Σκυλίσια ενέργεια … με μέτρο!

γυμναστική σκύλου

Τα σκυλιά δεν το έχουν μόνο ανάγκη αλλά χαίρονται και διασκεδάζουν με την γυμναστική.  Πόσο μάλλον αν είναι παχύσαρκα… τότε επιβάλλεται. Αλλά.. με μέτρο! Οι ειδικοί συνιστούν να γυμνάζονται τα σκυλιά περίπου τρεις φορές την εβδομάδα. Τι είδους γυμναστική; Περπάτημα ή τρέξιμο.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους με αποτέλεσμα να κάψουν περισσότερες θερμίδες και να διατηρήσουν το υγιές τους βάρος. Όπως γίνεται και με τους ανθρώπους.

Αλλά….

Μην το παρακάνετε! Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι… “παν μέτρον άριστον”!

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά τα σκυλιά είναι τόσο πιστά που θα τρέχουν όσο τρέχει και το αφεντικό τους. γυμναστική σκύλου Είναι ικανά να ξεπεράσουν τα όριά τους πράγμα επικίνδυνο για την υγεία τους μόνο και μόνο για να είναι κοντά σας! Για την ακρίβεια, θα τρέχουν δίπλα σας μέχρι να πέσουν νεκρά από την εξάντληση!

Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να προσέχετε τυχόν σημάδια κούρασης στον σκύλο σας όσο περπατάτε ή τρέχετε μαζί. Όπως υπερβολικό λαχάνιασμα, να του τρέχουν τα σάλια (σιελόρροια), κουρασμένος / βαρύς βηματισμός, άρνηση να συνεχίσει το περπάτημα ή να σταματάει εντελώς και να “μουλαρώνει”.  Ορισμένα σκυλιά όταν κουράζονται υπερβολικά έχουν κενό βλέμμα. 

Για παράδειγμα, ένα Greyhound θα αρχίζει να κουράζεται μετά από 1,5 – 2 χιλιόμετρα. Ενώ ένα Bulldog δεν αντέχει τόσο.

Προσέχετε τα όρια του σκύλου σας ανάλογα με την σωματική του κατάσταση και υγεία για να μην τον ωθήσετε στα άκρα. Επίσης, να είστε προσεκτικοί εάν δεν ασκείται συχνά ο σκύλος σας γιατί ένα έντονο περπάτημα ή τρέξιμο μπορεί να του κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επειδή οι μυς του δεν είναι συνηθισμένοι και γυμνασμένοι υπάρχουν πιθανότητες να τραυματιστεί ειδικά στα γόνατα και στην πλάτη.

Για έναν σκύλο που είναι γυμνασμένος, η παραλία είναι ένα ιδανικό μέρος για περπάτημα ή τρέξιμο σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες σας καθημερινές βόλτες. Ωραία άσκηση είναι και να παίξετε διάφορα παιχνίδια όπως μπάλα, φρίσμπι ή κυνηγητό. Αλλά όπως είπαμε… μην το παρακάνετε γιατί ο σκύλος σας ίσως δεν έχει τις δικές σας αντοχές κι αν δεν σταματήσετε εσείς έγκαιρα εκείνος θα προσπαθήσει να σας φτάσει ρισκάροντας την υγεία του για να σας ευχαριστήσει.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts