Η ασφάλεια του σκύλου σας σε μια μετακόμιση

Η μετακόμιση είναι μια πολύ πιο αγχωτική εμπειρία για τα σκυλιά από τους ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι όλα θα πάνε καλά. Πως απλά θα πάνε σε έναν άλλον χώρο μαζί με την οικογένειά τους και θα μείνουν μαζί όπως πριν.

Ως φροντιστές τους, είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα νέο σπίτι όσο το δυνατόν πιο εύκολη για τον τετράποδο φίλο μας.

Εδώ είναι 8 συμβουλές για τη μετακόμιση με τον σκύλο σας.

1.Αναζήτηση νέας κατοικίας με γνώμονα τον σκύλου σας

Όταν αναζητάτε ένα νέο μέρος για να μείνετε, φροντίστε να έχετε κατά νου, πέρα από τις δικές σας ανάγκες, κι αυτές τους σκύλου σας. Όπως για παράδειγμα, τα σκυλιά με πολλή ενέργεια χρειάζονται μεγάλες αυλές ή κοντινά πάρκα σκύλων. Τα ηλικιωμένα σκυλιά που αντιμετωπίζουν την αρθρίτιδα δεν θα εκτιμήσουν πολλές σκάλες σε ένα σπίτι. Άρα, ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο για παράδειγμα είναι αποτρεπτικό. Εκτός αν υπάρχει ασανσέρ. Περπατήστε γύρω από τη γειτονιά για να δείτε αν υπάρχουν επιθετικά σκυλιά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Γενικά, ελέγξτε την γειτονιά και προσπαθήστε να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Αν θα είναι ιδανική γειτονιά κι ασφαλής για εσάς και το σκυλάκι σας.

2.Αφού βρείτε τον ιδανικό χώρο, προετοιμάστε τον σκύλο σας για την μεγάλη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

Εάν η μόνη εμπειρία του σκύλου σας με βόλτες με το αυτοκίνητο είναι ένα ταξίδι στον κτηνίατρο, θα θελήσετε να ξεκινήσετε να κάνετε σύντομες βόλτες με το αυτοκίνητο σε διασκεδαστικά μέρη πριν από τη μετακίνησή σας, ώστε να μην πανικοβληθεί κατά την μέρα της μετακόμισης.

Πάντα ανταμείψτε το σκυλί σας μετά από αυτές τις σύντομες εκδρομές για να δημιουργήσετε μια θετική σχέση με το αυτοκίνητο.

3. Όταν φτάσει εκείνη η μεγάλη μέρα της μετακόμισης, φροντίστε για την ασφάλειά του την ώρα της μετακίνησης με το αυτοκίνητο.

Ετοιμάστε του ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε είτε μια ζώνη ασφαλείας είτε ένα κλουβί μεταφοράς. Το κλουβί μεταφοράς έχει ένα πλεονέκτημα. Αν μάθει ένας σκύλος να κάθεται μέσα στο κλουβί του, αυτό θα τον βοηθήσει και στην συνέχεια της μετακόμισης όταν θα μπει για πρώτη φορά μέσα στο νέο του σπίτι. Όπου θα μπορεί να μείνει μέσα στο κλουβί τις πρώτες ώρες όσο διαρκέσει η μετακόμιση και θα αισθάνεται ασφαλής.

4. Απομονώστε τον την ώρα της μετακόμισης.

Εάν ο σκύλος σας έχει τάσεις φυγής ή δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος και κατ’ επέκταση υπάκουος, ή αν είναι φοβικός και φοβάται τους ξένους ή την φασαρία, τότε θα πρέπει να τον κλείσετε μέσα σε ένα δωμάτιο ή μέσα στο κλουβί του (αν έχει) για να μην φύγει από το σπίτι σας την ώρα της μετακόμισης.

5.Κατά την μετακίνηση να θυμάστε να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας:

  • Το βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο πάντα με τα εμβόλια του και τυχόν θεραπείες, όπως και το αντιλυσσικό πιστοποιητικό
  • Ταυτότητα με νέα διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου στο κολάρο του σκύλου
  • Σετ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια
  • Μια ξεχωριστή τσάντα με τα πράγματα του σκύλου σας, εύκολα προσβάσιμη
  • Νερό και μπολ

6.Όταν φτάσετε στο νέο σας σπίτι, απομονώστε ξανά τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο ή στο κλουβί του.

Για τον ίδιο λόγο με εκείνον που φεύγετε από το προηγούμενο σπίτι σας. Για να μην δραπετεύσει από τον φόβο του ή αγχωθεί με το νέο περιβάλλον.

Μέχρι να μεταφέρετε όλα σας τα πράγματα και τις κούτες στο νέο σας σπίτι, καλό είναι να έχετε τον σκύλο σας σε ένα ασφαλές μέρος. Κι αφού τελειώσετε την μετακόμιση και κλείσετε την πόρτα, τον ελευθερώνετε να εξερευνήσει το νέο χώρο.

7.Διατηρείστε την ρουτίνα

Τυχόν αλλαγές πρέπει να γίνουν μόνο αφού ο σκύλος σας προσαρμοστεί στο νέο σας σπίτι. Μην αλλάξετε τίποτα από την γνωστή ρουτίνα που είχε στο προηγούμενο σπίτι από την πρώτη στιγμή. Ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα. Ίδιες ώρες βόλτας, φαγητού κ.λ.π

Όπως επίσης, και τα πράγματα του πρέπει να διατηρούνται σε παρόμοιες τοποθεσίες στο καινούργιο σπίτι σε σύγκριση με το παλιό.

8.Μείνετε ήρεμοι.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως τα σκυλιά επηρεάζονται πολύ από την δική μας διάθεση. Γι΄αυτό θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί καθ’ όλη την διάρκεια της μετακόμισης παρ’ όλο που θα είναι σίγουρα μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή και των δυο σας. Αν σας καταβάλλει το στρες και το άγχος της μεγάλης αυτής αλλαγής να είστε σίγουροι ότι θα αισθανθεί το ίδιο και ο σκύλος σας και η περίοδος της μετακόμισης δεν θα είναι τόσο εύκολη κι ο χρόνος προσαρμογής θα είναι δύσκολος.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts