Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;

Είναι αυτό το βλέμμα… με τα πελώρια, ολοστρόγγυλα καστανά μάτια και το κεφάλι ελαφρά γυρισμένο στο πλάι. Σα να προσπαθεί να σου πει “Κοίτα με! Σου μιλάω μα εσύ δεν με καταλαβαίνεις! Καταλαβαίνεις τι σκέφτομαι αυτή τη στιγμή;” Τα σκυλιά θέλουν να μάθουν τι θέλετε από αυτά. Κι εκείνα με την σειρά τους προσπαθούν να σας καταλάβουν.

Εσείς, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι σκέφτονται;

Το νιώθει πραγματικά ο σκύλος σας όταν είσαστε αναστατωμένοι, είσαστε άρρωστοι, είσαστε ενθουσιασμένοι; Είναι μια ερώτηση που πιθανότατα διαπερνά το μυαλό ενός σκύλο – γονιού κάθε μέρα. Μην μου πείτε ότι δεν έχει περάσει ποτέ από το δικό σας μυαλό αυτή η ερώτηση!

Κάποιοι ερευνητές κατέληξαν πως η ράτσα με τα εξυπνότερα σκυλιά είναι τα Border Collie. Ένα απ’ αυτά, μάλιστα, κέρδισε το 2004 τον τίτλο του εξυπνότερου σκύλου στον κόσμο, αφού είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει πάνω από 200 παιχνίδια με το όνομά τους!

Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς μαθαίνει ένας σκύλος τις λέξεις;

Δηλαδή, πώς καταφέρνει να συνδυάζει τις λέξεις με τα αντικείμενα; Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι τους λέτε, χάρη στην άρτια παρατηρητηκότητά τους και την ικανότητα να συνδυάζουν καταστάσεις.

Με λίγα λόγια, ο σκύλος σας ακούει τι του λέτε, επεξεργάζεται τα αλαμπουρνέζικα που ακούει από το στόμα σας μέσα στο μυαλουδάκι του και τα συνδυάζει με τις κινήσεις σας, τις εκφράσεις σας και την γλώσσα του σώματός σας γενικότερα. Έτσι καταλαβαίνει τι ακριβώς του λέτε εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και τονίζουμε κάθε φορά που του μαθαίνετε μια νέα εντολή ή ένα κόλπο, μαζί με την λέξη που του λέτε να του δείχνετε κιόλας.

Για παράδειγμα, αν θα του πείτε την πρώτη φορά “φέρε μου το μπαλάκι σου”, ο σκύλος σας θα σας κοιτά απορημένος γιατί δεν θα καταλαβαίνει τι του ζητάτε. Αφού δεν του έχετε ποτέ δείξει τι σημαίνει “μπαλάκι”. Για να το μάθει, θα πρέπει να το πιάσετε στα χέρια σας, να του πείτε πολλές φορές την λέξη “μπαλάκι” και να το αφήνετε στα πόδια του επαναλαμβάνοντας την λέξη. Και μετά σιγά σιγά θα του λέτε “φέρε μου το μπαλάκι” όταν θα το έχει στα πόδια του και μετά θα το πετάτε μακριά ή θα του ζητάτε να σας το φέρει από τα παιχνίδια του κοντά σας.

Το ίδιο ισχύει και για μια εντολή υπακοής, όπως το “κάτσε κάτω”. Αν δεν του δείξετε τι εννοείτε, δεν πρόκειται να το καταλάβει ποτέ. Είναι σα να σας μιλάει εσάς ένας τουρίστας σε ξένη γλώσσα. Αν δεν σας βοηθήσει να καταλάβετε με νοήματα, δεν πρόκειται ποτέ να συνεννοηθείτε μαζί του. Έτσι και με τα σκυλιά. Την ώρα που του λέτε “κάτσε κάτω” θα πρέπει να δείχνετε με το δάχτυλο κάτω μπροστά του.

Έχετε ποτέ προσποιηθεί ότι παθαίνετε κάτι κακό, όπως ότι λιποθυμάτε για παράδειγμα προκειμένου να δείτε την αντίδραση του σκύλου σας;

Ορισμένα σκυλιά, όταν δουν μια τέτοια κατάσταση, τρέχουν να δουν αν είναι καλά ο άνθρωπός τους. Κι άλλα, μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν βόλτες γύρω από αυτόν ή να πηγαίνουν κοντά και να τον μυρίζουν απλά χωρίς άγχος ή ταραχή.

Ξέρετε γιατί; Γιατί το μυαλό τους αντιλαμβάνεται τον πραγματικό κίνδυνο. Όταν λοιπόν εσείς το κάνετε ψέματα, εκείνος το καταλαβαίνει ότι δεν κινδυνεύετε και γι’ αυτό δεν ιδρώνει το αυτάκι του. Δεν μυρίζει τον κίνδυνο εκείνη τη στιγμή. Γνωρίζει όμως ότι γίνεται κάτι ασυνήθιστο εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και θα τον δείτε να σας κοιτά παραξενεμένος τουλάχιστον. Από περιέργεια δηλαδή κι όχι από αναστάτωση.

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν καταλαβαίνει την συγγνώμη που του ζητάτε όταν για παράδειγμα του πατήσατε την ουρά κατά λάθος;

Η απάντηση είναι,ναι. Την καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και όταν του ζητήσετε συγγνώμη, μπορεί να σας δώσει ένα φιλί εκείνη τη στιγμή σα να λέει “δεν πειράζει”. Γι’ αυτό και όταν εκείνο κάνει μια ζημιά και σας δει νευριασμένους ή του φωνάξετε, θα έρθει μετανιωμένο με το κεφάλι του σκυφτό και είτε θα σας φέρει το παιχνιδάκι του, είτε θα έρθει να σας ζητήσει χάδια. Αυτή η κίνηση δεν σημαίνει εγωισμός ή αφέλεια. Αυτή η κίνηση είναι η “συγγνώμη” ενός σκύλου. Γι’ αυτό και στην συνέχεια η συμπεριφορά των σκύλων αποδεικνύει ότι τα σκυλιά συγχωρούν. Δεν κρατούν κακία. Κι αν κάποιο είναι επιθετικό, αυτό συμβαίνει από φόβο κι όχι από κακία.

Το παραπάνω είναι και μια απάντηση στο αν εκδικούνται τα σκυλιά. Όχι. Τα σκυλιά δεν γνωρίζουν την εκδίκηση γιατί απλά συγχωρούν. Είναι γνωστή η κουβέντα από κάποιους που λένε ότι όταν λείπουν από το σπίτι, ο σκύλος τους τους εκδικείται γιατί κάνει ζημιές. Αυτό δεν είναι εκδίκηση, αλλά φόβος επειδή έμεινε μόνος του ή πλήξη γιατί έμεινε μόνος του.

Τα σκυλιά δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτούν να σας εγκαταλείψουν. Γιατί είναι προορισμένα να αγαπούν! Γι’ αυτό και όταν δουν για παράδειγμα δύο ανθρώπους τους να μαλώνουν μέσα στο σπίτι, όπως τους σκύλο – γονείς τους, θα τρέξουν να τους χωρίσουν πηδώντας πάνω τους ή γαβγίζοντάς τους ή αν δεν έχουν την τόλμη να το κάνουν αυτό, θα τρέξουν να κρυφτούν κάτω από το κρεβάτι ή πίσω από τις κουρτίνες. Δεν τους αρέσει ο διαπληκτισμός , οι τσακωμοί και οι φωνές. Γιατί γνωρίζουν μόνο να αγαπούν.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε!

Μυρίζουν τον φόβο, την αδρεναλίνη, καταλαβαίνουν αν κάποιος είναι άρρωστος ή μία γυναίκα είναι έγκυος. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γύρω από το τι καταλαβαίνουν τα σκυλιά, διαβάστε το άρθρο μας 15 πράγματα που καταλαβαίνουν οι σκύλοι.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts