρισκάρουν γι’ αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο, όσο εκπαιδευμένα και να είναι καλό είναι να μην τα αφήνετε μόνα με λιχουδιές που τα προκαλούν αλλά δεν πρέπει να φάνε και … να έχετε μάτια και στην πλάτη!

10.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν είσαστε υποχωρητικοί…

Ο σκύλος σας το τελευταίο που πρέπει να καταλάβει είναι αυτό. Πως δεν είσαστε αυστηροί θέτοντας κάποιους κανόνες. Δεν πρέπει να δείξετε αδυναμία απέναντί του γιατί καλώς ή κακώς αυτό θα το εκμεταλλευτεί ο σκύλος σας και στην επόμενη ζημιά που θα κάνει θα την κάνει μπροστά σας γιατί θα ξέρει πως δεν θα το μαλώσετε. Και μετά από αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και τότε θα γίνει αυτό που λέει ο λαός “σου πήρε τον αέρα”.

Θα νιώσει ότι είναι αυτός ο αρχηγός της οικογένειας κι αυτό θα τον κάνει να μην είναι πειθαρχημένος και υπάκουος. Πρέπει να του δείξετε ότι εσείς είσαστε ο αρχηγός βάζοντας κάποιους κανόνες στην καθημερινότητά σας. Να τον επιβραβεύετε στα σωστά και να μην υποχωρείτε στα λάθη του.

Έτσι, κάποια στιγμή θα μάθει να μην κάνει κανένα λάθος και να του έχετε εμπιστοσύνη ότι δεν θα κάνει ζημιές.

11.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν μια γυναίκα είναι έγκυος.

Είναι γεγονός πως τα σκυλιά μυρίζουν τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Έτσι λοιπόν όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, ο σκύλος που ζει μαζί της θα είναι ο πρώτος που θα το καταλάβει.

θα γίνει πιο προστατευτικός, θα την ακολουθεί παντού. θα μυρίζει την κοιλιά της και της προσφέρει τρυφερότητα και χάδια.

12.Τα σκυλιά το ξέρουν πότε τα πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

Μη νομίζετε πως τα ξεγελάτε! Το ξέρουν από πριν. Είναι πάλι θέμα της ανάλυσης συμπεριφοράς. Ξέρουν να διαβάζουν το σώμα σας , τις κινήσεις και τους μορφασμούς σας.

13.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τον ανθρώπινο θρήνο.

Αντιλαμβάνονται τον πόνο και την θλίψη όπως και τον θάνατο. Μυρίζουν τον θάνατο όπως όλα τα άλλα στην ζωή. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει θρήνος γι’ αυτό και θρηνούν κι αυτά. Μπορεί να ουρλιάζουν σαν λύκοι όταν μυρίσουν τον θάνατο και αρχίζουν να θρηνούν. Μελαγχολούν, κλαίνε και κλείνονται στον εαυτό τους. Θρηνούν μαζί με τον άνθρωπό τους ή μόνα τους.

14.Τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν κάποιος είναι καλός ή κακός άνθρωπος.

Νέα έρευνα δείχνει πως η καρδιά έχει δυνατότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο από τον εγκέφαλο. Στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά. Η λέξη “καλόκαρδος” έχει μια βάση. Γιατί η καλή ενέργεια πηγάζει μέσα από την καρδιά. Τα σκυλιά μυρίζουν αυτήν την καλή ενέργεια.

Κι εκτός από την ενέργεια, τα σκυλιά ξέρουν να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος των ανθρώπων. Όταν βλέπουν τον άνθρωπό τους να φέρεται σωστά και δίκαια στους άλλους και την αντίδραση των άλλων απέναντί τους, τότε καταλαβαίνουν αν ο άνθρωπός τους είναι δίκαιος και καλός.

15.Τα σκυλιά το καταλαβαίνουν όταν δεν συμπαθεί ο άνθρωπός τους κάποιον.

Όταν ένας άνθρωπος κοιτάζει κάποιον άλλον , τότε μέσα του γίνεται μια χημική αντίδραση. Ντοπαμίνη και σεροτίνη απελευθερώνονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και δημιουργείται μια χημική αντίδραση, σύμφωνα με την οποία γεννιούνται συναισθήματα χαράς, ευτυχίας, έκστασης ή το ακριβώς αντίθετο όπως μίσος, αντιπάθεια, φόβος.

Ο σκύλος σας καταλαβαίνει αυτές τις αλλαγές μέσα σας όταν συναντάτε έναν άνθρωπο που συμπαθείτε ή αντιπαθείτε αντίστοιχα. Και το πιο πιθανό είναι ο σκύλος σας να αντιπαθήσει κι αυτός αυτούς που δεν συμπαθείτε. Μπορεί να τον δείτε να τους γρυλίζει ή να τους γαβγίζει απειλητικά όποτε σας πλησιάζουν ή απλά τους συναντάτε.

Φυσικά παίζει ρόλο κι εδώ η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά σας που ξέρει να αναλύει ο σκύλος σας.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα σκυλιά δεν είναι “απλά σκυλιά”. Έχουν διαισθητικές ικανότητες κι όχι μόνο. Αναγνωρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα, σκέφτονται, έχουν κρίση. Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν είναι να μιλήσουν στην γλώσσα σας. Αλλά ξέρετε κάτι; Προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας με την γλώσσα του σώματος και με τα μάτια. Κι αυτό αρκεί!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts