Έχουν τον ίδιο πατέρα τα κουτάβια μιας γέννας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα κουτάβια μιας γέννας είναι από τον ίδιο πατέρα ή όχι; Ιδιαίτερα όταν βλέπετε πως τα αδελφάκια δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Άλλα είναι καφέ, άλλα μαύρα, άλλα με μπαλώματα, άλλα τριχωτά κι άλλα όχι κ.α. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην προγραμματισμένη αναπαραγωγή όπου έχουν ζευγαρώσει δύο σκυλιά όμοιας ράτσας. Αλλά σε εκείνα, τις περισσότερες φορές αδέσποτα, που ζευγαρώνουν με διαφορετικά σκυλιά, ράτσας, χρώματος.

Μπορεί λοιπόν το αποτέλεσμα να είναι διάφορα κουτάβια από διαφορετικούς πατεράδες;

Η ταυτόχρονη σύλληψη από διαφορετικούς πατεράδες ονομάζεται ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση. Η διαδικασία της συγκεκριμένης γονιμοποίησης είναι πολύ συχνή στα θηλαστικά και ιδιαίτερα στις γάτες και στα σκυλιά. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον ζευγαρώσουν όλοι με την σκυλίτσα στο βέλτιστο χρόνο σύλληψης. Και είναι συχνό φαινόμενο στα αδέσποτα που δεν έχουν στειρωθεί.

Να επισημάνω μόνο πως όταν λέω διάφορα κουτάβια από διαφορετικούς πατεράδες σε μία γέννα, πως δεν εννοώ φυσικά πως ένα κουτάβι μπορεί να έχει δημιουργηθεί από πολλούς πατέρες! Αλλά πως κάθε κουτάβι ξεχωριστά μπορεί να είναι κι αλλουνού πατέρα.

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Τα θηλυκά σκυλιά απελευθερώνουν πολλά ωάρια όταν βρίσκονται σε οίστρο, στην γόνιμη περίοδο δηλαδή. Αν συνυπάρχουν με περισσότερα από ένα αρσενικά σκυλιά την περίοδο αυτή, η οποία διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες, για την ακρίβεια 21 μέρες, υπάρχει πιθανότητα να μείνουν έγκυες ίσως από περισσότερα από ένα αρσενικά.

Αν λοιπόν δείτε σκυλίτσα να γεννά κουτάβια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως άλλο χρώμα, τρίχωμα, ακόμα και μέγεθος, τότε να είστε σίγουροι πως οι πατεράδες είναι περισσότεροι από ένας. Και πως το μαύρο σκυλάκι για παράδειγμα έχει άλλον πατέρα από το καφέ σκυλάκι. Όπως και το κοντότριχο δεν έχει τον ίδιο πατέρα με το σγουρομάλλικο.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts