Ερώτηση : “Γεια σου Μάρσα! Έχω τον Lucky ο οποίος είναι ένας δωδεκάχρονος γεράκος που ζητάει όλη την ώρα χάδια. Όλη την ώρα όμως! Δεν είναι μόνο τα χάδια. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάει συνεχώς την προσοχή. Κι αυτό το είχε από μικρός, δυστυχώς. Αν δεν παίζαμε ή ασχολιόμασταν μαζί του εκείνος άρχιζε να μουρμουράει και να κλαψουρίζει μέχρι να ασχοληθούμε μαζί του. Δυστυχώς, αυτή τη συνήθεια δεν την έκοψε ποτέ και την έχει ακόμα και σήμερα. Όπως καταλαβαίνεις, είναι αρκετά κουραστικός. Να σημειώσω ότι δεν τον έχουμε παρατημένο. Ζει μέσα στο σπίτι μαζί μας και του δίνουμε σημασία και αγκαλιές αλλά.. έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε! Μήπως μπορείς να μου δώσεις μια συμβουλή πώς μπορεί να το κόψει αυτό; Ξέρω πως τώρα είναι αργά γιατί έχει γεράσει, μήπως όμως υπάρχει ελπίδα και υπάρχει τρόπος έστω να μειωθεί; Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου” – Αγγελική.
Απάντηση : Γεια σου φίλη μου. Το “πρόβλημά” σου είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Μπορεί να λυθεί εύκολα. Καταρχάς, εννοείται πως θα συνεχίζεις να ασχολείσαι μαζί του, ιδιαίτερα τώρα που είναι ένας γλυκός γεροντάκος κι έχει ακόμα περισσότερο ανάγκη την αγάπη και την φροντίδα, θα συνεχίσετε να παίζετε ως ένα βαθμό (όσο το αντέχει και με συγκεκριμένη διάρκεια σαν καθημερινό πρόγραμμα) και φυσικά δεν θα πάψεις ποτέ να τον γεμίζεις με φιλιά, χάδια και αγκαλιές.
Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να κάνεις σωστή κατανομή του χρόνου στην καθημερινότητά σου. Να περιλαμβάνει και τις προσωπικές σου δραστηριότητες αλλά και τις ανάγκες του σκυλάκου σου. Δεν θα τον παραμελήσεις. Ούτε θα τον αφήσεις ξεχασμένο στην άκρη, ιδιαίτερα τώρα που μεγάλωσε και μια τέτοια ψυχολογική “εγκατάλειψη” θα τον έκανε δυστυχισμένο και το πιο πιθανό είναι να πάθει κατάθλιψη. Απλά, θα του θέσεις κάποια χρονικά όρια. Θα τον μάθεις να μην ζητάει την προσοχή αλλά να την δέχεται όταν θα μπορείς να την προσφέρεις εσύ.
Το κόλπο είναι απλό. Όταν έρθει ξανά κοντά σου κι αρχίζει να κλαψουρίζει ή να μουρμουράει, εσύ θα του γυρίσεις την πλάτη. Κάθεσαι για παράδειγμα στον καναπέ κι έρχεται ο σκυλάκος σου κι αρχίζει την γκρίνια; Του γυρίζεις την πλάτη μέχρι να σταματήσει και μετά γυρίζεις ξανά στην αρχική σου θέση. Αυτό θα το κάνεις μέχρι να το μάθει. Κι όταν γυρίζεις κι έχει σταματήσει, θα του δίνεις μια λιχουδιά ως επιβράβευση. Πρόσεξε! Σε αυτή την περίπτωση δεν τον επιβραβεύεις με χάδι γιατί θα το πάρει ως απάντηση στο κλαψούρισμά του. Τον αφήνεις για λίγα λεπτά αφού έχει ηρεμήσει και μετά τον φωνάζεις ή αν στέκεται κοντά σου ήδη, του λες “έλα να σε χαϊδέψω” και τον γεμίζεις με χάδια κι αγκαλιές για όση ώρα θέλεις.
Μια έξτρα συμβουλή: Χόρτασέ τον όσο περισσότερο μπορείς γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα και η ζωή του είναι πολλή μικρή!….