Εγκυκλοπαίδεια του σκύλου

εγκυκλοπαίδεια του σκύλου

Ο σκύλος θεωρείται άμεσος απόγονος του γκρίζου λύκου.  Ο λύκος ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική με διάφορα είδη και ποικιλίες που διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους ως προς το μέγεθος.  Οι περισσότερες φυλές σκύλων θεωρείται ότι προήλθαν από ένα μικρόσωμο υποείδος γκρίζου λύκου της νότιας Ασίας.

Ο άνθρωπος άρχισε να εκτιμά από πολύ νωρίς τις ικανότητες του σκύλου ως κυνηγού και φύλακα και η εξημέρωσή του υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από τουλάχιστον 14.000 χρόνια.  Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε μεγάλη ποικιλία φυλών (ράτσες) από διασταυρώσεις και επιλογές που έκανε ο άνθρωπος.

Σε γενικές γραμμές κάποιες πληροφορίες για την σωματική κατάσταση του σκύλου είναι οι εξής : Το κεφάλι του είναι συνήθως επίμηκες με μακρύ ρύγχος.  Η οδοντοστοιχία του αποτελείται από 42 – 44 δόντια, λιγότερο ισχυρά από τα αντίστοιχα του λύκου.  Οι γομφίοι με την επίπεδη στεφάνη αποδεικνύουν πως η σαρκοφαγία είναι περιορισμένη.  Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως μάτια, αυτιά, ουρά, και τρίχωμα είναι διαφορετικά ανάλογα την ράτσα.

Τα μπροστινά πόδια έχουν 5 δάχτυλα και τα πίσω 4, όλα εφοδιασμένα με μη συσταλτά νύχια και συνεπώς υποκείμενα σε φθορά.  Είναι πελματοβάμονα ζώα, ικανά για γρήγορο τρέξιμο και άλματα.  Τα πίσω πόδια τους είναι συχνά πιο δύσκαμπτα και ρωμαλέα ενώ τα μπροστινά είναι χαλαρά κι ευκίνητα.

Η κύρια αίσθηση του σκύλου είναι η όσφρηση.  Όπως ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι και η αίσθηση της ακοής γι’ αυτό και το ζώο είναι ικανό να ακούσει ήχους μεγάλων ή μικρών συχνοτήτων που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο.  Κουνώντας τα αυτιά του μπορεί να εντοπίσει και την πηγή του ήχου.

Αντίθετα, η όρασή του είναι ασθενέστερη με αποτέλεσμα τα μάτια του να μην διακρίνουν τα χρώματα.  Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές φωτισμού και στην κίνηση.

Ο σκύλος φτάνει σε γενετίσια ωριμότητα συνήθως στην ηλικία του ενός έτους.  Όσο πιο μικρόσωμη ράτσα τόσο πιο νωρίτερα ωριμάζει.  Και αντιστρόφως ανάλογα, όσο πιο μεγαλόσωμη αργεί να ωριμάσει.  Για παράδειγμα, το τσιουάουα ωριμάζει σε λιγότερο από ένα έτος, ενώ ένας Μεγάλος Δανός μπορεί να φτάσει και τον ενάμιση χρόνο.

Η κύηση διαρκεί περίπου 9 βδομάδες και τα γεννιούνται από 2 έως 12 κουτάβια ανάλογα την ράτσα και την ηλικία του θηλυκού.  Η ηλικία του σκύλου καθορίζεται από τη φθορά των δοντιών η οποία αρχίζει από τους κοπτήρες και επεκτείνεται αργότερα στους κυνόδοντες.
Αν και μερικοί σκύλοι μπορεί να ζήσουν 20 χρόνια, γενικά δεν ξεπερνούν την ηλικία των 15 ετών και στα 10 θεωρούνται ήδη γερασμένοι.

Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο καθώς οι άγριοι απόγονοί του ζούσαν σε αγέλες και κυνηγούσαν ομαδικά.  Η έμφυτη κοινωνικότητα σε συνδυασμό με την εξυπνάδα και την ικανότητα να αναγνωρίζει κινήσεις και εκφράσεις του σώματος καθώς και λεκτικές εντολές, επιτρέπει την εκπαίδευση του σκύλου και την εξοικείωση του με το περιβάλλον του ανθρώπου.  Επίσης, είναι αφοσιωμένος, υπάκουος και πιστός στο αφεντικό του και ο χαρακτήρας του επηρεάζεται άμεσα από την συμπεριφορά του αφεντικού του.  Δηλαδή, το αφεντικό μπορεί να διαμορφώσει την χαρακτήρα του σκύλου του και να το κάνει είτε κοινωνικό είτε να του ξυπνήσει τα άγρια ένστικτα και να γίνει επιθετικό.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts