Ο σκύλος μου παίζει ή είναι καβγατζής;

Ερώτηση : “Γεια σας. Ο σκύλος μου είναι πολύ δραστήριος. Σκέτο αγρίμι θα έλεγα… χαχαχαχα. Δεν κάθεται ποτέ ήσυχος κι όταν συναντά άλλους σκύλους θέλει να παίζει συνεχώς μαζί τους. Τον πηγαίνω συχνά σε πάρκο για να βλέπει κι άλλα σκυλιά και να παίζει μαζί τους. Ωστόσο, καμιά φορά φοβάμαι πως δεν παίζει αλλά τσακώνεται μαζί τους και τον απομακρύνω αμέσως. Η ερώτησή μου είναι η εξής, Τελικά, παίζει ο σκύλος μου ή είναι καβγατζής;” – Θεοδώρα

Απάντηση : Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη να απαντηθεί γιατί υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στην γλώσσα του σώματος ενός σκύλου που διαφέρουν. Με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναφερθείτε σε λεπτομέρειες της συμπεριφοράς τους για να δούμε αν παίζει εκείνη την ώρα ο σκύλος σας ή πραγματικά τσακώνεται με τον άλλον σκύλο. (Σε μελλοντικό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στην γλώσσα του σώματος ενός σκύλου).

Σε γενικές γραμμές, ο καβγάς είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων των σκύλων ειδικά όταν είναι κουτάβια. Όταν για παράδειγμα δείτε έναν σκύλο να έχει ρίξει κάτω έναν άλλον και να είναι από πάνω του όρθιος και να παίζουν με ψεύτικα δαγκώματα και γρυλίσματα, τότε ο όρθιος σκύλος προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία του.

Η συμπεριφορά του με γρυλίσματα και υπερβολικές κινήσεις είναι ψεύτικες, αρκετά θεατρικές θα λέγαμε. Γιατί είναι απλά ένα παιχνίδι. Μερικοί σκύλοι όμως μπορεί να θυμώσουν και το παιχνίδι να καταλήξει σε τσακωμό. Γι’ αυτό θέλει επίβλεψη όταν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος παίζει και προκαλεί τους άλλους με αυτόν τον τρόπο. Γιατί αυτός μπορεί να το βλέπει καθαρά μόνο ως παιχνίδι αλλά τα άλλα σκυλιά μπορεί να αγριέψουν με το “θράσος” του. Καλό είναι να παίζει με γνωστούς “φίλους” σκύλους του που γνωρίζετε ότι παίζουν καιρό και δεν μαλώνουν μεταξύ τους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts