Πώς να σώσετε έναν σκύλο όταν πνίγεται από ξένο αντικείμενο

Ξέρετε τι να κάνετε εάν δείτε το σκυλί σας να πνίγεται; Μπορεί κάποια στιγμή να το δείτε να πνίγεται επειδή κατάπιε μια μεγάλη μπουκιά τροφής για παράδειγμα και να μην μπορεί να αναπνεύσει και να έχει φόβο και πανικό στο πρόσωπό του.

Τα σκυλιά μπορούν να πνιγούν με μεγάλα κομμάτια φαγητού, οστά, μπάλες, παιχνίδια, ρούχα ή άλλα τυχαία οικιακά είδη.

Επειδή είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κι επειδή έχουν χαθεί ζωές για τον λόγο το ότι δεν γνώριζαν οι άνθρωποι γύρω από τον πάσχοντα σκύλο να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε τις πρώτες βοήθειες που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας αν πνιγεί από ξένο αντικείμενο, όπως και ένα χρήσιμο βίντεο από κτηνίατρο.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι το σκυλί σας πνίγεται:

Εάν ένα ξένο αντικείμενο έχει μπλοκάρει τον αεραγωγό του σκύλου σας, τα προειδοποιητικά σημάδια είναι παρόμοια με εκείνα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση:

 • Ανοίγει εντελώς το στόμα του, φέρνει το σώμα του μπροστά ενώ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να διώξει το αντικείμενο από μέσα του
 • Αδυναμία αναπνοής
 • Πανικός
 • Χτυπά με τα χέρια του το πρόσωπό του.

Τι να κάνετε βήμα βήμα εάν το σκυλί σας πνίγεται

 1. Κρατήστε το σκυλί σας όσο πιο ήρεμο γίνεται διατηρώντας μια ήρεμη συμπεριφορά κι εσείς. Εάν αρχίσετε να φρικάρετε, τότε και ο σκύλος σας θα το κάνει, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
 2. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, ανοίξτε το στόμα του σκύλου σας και ελέγξτε για ξένο αντικείμενο.
 3. Εάν δείτε ξεκάθαρα κάτι κολλημένο στο λαιμό του σκύλου σας – και αισθάνεστε σίγουροι ότι το σκυλί σας δεν θα σας δαγκώσει – προσπαθήστε προσεκτικά να το αφαιρέσετε.
 4. Αφαιρέστε απαλά το αντικείμενο με το δάχτυλό σας ή με ένα τσιμπιδάκι. Να είστε προσεκτικοί για να μην σπρώξετε το αντικείμενο πιο μέσα βαθιά στο λαιμό του.
 5. Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το αντικείμενο με τα χέρια σας, πιάστε τους γοφούς του σκύλου σας και αιωρήστε τον στον αέρα με το κεφάλι του προς το πάτωμα. Για μικρά σκυλιά: Πάρτε μια καλή λαβή στο άνω μέρος του μηρού / του ισχίου, σηκώστε τον στον αέρα και ανακινήστε απαλά με μια κίνηση προς τα κάτω αρκετές φορές. Για μεγάλα σκυλιά: Εάν το σκυλί σας είναι πολύ μεγάλο για να ανυψωθεί στον αέρα, απλώς σηκώστε τα πίσω πόδια του σαν καρότσι.
 6. Εάν το αντικείμενο δεν αποσυνδεθεί, ήρθε η ώρα να εκτελέσετε τον ελιγμό Heimlich.
 7. Τυλίξτε και τα δύο χέρια γύρω από την κοιλιακή περιοχή του σκύλου σας. Κάντε μια γροθιά με το ένα χέρι και τοποθετήστε την ακριβώς κάτω από το στήθος που είναι τα οστά. Με το άλλο σας χέρι πάνω, πιέστε προς τα πάνω με αρκετή δύναμη για να αποσυνδέσετε το αντικείμενο (κάντε το έως και 5 φορές). Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για μια γρήγορη επίδειξη του τι πρέπει να κάνετε / πού να τοποθετήσετε τα χέρια σας.
 8. Ανοίξτε ξανά το στόμα του σκύλου σας και αναζητήστε το ξένο αντικείμενο. Εάν δείτε το αντικείμενο, βάλτε τα δάχτυλά σας στο στόμα του σκύλου σας και προσπαθήστε να το μαζέψετε. Και πάλι, προσέξτε να μην σπρώξετε το αντικείμενο πιο κάτω στο λαιμό του σκύλου σας.
 9. Εάν το αντικείμενο δεν αποσπαστεί μέσα σε λίγα λεπτά, μεταβείτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
 10. Εάν ο σκύλος σας πέσει αναίσθητος και τελικά μπορείτε να αποσυνδέσετε το ξένο αντικείμενο (είτε με τα δάχτυλά σας είτε με τα τσιμπιδάκια), ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε CPR. Διαβάστε το άρθρο μας “CPR το φιλί της ζωής σε σκύλο”.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts