Κηδεμονία σκύλου μετά από διαζύγιο

kidemonia skylou

Το ξέρατε πως στην Αλάσκα στις δίκες για διαζύγια συμπεριφέρονται στα σκυλιά μέλη της οικογένειας σαν να ήταν τα παιδιά; Όπως είναι γνωστό, ο λόγος που πάει ένα ζευγάρι στα δικαστήρια για ένα διαζύγιο είναι το μοίρασμα της περιουσίας. Ποιος θα πάρει το σπίτι; Ποιος το αυτοκίνητο; Ποιος θα πάρει τον σκύλο; Αν οι περισσότεροι από εσάς αντιδράσατε με το τελευταίο, τότε είμαι σίγουρη πως ανήκετε στην δική μας κατηγορία. Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα σκυλιά ως μέλη της οικογένειας κι όχι ως…. έπιπλο ή αντικείμενο.

Τα δικαστήρια και ιδιαίτερα η νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα σκυλιά όταν αφορά τα διαζύγια, τα θεωρούν ως … ακίνητη περιουσία. Οι άνθρωποι όμως όσο περνάνε τα χρόνια δένονται ακόμα περισσότερο με τα σκυλιά τους. Η σχέση ανθρώπων και σκύλων έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν τα αντιμετωπίζουν τα σκυλιά ως απλά κατοικίδια όπως παλιά αλλά ως μέλη της οικογένειας, ως παιδιά με τέσσερα πόδια και ουρά.

Αυτός είναι κι ο λόγος που τον Ιανουάριο του 2017 τροποποιήθηκε ο νόμος περί κατοικίδιων όσον αφορά τα διαζύγια στα δικαστήρια της Αλάσκα. Με αποτέλεσμα να κάνει την Αλάσκα το πρώτο κράτος που απαιτεί από τα δικαστήρια “να λάβουν υπόψη την ευημερία των ζώων και να εξουσιοδοτήσουν ρητώς τους δικαστές να αναθέσουν την κοινή επιμέλεια των κατοικίδιων ζώων”. Η τροποποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή και μοναδική. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τους και την ενδοοικογενειακή βία και την απήχηση της πάνω στον σκύλο πριν πάρουν την απόφαση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ασφαλιστικά μέτρα υπέρ του σκύλου και η κάλυψη των εξόδων του. Και φυσικά, αν ο σκύλος κακοποιείται, τότε τον απομακρύνουν από το σπίτι και πέρα από τα προστατευτικά μέτρα, ο πρώην πια ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να πληρώνει τα έξοδα του σκύλου που φιλοξενείται σε καταφύγιο (κάτι σαν διατροφή πια γιατί έχει πάψει να είναι κηδεμόνας).

kidemonia skylou

Ο David Favre καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan, ο οποίος ειδικεύεται στο δίκαιο των ζώων, δήλωσε :

“Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά, ένα κράτος έχει δηλώσει συγκεκριμένα ότι ένα ζώο συντροφιάς έχει προβολή σε διαζύγιο πέρα από αυτό της περιουσίας – ότι το δικαστήριο μπορεί να απονείμει την επιμέλεια βάσει του καλύτερου για τον σκύλο και όχι για τους ανθρώπους”.

Ποιο είναι όμως το καλύτερο για έναν σκύλο; Μερικοί υποστηρίζουν πως τα κατοικίδια σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μένουν με τα παιδιά. Άλλοι πιστεύουν πως το πιο σωστό είναι να μείνουν με αυτόν που τα υιοθέτησε ή τα φροντίζει. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ένα ζευγάρι υιοθετεί ένα κατοικίδιο από κοινού. Τότε ποιος θα το πάρει υπό την κηδεμονία του μετά από ένα διαζύγιο;

Μια γυναίκα ήδη έχει ζητήσει από το δικαστήριο να πάρει τα τρία της σκυλιά υπό την κηδεμονία της με τον μοναδικό συμβιβασμό να τα επισκέπτεται ο πλέον πρώην άντρας της μόνο μια φορά την εβδομάδα για μιάμιση ώρα, υπό την επιτήρησή της. Και η απόφαση αναμένεται…..

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts