Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά ζωύφια που τους αρέσει να κρύβονται μέσα στο τρίχωμα του σκύλου σας και να τρέφονται με το αίμα του. Πέρα το ότι είναι άκρως ενοχλητικό για έναν σκύλο, ένα τσιμπούρι μπορεί να κάνει και κακό στην υγεία του. Αλλά όχι μόνο στον σκύλο. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες που είναι επικίνδυνες τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους. Το δύσκολο κομμάτι όμως είναι η ανίχνευσή τους. Γιατί ξέρουν να κρύβονται καλά μέσα στο τρίχωμα ενός σκύλου και είναι δύσκολο το να τα βρει κανείς. Ή μάλλον, δεν είναι δύσκολο αλλά δεν είναι εμφανές. Πρέπει να ψάξετε για να τα βρείτε. Δείτε λοιπόν τον τρόπο.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Καταρχάς….

Ψάχνετε τακτικά το σκυλί σας για τσιμπούρια, ειδικά αν περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου υπάρχουν φυτά. Τα τσιμπούρια είναι ενεργά όλο το χρόνο, αλλά είναι γενικά πιο διαδεδομένα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Τα τσιμπούρια βρίσκονται συνήθως κοντά στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά ενός σκύλου και  στα πόδια του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς μπορεί να βρείτε ένα τσιμπούρι στην πλάτη του σκύλου σας ή στα πλευρά του. Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν τα τσιμπούρια πέφτουν σε έναν σκύλο, συχνά μετακινούνται γύρω από το σώμα αναζητώντας το καλύτερο μέρος για να δαγκώσουν και να ρουφήξουν το αίμα.

Πώς φαίνονται τα τσιμπούρια στους σκύλους;

Ένα τσιμπούρι είναι μικροσκοπικό – μοιάζει σαν ένα σκληρό εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου σας και είναι συνήθως σκούρο καφέ ή μαύρο. Ανάλογα με το στάδιο της ζωής του που θα το δείτε, μερικά τσιμπούρια θα έχουν έξι πόδια (προνύμφες) ή οκτώ πόδια (νύμφες και ενήλικες). Εάν είναι πάνω στο σκυλί σας για μικρό χρονικό διάστημα και το δείτε σχετικά νωρίς, τότε εκείνο θα να είναι φουσκωμένο από το αίμα του σκύλου σας που έχει ρουφήξει και θα είναι ανοιχτό καφέ ή γκρι το χρώμα του. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, ένα τσιμπούρι μπορεί εύκολα να συγχέεται με ένα μικρό δερματικό εξόγκωμα ή κύστη.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει τσιμπούρια πάνω του;

Εάν αρχίσετε να βλέπετε τα ακόλουθα συμπτώματα, ο σκύλος σας μπορεί να έχει ένα τσιμπούρι κάπου στο σώμα του:

  • Γλείψιμο και ψείρισμα: Ο σκύλος σας μπορεί να γλείφει και να ψειρίζει μια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα του όπου βρίσκεται το τσιμπούρι.
  • Κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα: Μερικές φορές, το δέρμα του σκύλου γύρω από το τσιμπούρι μπορεί να πρηστεί, να εμφανίσει φλεγμονή και να κοκκινίσει.
  • Αναιμία: Εάν ένας σκύλος, συνήθως ένας σκύλος μικροσκοπικής ράτσας ή κουτάβι, έχει μολυνθεί από πολλά τσιμπούρια, τα τσιμπούρια μπορούν να πιουν τόσο πολύ αίμα που ο σκύλος γίνεται αναιμικός. Τα σκυλιά με τσιμπούρια μπορεί να έχουν ανοιχτόχρωμα ούλα και να είναι ληθαργικά.
  • Ψώρα: Μπορεί να υπάρχει ένα τσιμπούρι ενσωματωμένο στο δέρμα του σκύλου σας, εάν βρείτε τυχαίες κρούστες στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας.
  • Κούνημα του κεφαλιού: Τα τσιμπούρια μερικές φορές σέρνονται στο κανάλι του αυτιού ενός σκύλου ή αγκυλώνονται στο εξωτερικό πτερύγιο του αυτιού και το κούνημα του κεφαλιού μπορεί να είναι μια ένδειξη.
  • Παράλυση από κρότωνες: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μερικά τσιμπούρια μπορεί να εγχύσουν μια τοξίνη στον οργανισμό του σκύλου σας ενώ ρουφούν το αίμα του, προκαλώντας αδυναμία και παράλυση των ποδιών και του σώματος. Αν και είναι ανησυχητικό σαν εικόνα, μόλις αφαιρεθεί το τσιμπούρι, ο σκύλος σας θα επανέλθει στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση.
  • Ασθένεια από τσιμπούρια: Εάν ένας σκύλος προσβληθεί από την ασθένεια κροτώνων, τα συμπτώματα θα είναι φανερά μετά από πολύ καιρό αφού θα έχουν φύγει τα τσιμπούρια από το σώμα του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα της νόσου των κροτώνων συνήθως δεν εμφανίζονται παρά μόνο μήνες μετά το τσίμπημα του τσιμπουριού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε πυρετό, κόπωση, χωλότητα μετατόπισης, ωχρά ούλα και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Νόσος Lyme: Αυτή η πολύ γνωστή ασθένεια που μεταδίδεται από κρότωνες μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, απώλεια όρεξης, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και νεφρική ανεπάρκεια.

Εάν βρείτε το παράσιτο στον σκύλο σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε προσεκτικά.

Για να αποφύγετε όμως τέτοιες καταστάσεις δυσάρεστες και για τον σκύλο σας αλλά και για εσάς, πρέπει να φροντίζετε να παίρνετε προληπτικά μέτρα εναντίων των εξωπαράσιτων.

Συμβουλές για τρόπους αποφυγής θα δείτε στο επόμενο άρθρο μας Πώς να κρατήσετε μακριά τα τσιμπούρια από τον σκύλο σας. 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts