Περνούν την εφηβεία τα σκυλιά;

Περνούν οι σκύλοι την εφηβεία; Είναι μια περίεργη ερώτηση, η αλήθεια είναι, ωστόσο πολύ σημαντική. Μπορεί να υποθέσετε ότι η απάντηση είναι αρνητική, επειδή πιθανότατα δεν θυμάστε ποτέ το δικό σας σκυλάκι να γαβγίζει με τέτοιον τρόπο σα να σας φωνάζει “Σε μισώ! Μου κατέστρεψες τη ζωή. Δεν με άφησες ποτέ να πάω στο πάρκο για σκύλους!” και μετά να φεύγει τρέχοντας χτυπώντας την πόρτα δυνατά.

Εντάξει, σίγουρα αυτό το σενάριο δεν είναι κάτι που συμβαίνει πραγματικά, αλλά η απάντηση στο αν οι σκύλοι (και άλλα ζώα) περνούν την εφηβεία είναι ναι. Είτε λοιπόν το παιδί σας είναι δίποδο είτε τετράποδο, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτάσει στην ενηλικίωση, και αυτός είναι κατευθείαν στην εφηβεία.

Εφηβεία στο σώμα και στον οργανισμό

Οι σκύλοι, για παράδειγμα, υφίστανται ορμονικές αλλαγές που είναι παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων. Ωστόσο, επειδή έχουν σημαντικά μικρότερη διάρκεια ζωής, η κυκλοθυμική και δύσκολη περίοδος της εφηβείας συμβαίνει όταν εκείνα είναι κουτάβια. Ένα τυπικό κουτάβι περνάει την εφηβεία κάπου μεταξύ τεσσάρων και 20 μηνών (το ισοδύναμο των πρώτων 18 ετών ενός ανθρώπου!). Οι μικρές ράτσες αναπτύσσονται γρηγορότερα από τις μεγαλόσωμες ράτσες και, όπως οι άνθρωποι, τα θηλυκά σκυλιά συνήθως ωριμάζουν γρηγορότερα από τα αρσενικά.

Δεν θα υπάρχει ακμή ή τρίχες στο πρόσωπο (οι τρίχες στο πρόσωπο δεν είναι ο καλύτερος δείκτης μέτρησης της εφηβείας των κατοικίδιων, έτσι;), αλλά όπως και η ανθρώπινη εφηβεία, οι σκύλοι στην εφηβεία παρουσιάζουν μια λιγότερο επιθυμητή συμπεριφορά.

Τα αρσενικά τείνουν να “σημαδεύουν” τον χώρο τους ανελλιπώς και να “καβαλούν” τα πάντα, καθώς και να έχουν τάσεις φυγής. Όπως ακριβώς κάνει ένας άνθρωπος στην εφηβεία και στην περίπτωσή μας ένα αγόρι έφηβος που βγαίνει κρυφά από το σπίτι για να κάνει την βόλτα του παρέα με τους έφηβους φίλους του, να περάσουν καλά και να γνωρίσουν τον πρώτο τους νεανικό έρωτα.

Η διαφορά με τα θηλυκά είναι ότι όταν αυτά περνούν την εφηβεία τους, τότε αρχίζει να εμφανίζεται δειλά δειλά κι ο πρώτος οίστρος όπου υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Όταν έχει οίστρο μια σκυλίτσα, μαδάει υπερβολικά και γλείφει συνεχώς τα γεννητικά της όργανα. Τα αρσενικά σκυλιά ελκύονται από τη μυρωδιά του θηλυκού όταν είναι σε οίστρο και μπορούν να περπατήσουν πολύ με σκοπό να το βρουν και να ζευγαρώσουν μαζί του. Γι’ αυτό και θέλει πολλή προσοχή όταν κάποιος έχει θηλυκό σκυλάκι που δεν το έχει στειρώσει ακόμα, να το έχει φυλαγμένο σε εσωτερικό χώρο και να μην έρχεται σε επαφή με αρσενικά έως ότου περάσει ο οίστρος.

Εφηβεία στη συμπεριφορά

Οι συμπεριφορές ποικίλουν ανεξαρτήτου φύλου. Μπορεί να έχει ο έφηβος σκύλος επιπλέον άγχος από το κανονικό, ανασφάλεια, ευερεθιστότητα, αυξημένη ανεξαρτησία, καθώς και απροθυμία να έρθει όταν τον καλούν. Μπορεί επίσης να αρχίσει να ενεργεί εδαφικά και προστατευτικά ή ακόμη και να γίνει επιλεκτικός με τους συμπαίκτες του κι εκεί που τα πήγαινε καλά με όλους να αρχίσει να τσακώνεται με κάποια σκυλιά.

Η εφηβεία του σκύλου συνοδεύεται επίσης από άφθονη ενέργεια (σε αντίθεση με τους ανθρώπους – έχετε προσπαθήσει ποτέ να σηκώσετε έναν έφηβο από το κρεβάτι το πρωί;). Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει στο μάσημα (τα λάθος πράγματα), στο τράβηγμα λουριών και στο σκάψιμο, εάν οι άνθρωποι τους δεν τους δίνουν θετικές διεξόδους, όπως παιχνίδι, τρέξιμο και συχνές βόλτες και εξόδους.

Εκτός από την ανάγκη υγιεινών οδών για επιπλέον ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό τα σκυλιά να διεγείρονται διανοητικά παίζοντας, εξερευνώντας νέα μέρη και μαθαίνοντας νέα κόλπα. Τα σκυλιά πρέπει να κοινωνικοποιούνται τακτικά, γιατί μαζί με την εφηβεία μπορεί να έρθει και ένας ξαφνικός φόβος για ανθρώπους ή πράγματα που δεν ήταν προβλήματα στο παρελθόν. Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος. Όταν τα κουτάβια της πρώιμης εφηβείας αναπτύσσονται συναισθηματικά, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αποφασίζουν ποιον εμπιστεύονται και ποιον όχι. Γι’ αυτό, λοιπόν, εκεί που λέγατε ότι ο σκύλος σας όταν ήταν κουτάβι ήταν καλός με όλα τα σκυλιά, μπορεί να τον δείτε ξαφνικά να αλλάζει συμπεριφορά και να μην τα θέλει όλα. Άλλα να τα δέχεται και σε άλλα να τους γαβγίζει για να τα διώξει μακριά του.

Εν κατακλείδι, να θυμάστε:

  • Ένας σκύλος περνά την εφηβεία του όταν είναι περίπου έξι μηνών.
  • Τότε είναι που θα διακρίνετε αλλαγές στον οργανισμό του αλλά και στη συμπεριφορά.
  • Αλλαγές που δεν είναι όλες μόνιμες, κάποιες είναι προσωρινές.
  • Γενικά, είναι μια αναπτυξιακή φάση που θα τελειώσει κάποια στιγμή.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts