12 στοιχεία για τις πατούσες που δεν ξέρατε

Το ξέρατε αυτό για τις πατούσες των σκύλων;
Υπάρχουν πολλών ειδών πατούσες : μικρές, μεγάλες, τριχωτές… Και πολλά άγνωστα στοιχεία γύρω από αυτές. Όπως:
 1. Τα μαξιλαράκια της πατούσας του σκύλου αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από λιπώδες ιστό, γι’ αυτό και δεν κρυώνουν εύκολα όπως π.χ αν περπατήσουν στο χιόνι (για λίγο όμως).
 2. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι πατούσες προστατεύονται κι όταν περπατάει ο σκύλος σε ζεστό έδαφος ή τραχύ τοπίο.Το ξέρατε αυτό για τις πατούσες των σκύλων;
 3. Ωστόσο, οι πατούσες καίγονται και βγάζουν φουσκάλες αν περπατήσουν σε καυτό έδαφος όπως για παράδειγμα, στην άσφαλτο το καλοκαίρι. Όπως επίσης και να πάθουν κρυοπαγήματα αν παραμείνουν στο χιόνι. Δείτε τις κάλτσες. Επίσης, μπορεί να πληγωθούν αν πατήσουν χημικά, ακόμη κι αν είναι υπερβολικά πετρώδες το έδαφος όπως σε μυτερό βράχο. Γι’ αυτό θέλει προσοχή! Υπάρχουν ειδικά παπούτσια για αυτές τις συνθήκες.
 4. Υπάρχουν αδένες ιδρώτα στις πατούσες.
 5. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους “πέφτει” στα δάχτυλα των ποδιών τους κι όχι στις φτέρνες.
 6. Γνωρίζετε για το πέμπτο δάχτυλο το οποίο βρίσκεται λίγα εκατοστά πιο πάνω κι από την μέσα πλευρά του ποδιού; Είναι ο αντίχειρας και σημειώστε…. δεν το έχουν όλα τα σκυλιά! Κι άλλα σκυλιά το έχουν και στα πίσω πόδια!
 7. Τον αντίχειρα τον χρησιμοποιούν τα σκυλιά για να κρατήσουν κόκαλα ή παιχνίδια και να μπορούν να τα μασουλήσουν.
 8. Ορισμένες ράτσες που ζουν περισσότερο σε χώρες με κρύο κλίμα, όπως τα Αγ. Βερνάρδου, έχουν μεγάλες και πλατιές πατούσες για να μπορούν να κρατιούνται καλύτερα στον πάγο και στο χιόνι.
 9. Και κάποιες άλλες ράτσες όπως τα Ακίτα, τα Ντόπερμαν, τα Γρέιχάουντ, έχουν πατούσες “γάτας”, δηλαδή μικρότερες πατούσες με υψηλότερες όμως καμάρες. Το χαρακτηριστικό αυτό τους καθιστά ικανούς να υπερέχουν με την αντοχή τους γιατί οι πατούσες τους είναι τόσο ελαφριές.
 10. Οι ράτσες όπου είναι δεινοί κολυμβητές, όπως τα Λαμπραντόρ, έχουν πατούσες σαν της… πάπιας! Τα δάχτυλά τους ενώνονται μεταξύ τους με μεμβράνη, κι αυτό τους βοηθάει στο κολύμπι.
 11. Το ξέρατε πως όταν ο σκύλος γλείφει υπερβολικά τις πατούσες του ή τις δαγκώνει, μπορεί να είναι σημάδι άγχους; (Αν εξαιρέσουμε φυσικά περιπτώσεις υγείας ή τραυματισμού) Κι αν τον αφήσετε μπορεί να τις πληγώσει και να τις μολύνει. Γι’ αυτό χρειάζεται να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.
 12. Η άσχημη μυρωδιά που μπορεί να βγάζουν οι πατούσες του σκύλου είναι από τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στις πατούσες του. Μην ανησυχείτε όμως! Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts