Μπορούν τα σκυλιά να ανιχνεύσουν τον Covid – 19;

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε πως αν κάποιος άνθρωπος θέλει να δει αν έχει τον ιό του κορωνοϊού, κάνει τεστ αίματος ή του παίρνουν δείγμα από την μύτη με την βοήθεια μιας μακριάς μπατονέτας.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε σκέψεις να εκπαιδεύσει σκύλους που θα είναι ικανοί να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό χωρίς τεστ. Μόνο με την μυρωδιά. Θα “ενημερώνουν” τον άνθρωπο αν έχει κορωνοϊό ή όχι μόνο με την όσφρηση.

Πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται από το Chemical Biolog Center Command Combat Capilities Development Command στο Aberdeen Proving Ground, Maryland., Σε συνεργασία με το University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine Working Dog Center, διερευνά σκύλους εκπαίδευσης για την ανίχνευση της παρουσίας του COVID-19.

Στο παρελθόν, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια είχε επιτυχία στην εκπαίδευση σκύλων για την αναγνώριση του καρκίνου και του διαβήτη στους ανθρώπους.

Η ανίχνευση της παρουσίας COVID-19 σημαίνει εκπαίδευση των σκύλων να αναγνωρίζουν πρωτεΐνες που δημιουργούνται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα όταν ανταποκρίνεται σε μια μόλυνση COVID-19.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Michele Maughan, ο στόχος είναι να εκπαιδεύσει τα σκυλιά για να εντοπίσουν την ασθένεια πριν ένα άτομο αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

«Στην περίπτωση της ανίχνευσης COVID-19, τα σκυλιά δεν έχουν ποτέ καμία έκθεση στον ζωντανό ιό», λέει ο Michele σε δήλωση. «Αντίθετα, εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 στους ανθρώπους.»

Για να πραγματοποιήσει μια τόσο εξειδικευμένη εκπαίδευση, ο στρατός πήγε στον Πάτρικ Νόλαν, έναν εκπαιδευτή σκύλων εργασίας στο Μέριλαντ, ο οποίος είχε προηγουμένως εκπαιδεύσει κι έχει προμηθεύσει με στρατιωτικά σκυλιά εργασίας τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.

Για αυτήν την εκπαίδευση, που αφορά την ανίχνευση του COVID – 19, ο Nolan επέλεξε να εκπαιδεύσει οκτώ Λαμπραντόρ Retrievers μεταξύ των ηλικιών 1½ έως 2½ ετών και ενός 6χρονου Βέλγου Malinois.

Ο Nolan άρχισε να εκπαιδεύει τα σκυλιά τον Μάιο χρησιμοποιώντας μια Συσκευή Παράδοσης Βοήθειας Κατάρτισης (TADD), ένα εξειδικευμένο δοχείο περιορισμού που έχει μεμβράνη διαπερατή από αέριο. Το TADD επιτρέπει στους σκύλους να εκπαιδεύονται σε δυνητικά επικίνδυνο υλικό – ανθρώπινο σάλιο και ούρα από μολυσμένους ασθενείς με COVID-19 – αφήνοντας τη μυρωδιά του εκπαιδευτικού δείγματος, αλλά όχι το πραγματικό εκπαιδευτικό δείγμα.

Το TADD προσαρτήθηκε σε έναν εξειδικευμένο σύστημα εκπαίδευσης, και τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν για έξι έως εννέα εβδομάδες όχι μόνο για να ανιχνεύσουν το άρωμα των ανθρώπινων βιοδεικτών COVID-19, αλλά για να συνεχίσουν να αναζητούν τον ιό πολλές ώρες κάθε φορά. Κάτι που είναι απαραίτητο εάν τα σκυλιά πρόκειται να προβούν σε έλεγχο COVID-19 στις εισόδους σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως σε αεροδρόμια, αθλητικά στάδια ή σε συνοριακό έλεγχο σημεία ελέγχου. Και να ανιχνεύσουν τον ιό σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε φορά χωρίς να κουραστούν.

Αυτήν τη στιγμή, το έργο βρίσκεται σε φάση «απόδειξης της έννοιας», μόνο για να προσδιορίσει ότι τα σκυλιά μπορούν πράγματι να εκπαιδευτούν για την ανίχνευση του COVID-19. Το Υπουργείο Άμυνας οραματίζεται να χρησιμοποιεί σκύλους ανίχνευσης COVID-19 για να παρέχει ένα πρόσθετο στρώμα στη στάση της βιοασφάλειας του έθνους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts