Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές, όχι μόνο πώς να κερδίσετε την προσοχή του σκύλου σας αλλά και πώς να την διατηρήσετε για να μην ξεφεύγει σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Το να τραβήξουμε την προσοχή των σκύλων μας είναι σημαντικό για την διατήρηση της ευζωίας μαζί του και δεν είναι δύσκολο. Απλά θέλει τρόπο.
Γιατί να θέλετε να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας; Ένας λόγος είναι για να στρέψει την προσοχή πάνω σας και να έχει επίγνωση του τι θα ακολουθήσει. Μια εντολή, μια πράξη, κάτι.
Μπορεί να είναι ένα σήμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα προφορικό σήμα, όπως το όνομά του, ή ένα ηχητικό σήμα όπως ένας θόρυβος “φιλί”.
Το μυστικό με την περίπτωση του ονόματος είναι να μην πέσετε ποτέ στην παγίδα να μαλώσετε τον σκύλο σας λέγοντας εκείνη τη στιγμή το όνομά του. Τότε, θα το συνδέσει με κάτι κακό και μόλις θα ακούει να τον φωνάζετε άλλες στιγμές, εκείνος μπορεί να κρύβεται ή να σας αποφεύγει.
Πρέπει λοιπόν για να μπορέσετε να τραβήξετε την προσοχή του όποτε χρειαστεί ή είναι αναγκαίο, να τον φωνάζετε με το όνομά του, όπως όταν του μιλάτε λέγοντας το όνομά του ή τον επιβραβεύετε λέγοντας το όνομά του, δηλαδή “Μπράβο, Μάρσα! Μπράβο, κοριτσάκι μου!”. Έτσι ώστε να γνωρίζει πως όποτε θα ακούσει το όνομά του θα είναι για καλό. Άρα “ας δούμε τι θέλει ο άνθρωπός μου που με φωνάζει. Ας πάω κοντά του…”
Ο άλλος τρόπος, ο ηχητικός, δεν είναι κακός αλλά είναι γενικός. Αυτός χρησιμοποιείται περισσότερο σε άγνωστα σκυλιά που θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή τους. Τώρα, να τον χρησιμοποιούμε στον δικό μας σκύλο είναι κάπως…. περίεργο… Και ίσως φανεί περίεργο ακόμα και στον σκύλο σας. Κακό δεν είναι αλλά γιατί να μην τον φωνάξετε με το όνομά του ή με ένα παρατσούκλι ή γλυκόλογο που του λέτε συνήθως όποτε του μιλάτε; Η σχέση σας είναι δεμένη. Και με την χρήση αυτών των λέξεων προσθέτετε περισσότερη κόλλα στην επικοινωνία μεταξύ σας και κατ’ επέκταση στην σχέση σας.
Μη γαβγίζετε!
Δεν χρειάζεται να είμαστε φωνακλάδες ή αγενείς για να τραβήξουμε την προσοχή των σκύλων μας. Ο επιτονισμός, η άνοδος και η πτώση της φωνής και της ομιλίας, δεν χρειάζεται ποτέ να είναι μια μορφή εκφοβισμού. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν ήχους από τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόσταση από τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φωνάζετε στα σκυλιά.
Ενεργοποιήστε το σύστημα αναζήτησης
Η αλληλεπίδραση —όπως αυτή ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού βρίσκοντας τον χαμένο θησαυρό — εμπλέκει το σύστημα αναζήτησης του σκύλου σας — τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με το μεσολυμβιακό και μεσοκρωτικό σύστημα (και τα δύο ένα δίκτυο νευρώνων στον εγκέφαλο) που σχετίζονται με συμπεριφορές που κατευθύνονται προς τον στόχο και επηρεάζονται έντονα από την ντοπαμίνη .
Σκεφτείτε το ως το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τις παρακινούμενες ενέργειές μας σε σχέση με την επιβίωση και τις επιθυμίες, καθώς και την παρόρμηση για εξερεύνηση και την επιθυμία για κατανόηση. Το σύστημα αναζήτησης ενεργοποιείται περαιτέρω όταν οι κατώτερες περιοχές του εγκεφάλου έχουν αλληλεπιδράσεις με τις ανώτερες περιοχές του εγκεφάλου. Προσθέστε λίγη ντοπαμίνη (τη χημική ουσία του κινήτρου του εγκεφάλου) με αλληλεπίδραση όπως παιχνίδι, προσοχή και πράγματα που απολαμβάνουν τα σκυλάκια μας και είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν προσεκτικά μαζί μας.
Να του μιλάτε συνεχώς
Το να είσαι διαδραστικός και να ενδιαφέρεσαι βοηθάει στο να κρατάς την προσοχή του σκύλου σου και, για να το κάνεις αυτό, πρέπει να είσαι παρών και συνειδητός. Όταν τα σκυλιά μας δείχνουν ενδιαφέρον για κάτι, τότε μπορεί να καλλιεργηθεί το σύστημα αναζήτησης τους.
Λεκτική δέσμευση, όπως “Σου αρέσει αυτή η μυρωδιά;” όταν σταματούν να μυρίσουν ένα σημείο ή ” Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να πάμε από εδώ σήμερα;” όταν ένας σκύλος επιλέγει μια ασφαλή κατεύθυνση για να πάει. Όταν ασχολούμαστε με τα σκυλιά μας σε αυτές τις εμπειρίες, αυξάνουμε τη ροή των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τις συνδέσεις μεταξύ μας και των σκύλων μας και τις νέες εμπειρίες που μοιραζόμαστε.
Παρατηρώ ανθρώπους που ενστικτωδώς το κάνουν αυτό όλη την ώρα με τα σκυλιά τους στα πάρκα, στις βόλτες και στις αυλές τους. Ο σκύλος βλέπει έναν άλλον σκύλο και ο άνθρωπος λέει “Κοίτα, ένας σκύλος!” Το ίδιο κάνω κι εγώ. Μόλις βλέπει η Μάρσα ένα άλλο σκυλάκι κι έχει την προσοχή της πάνω του της μιλάω. Της λέω “Ποιος είναι αυτός; Φιλαράκι σου;” ή αν το ξέρουμε της λέω “Κοίτα! Το φιλαράκι σου! Δεν χαίρεσαι που το βλέπεις;” κι εκείνη κουνά την ουρά της ενθουσιασμένη και ανυπομονεί ακόμα περισσότερο με τα δικά μου λόγια να πάει κοντά του.
Άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον
Μια άσκηση για να ενισχύσετε την προσοχή του σκύλου πάνω σας είναι όταν είσαστε για παράδειγμα έξω βόλτα και περπατάτε και βλέπετε να του τραβά κάτι έντονα την προσοχή. Τότε πείτε το όνομά του ή με ένα σφύριγμα ή έναν άλλον ήχο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή και να ενδιαφερθεί να κοιτάξει εσάς. Μόλις το κάνει, τον επιβραβεύετε. Με λιχουδιά στην αρχή και μετά με γλυκόλογα και χάδια. Μπορείτε επίσης μόλις εστιάσει πάνω σας να τον ενθαρρύνετε να παίξει μαζί σας με το αγαπημένο του παιχνίδι επιτόπου. Για παράδειγμα, του πετάτε το αγαπημένο του μπαλάκι να πάει να το πιάσει. Ή να παίξει tug of war μαζί σας με ένα παιχνίδι. Κι αμέσως θα ξεχαστεί και θα έχει την προσοχή του πάνω σας.
Με αυτή την άσκηση, μετά από λίγο καιρό, μόλις θα ακούει δικό σας σήμα η προσοχή του θα πέφτει αμέσως πάνω σας χωρίς κόπο από μέρους σας. Γιατί θα ξέρει ότι θα είναι καλύτερα όταν προσέξει εσάς από οτιδήποτε άλλο.
Να δείχνετε ενδιαφέρον
Να δείχνετε ενδιαφέρον σε ότι του αρέσει. Να τον παρακινείτε να κάνει αυτό που του αρέσει. (Πάντα στα πλαίσια του εφικτού, έτσι; Δεν χρειάζεται να σας το εξηγήσουμε αυτό. Ότι είναι λογικό και δεν “ενοχλεί” με τον οποιονδήποτε τρόπο). Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε την μεταξύ σας σχέση και αυτή δένεται ακόμα περισσότερο γιατί απλά γίνεστε φιλαράκια που τους αρέσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Κι έτσι ο σκύλος σας θα ξέρεις πως όταν ακούσει το όνομά του από εσάς θα περάσει καλά μαζί σας ή θα ξέρει ότι θα τον ενθαρρύνετε, με αγάπη, να κάνει αυτό που θέλει.
Μια γενική άσκηση για ενίσχυση της προσοχής
- Ετοιμάστε 10 κομμάτια φαγητού σε μέγεθος μπιζελιού που γνωρίζετε ότι αγαπά ο σκύλος σας, όπως μικρούς κύβους τυριού για παράδειγμα ή άλλης λιχουδιάς.
- Πείτε το όνομα του σκύλου σας και μετά του την ανταμοιβή του, δηλαδή μια λιχουδιά.
- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αμέσως αφού ο σκύλος σας σταματήσει να μασάει την πρώτη λιχουδιά.
- Στη συνέχεια, πείτε ξανά το όνομα του σκύλου σας και δώστε την δεύτερη.
- Κάνετε αυτό με ρυθμό μία λιχουδιά κάθε 5 έως 10 δευτερόλεπτα.