Βλέπουν εφιάλτες τα σκυλιά;

Έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο “Βλέπουν όνειρα οι σκύλοι; ” σε έρευνα που αναλύει την κατάσταση ύπνου ενός σκύλου και δίνει απαντήσεις στο αν βλέπουν όνειρα τα σκυλιά ή όχι.

Τα γρυλίσματα όταν κοιμούνται τα σκυλιά, τα μουρμουρητά, τα πόδια που κουνιούνται σαν τρελά κι άλλες παρόμοιες αντιδράσεις, αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά βλέπουν όνειρα εκείνη τη στιγμή.

Υπάρχει μια καταπληκτική ομοιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον εγκέφαλο των σκύλων. Έτσι, όπως όταν ονειρεύεται ένας άνθρωπος στον ύπνο του, το ίδιο μπορεί να κάνει κι ένας σκύλος.

Αλλά, τι συμβαίνει με τους εφιάλτες; Βλέπουν εφιάλτες τα σκυλιά;

Όταν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να κάνει απότομες κι έντονες κινήσεις, πιθανότατα βλέπει εφιάλτη εκείνη τη στιγμή. Έναν εφιάλτη που αφορά τον δικό του σκυλίσιο κόσμο.

Για παράδειγμα, αν τον δείτε να κουνά τα πόδια του σαν τρελός σα να τρέχει, το πιο πιθανό είναι να βλέπει ότι κυνηγά έναν διαρρήκτη ή αν έχει ζήσει ήδη μια εγκατάλειψη στην ζωή του να βλέπει ότι τρέχει πίσω από το αυτοκίνητο γιατί τον εγκατέλειψαν ξανά ή ότι τον κυνηγά άγριος σκύλος και τρέχει να σωθεί. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Αν τον ακούσετε να γαβγίζει, να ξεφυσά ή να κλαίει στον ύπνο του, μπορεί να αντιδρά για τους ίδιους παραπάνω λόγους ή για παράδειγμα να βλέπει ότι έχει κόκαλα σε κοντινή του απόσταση αλλά δεν μπορεί να τα πιάσει για να τα φάει ή τον κυνηγά αγέλη άγριων σκύλων ή ότι έπαθε κάτι κακό ο άνθρωπός του.

Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα τα σενάρια είναι πιθανά αρκεί να ανήκουν στον δικό του κόσμο.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε εσείς όταν δείτε ξανά να έχει αυτές τις αντιδράσεις ο σκύλος σας στον ύπνο του, είναι να τον ηρεμήσετε για να διώξετε τον εφιάλτη που βλέπει εκείνη τη στιγμή.

Το μυστικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η ηρεμία. Ήρεμες κινήσεις για να μην τον τρομάξετε, γιατί βιώνει ήδη μια στρεσαρισμένη κατάσταση εκείνη τη στιγμή και το σημαντικό είναι ότι δεν είναι ξύπνιος για να σας αντιληφθεί. Με αποτέλεσμα, να υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσει άσχημα όπως με ένα δάγκωμα λόγω φόβου.

Δεν είναι τυχαίο που το 60% των επιθέσεων σκύλων σε παιδιά είναι την ώρα που κοιμούνται οι σκύλοι και πάνε τα παιδιά και τους ξυπνούν απότομα γιατί δεν έχουν γνώση.

Υπάρχει η περίπτωση να αφήσετε τον σκύλο σας να συνεχίσει τον ύπνο του και να ξυπνήσει μόνος του μετά. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να τον ξυπνήσετε εσείς για να τον απαλλάξετε από την εφιαλτική κατάσταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή μέσα στον ύπνο του (κάτι που κάνουν οι δικοί μου σκύλο – γονείς σε εμένα, να σας πω την αλήθεια, γιατί δεν θέλουν να με βλέπουν να υποφέρω στον ύπνο μου και φοβούνται μην πάθω τίποτα…. υπερπροστατευτικοί! πφ!).

Αν λοιπόν θέλετε να ξυπνήσετε τον σκύλο σας για να σταματήσει ο εφιάλτης, τότε πρέπει να του μιλήσετε με ήρεμη φωνή και γλυκό τόνο στην φωνή σας και με ήρεμο χάδι για να ξυπνήσει μαλακά και να επανέλθει ομαλά στον πραγματικό, ξυπνητό κόσμο.

Διαφορετικά, αν θα φωνάξετε δυνατά το όνομά του ή τον σκουντήξετε απότομα, είτε θα τον τρομάξετε και όπως και να το κάνουμε κάτι τέτοιο δεν κάνει καλό στην υγεία του, είτε θα σας επιτεθεί κατά λάθος επειδή δεν έχει ξυπνήσει ακόμα και ο εγκέφαλός του μέχρι να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ίσως αντιδράσει άσχημα ανάλογα με τον εφιάλτη που βλέπει. Όπως για παράδειγμα να σας δαγκώσει γιατί στο ημικοιμισμένο μυαλό του μόλις έπιασε τον κλέφτη!

Εμένα, επειδή βλέπω συχνά εφιάλτες (μη σας πω αρκετές φορές την ημέρα!) με ξυπνούν οι σκύλο – γονείς μου με χάδια και λένε ήρεμα το όνομά μου. Κι όταν εν τέλει ξυπνάω, τις περισσότερες φορές μου δίνουν φιλιά και η σκύλο – μαμά μου μου λέει “Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ. Σε προσέχω και σε αγαπώ”.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts