Έχει αυπνίες ο σκύλος σας;

Έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να είναι ανήσυχος τα βράδια και να δυσκολεύεται να κοιμηθεί; Θεωρείτε ότι τον έχουν πιάσει οι αυπνίες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αυτό; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν έναν σκύλο στο να ξενυχτήσει και να μην του κολλάει ο ύπνος.

Ενώ οι άγρυπνες νύχτες μπορεί να είναι συνηθισμένες για τα κουτάβια ή ακόμα και για μερικά νεότερα σκυλιά, η αυπνία συνήθως εξαφανίζεται μόλις ωριμάσει ο σκύλος.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας δεν κοιμάται πλέον όλη τη νύχτα, αλλάζει συνεχώς στάσεις ή περπατά στο δωμάτιο ή σε όλο το σπίτι, μπορεί να υπάρχει ένα πιο σοβαρό υποκείμενο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένας σκύλος που είναι ανήσυχος τη νύχτα μπορεί να έχει διάφορα προβλήματα λόγω ηλικίας ή συμπεριφοράς που απαιτούν κάποια ήπια παρέμβαση.

Άσκηση

Εάν δεν παρέχετε στον σκύλο σας την καθημερινή άσκηση που χρειάζεται, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς. Με απλά λόγια, ιδιαίτερα τα κουτάβια, αλλά και τα σκυλιά γενικότερα, πρέπει να κινούνται προκειμένου να ξοδεύουν την ενέργειά τους. Πρέπει να παίξουν και να τρέξουν για να κάψουν ενέργεια — συν το ότι η άσκηση είναι ένας τέλειος τρόπος για να ενισχύσει τον δικό σας δεσμό μαζί του. Εφόσον παίζεται μαζί του, φυσικά, και κάνετε διάφορες δραστηριότητες μαζί.

Όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε κάτι δύσκολο ή ακατόρθωτο. Στην ουσία, είναι το παιχνίδι (ποιος σκύλος δεν αγαπάει το παιχνίδι;) και οι βόλτες. Βρείτε μου έναν σκύλο που δεν αγαπά τις βόλτες! Άρα, δεν είναι κάτι επίπονο ή κουραστικό όπως φαντάζει ο όρος “γυμναστική” σε ορισμένους ανθρώπους. Για τα σκυλιά είναι διαφορετικό.

Θα μπορούσε, λοιπόν,  να είναι μια βόλτα ή ένα κυνηγητό ή κρυφτό. Εάν έχετε έναν ηλικιωμένο ή ήρεμο σκύλο, μπορεί απλώς να χρειαστεί μια μικρή βόλτα στο τετράγωνο για να κάψει λίγη ενέργεια. Εάν έχετε ένα νεαρό και/ή υπερδραστήριο σκύλο, μπορεί να χρειαστείτε ένα καθημερινό παιχνίδι στην αυλή για να τον κουράσετε επαρκώς. Θυμηθείτε: Ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας χαρούμενος σκύλος!

Επίσης, επειδή η άσκηση μειώνει το άγχος συνολικά, η έλλειψη άσκησης μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις που βασίζονται στο άγχος. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη άσκησης και πνευματικής διέγερσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής και καταστροφικές συμπεριφορές.

Ιδανικά, ένας νεαρός, υγιής σκύλος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20-30 λεπτά καθημερινής αερόβιας άσκησης. Μερικοί τρόποι για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό του σκύλου σας περιλαμβάνουν μεγάλους περιπάτους, τρέξιμο, fly ball, παιχνίδια Frisbee ή fetch και κολύμπι.

Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα καλή για τους ηλικιωμένους σκύλους, καθώς δεν είναι τόσο απαιτητικό σπορ και ασκεί λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις τους από άλλα είδη αερόβιας άσκησης.

Άγχος

Είναι ο σκύλος σας ανήσυχος τη νύχτα, παρόλο που ασκείται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αν και η δραστηριότητα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το άγχος των σκύλων μπορεί να έχει πολλές αιτίες και μπορεί να είναι αρκετά διακριτικό που ορισμένοι άνθρωποι που συμβιώνουν μαζί τους δύσκολα θα το αντιληφθούν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου ενός σκύλου και να οδηγήσει σε έναν σκύλο που είναι ανήσυχος τη νύχτα.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι πάλι οι πολλές δραστηριότητες και η άσκηση, με σκοπό να τον κάνετε να ξεχαστεί από ό,τι του δημιουργεί αυτό το άγχος, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που μέσα από αυτά ίσως να γεννήθηκε αυτή η ανησυχία και να καταφέρει να ηρεμήσει.

Ηλικία

Ακόμα ψάχνετε να μάθετε γιατί ο σκύλος σας είναι ανήσυχος τη νύχτα; Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, μπορούν εύκολα να γίνουν ανήσυχα τη νύχτα – και ο λόγος για τον οποίο είναι αρκετά κοινός. Η ηλικία συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, που μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο λόγω δυσφορίας. Η εμφάνιση της άνοιας μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές ύπνου στους σκύλους. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βοηθήσετε την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου σκύλου.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts