Γιατί τα σκυλιά λατρεύουν τα …άπλυτα σας;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ το κουτάβι σας να προτιμά να ξαπλώνει πάνω στο λερωμένο μπλουζάκι σας που το έχετε πετάξει στην άκρη για τα άπλυτα παρά στο δικό του κρεβατάκι; Ή μήπως έχετε δει να παίζει περισσότερο με την κάλτσα σας που μόλις έκλεψε από τα άπλυτα κι όχι με το νέο του παιχνίδι; Έχετε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο τα κουτάβια;

Σημειώστε βέβαια πως πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να είναι κουτάβι. Κι ένας ενήλικας σκύλος μπορεί να έχει αυτές τις… βρωμερές συνήθειες. Θέλετε να μάθετε το γιατί συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον… αλλόκοτο τρόπο ένας σκύλος;

1.Η συνηθέστερη αιτία είναι η μυρωδιά. Τα φορεμένα ρούχα έχουν την μυρωδιά του αγαπημένου προσώπου. Κι είναι ένας τρόπος για να σας μυρίζει ο σκύλος σας και να σας νιώθει κοντά του. Έτσι, νιώθει ασφαλής και την ζεστή θαλπωρή της αγάπης σας όταν δεν είναι στην αγκαλιά σας. Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το στρες αποχωρισμού του σκύλου σας, είναι όταν φεύγετε από το σπίτι και τον αφήνετε μόνο του, να αφήνετε κάποιο ρούχο σας (προσέξτε, φορεμένο κι όχι πλυμένο για να έχει μείνει η μυρωδιά σας, αυτό είναι σημαντικό), στο κρεβατάκι του ή στον χώρο που κοιμάται. Για να νιώθει αυτήν την θαλπωρή και την ασφάλεια σα να σας έχει κοντά του.

2.Τα σκυλιά δεν γνωρίζουν την σημασία των προσωπικών αντικειμένων. Εφόσον βλέπουν ότι έχουν πρόσβαση σε κάποιο αντικείμενο, το αρπάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από το ένστικτο που τους έχει μείνει από τους προγόνους τους που ζούσαν στην φύση και κυνηγούσαν για να ζήσουν. Τώρα, ένας σκύλος που ζει μέσα στο σπίτι, δεν κυνηγάει αλλά του έχει μείνει η συμπεριφορά να αρπάξει οτιδήποτε τον προσελκύσει για διαφόρους λόγους.

3. Ένας άλλος βασικός λόγος που αφορά περισσότερο τα κουτάβια, είναι ότι αρπάζουν τα άπλυτα ρούχα σας γιατί βαριούνται και για να σας τραβήξουν την προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουν ότι θα ασχοληθείτε μαζί τους και το κάνουν λοιπόν με αυτόν τον σκοπό και δεν είναι τυχαία συμπεριφορά. Αν καταλάβουν δε πως όταν τους πιάνετε στα πράσα με τα άπλυτα σας στα δόντια τους, τους κυνηγάτε για να πάρετε τα ρούχα σας, να είστε σίγουροι πως θα το ξανακάνουν αυτό γιατί θα το μάθουν ως παιχνίδι κυνηγητού.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, για να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια, η οποία είναι και πολύ επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου σας αυτό θα το δούμε παρακάτω, δεν πρέπει να τον κυνηγήσετε για να πάρετε το ρούχο σας. Θα του πείτε ήρεμα να το αφήσει, χωρίς να κουνηθείτε και όταν το αφήσει θα τον επιβραβεύσετε με λιχουδιά ή θα κάνετε ανταλλαγή με άλλο δικό του παιχνίδι για να παίξετε. Μια άλλη καλή συμβουλή για αυτήν την περίπτωση, είναι να μην δίνεται ελεύθερη πρόσβαση στον σκύλο σας σε όλα του τα παιχνίδια, για να μην βαριέται. Θα έχετε δύο – τρία παιχνίδια ελεύθερα στο πάτωμα για να τα παίρνει όποτε θέλει και τα υπόλοιπα θα είναι κρυμμένα. Έτσι ώστε, μετά από λίγες μέρες θα τα αλλάζετε τα παιχνίδια του. Θα κρύβετε τα πρώτα και θα του δίνετε τα άλλα και θα γίνεται αυτός ο κύκλος για να μην βαριέται παίζοντας με τα ίδια και τα ίδια παιχνίδια συνεχώς.

Μπορεί να σας φαίνεται όμορφη και τρυφερή συμπεριφορά να θέλει τα ρούχα σας κοντά του γιατί έτσι σας δείχνει πόσο σας αγαπάει, ωστόσο είναι μια κακιά συνήθεια που πρέπει να του την κόψετε γιατί κρύβει κινδύνους για την υγεία του. Κάλτσες, εσώρουχα και καλσόν είναι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που αφαιρούν με εγχείρηση οι κτηνίατροι από τα στομάχια των σκύλων. Το 2014 το περιοδικό Veterinary Practice News, δημοσίευσε την ιστορία ενός τρίχρονου Μολοσσού που κινδύνεψε η ζωή του γιατί είχε φάει σαράντα τρεις κάλτσες! Ήταν τυχερός όμως γιατί ο κτηνίατρος τις αφαίρεσε με εγχείρηση και ο σκυλάκος έζησε.

Για να αποφύγετε παρόμοιες καταστάσεις, καλό είναι να κρύβετε τα άπλυτα σας και να μην τα έχετε χύμα στο πάτωμα που θα μπορεί να τα φτάσει ο σκύλος σας. Αν υποψιαστείτε πως ο σκύλος σας έχει φάει κάποιο ρούχο σας, τρέξε αμέσως στον κτηνίατρο. Και κάτι τελευταίο αλλά τόσο σημαντικό… το μόνο που ζητάει ο σκύλος σας είναι να του αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι, χάδια κι αγκαλιές. Ασχοληθείτε μαζί του. Παίξτε, πάρτε τον αγκαλιά, πηγαίνετε τον μεγάλες βόλτες, δεθείτε μαζί του. Είναι μια ψυχούλα σαν την δική σας. Απλά δεν έχει φωνή…

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts