Παράσιτα γνωστά σε όλους μας, ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, οι ψύλλοι αποτελούν πρόβλημα που δύσκολα λύνεται. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι αυτά τα έντομα; Πόσο ζουν; Πετάνε; Πώς τρέφονται; Και το κυριότερο, πώς θα προφυλαχτούμε από αυτά;
Βιολογία του ψύλλου
Πολλοί έχουν τη λανθασμένη εικόνα πως οι ψύλλοι πετάνε. Πρόκειται όμως για άπτερα έντομα, που μετακινούνται με πηδήματα. Ένας ψύλλος μπορεί να πηδήξει 65 εκατοστά σε ύψος και 180 σε μήκος.
Οι ψύλλοι είναι αιμομυζητικά παράσιτα. Αυτό σημαίνει πως για να επιβιώσουν χρειάζονται έναν ξενιστή, δηλαδή ένα μεγαλύτερο ζώο από του οποίου το αίμα μπορούν να τραφούν. Αυτό το μεγαλύτερο ζώο μπορεί να είναι θηλαστικό ή πτηνό.
Υπάρχουν 2500 είδη ψύλλων, αλλά τα κυριότερα που μας ενδιαφέρουν είναι του ανθρώπου (Pulex irritans), του σκύλου (Ctenocephalides canis), της γάτας (Ctenocephalides felis) και των τρωκτικών (Xenopsylla cheopis). Βέβαια, στην καθημερινότητα ο ψύλλος δεν έχει αποκλειστικό ξενιστή, δηλαδή πέρα από το είδος που προτιμάει μπορεί να τραφεί με το αίμα κάποιου άλλου είδους (π.χ. ο ψύλλος της γάτας ενδέχεται να τσιμπήσει τον σκύλο μας ή εμάς).
Οι ψύλλοι μεταδίδουν ασθένειες με το τσίμπημα και με τα περιττώματά τους, τα οποία μπορούν να μείνουν μολυσματικά περισσότερο από ένα χρόνο.
Τα στάδια της ζωής του ψύλλου είναι: αυγό – προνύμφη – νύμφη – τέλειο (ενήλικο). Συνήθως βλέπουμε μόνο το τέλειο έντομο και μόνο αυτό τσιμπάει.
-
Αυγό: Έχει χρώμα λευκό. Βρίσκεται πάνω στο ζώο ή εκεί που κοιμάται και ξεκουράζεται, αλλά και μέσα στο σπίτι σε γωνίες – χαραμάδες όπου μαζεύεται η σκόνη.
-
Προνύμφη: Έχει τη μορφή μικρού σκουληκιού. Αποφεύγει το φως. Τρέφεται με οργανικά υπολείμματα και μπορεί να ζήσει ως 200 μέρες.
-
Νύμφη: Βρίσκεται μέσα σε κουκούλι. Δεν τρώει και μπορεί να ζήσει μέχρι ένα χρόνο.
-
Τέλειο (ενήλικο): Το σώμα του είναι αρκετά ανθεκτικό και σκληρό (τα ζώα δεν μπορούν να το σκοτώσουν με τα νύχια τους). Το χρώμα του είναι καφέ και μαύρο.
Ένας ψύλλος γεννάει περίπου 50 αυγά τη μέρα επάνω σε ένα ζώο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελαφριά και πέφτουν αμέσως από το ζώο. Η ανάπτυξη του εντόμου εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του. Από τη γέννηση του αυγού μέχρι την ενηλικίωση του ψύλλου μπορεί να περάσουν από 18 ημέρες ως 20 μήνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.
Συμβουλές αποτελεσματικής διαχείρισης
Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης ενός προβλήματος είναι η πρόληψή του. Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές, που αν τις ακολουθήσουμε σύντομα γίνονται συνήθειες, και μπορούν να μας γλυτώσουν από μια ατυχή προσβολή ψύλλων.
- Δεν αρκεί να έχω μόνο το κατοικίδιό μου προστατευμένο με σκεύασμα κατά των ψύλλων, πρέπει να αποκλείσω και τα αδέσποτα από την αυλή μου ή να τα προστατέψω και αυτά με κάποιο σκεύασμα.
- Δε βάζω περισσότερο φαγητό από όσο τρώει το κατοικίδιο μου για να αποφύγω τους ακάλεστους επισκέπτες (αδέσποτα ή τρωκτικά).
- Προσέχω πολύ αν μια γατούλα γεννήσει στον χώρο μου. Παρότι η ενήλικη γάτα μπορεί να διατηρήσει το σώμα της καθαρό, τα μικρά της δεν μπορούν να προστατευτούν από τους ψύλλους.
- Αν υπάρχουν τρωκτικά στην περιοχή συμβουλεύομαι ειδικό πώς να κάνω πρόληψη.
Δεν αρκεί όμως να είμαστε εντάξει ως προς το κατοικίδιό μας. Προσβολή από ψύλλους μπορούμε να έχουμε και με άλλους τρόπους. Επομένως δίνουμε έμφαση και στα παρακάτω:
- Ελέγχουμε την κοπριά που βάζουμε στα φυτά μας και τα ξύλα που φέρνουμε για το τζάκι.
- Προσβολή σε γειτονική αυλή μπορεί να μεταφερθεί στην δική μας οπότε καλό είναι να συνεργαζόμαστε με τους γείτονες.
Εάν εντοπίσουμε κάποιο ψύλλο στο χώρο μας, πάνω μας, ή πάνω στο κατοικίδιό μας, είναι σημαντικό να προσέξουμε τα παρακάτω:
- Καθαρίζουμε πολύ καλά το χώρο μας και ιδιαίτερα τα μέρη όπου κοιμάται, ξεκουράζεται και γενικά συχνάζει το κατοικίδιό μας.
- Καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα όπου μαζεύεται η σκόνη, δηλαδή κάτω από καναπέδες, γωνίες, χαλιά (εκεί μαζεύονται τα αυγά, οι προνύμφες και οι νύμφες). Πετάμε την σακούλα και τα φίλτρα της σκούπας.
Η σωστή διαχείριση βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αν όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο μπορεί να χρειαστεί ψεκασμός από επαγγελματία με εγκεκριμένα φάρμακα. Ποτέ δεν ψεκάζουμε μόνοι γιατί είναι επικίνδυνο και για μας και τα κατοικίδιά μας .
Πηγή : Βρακίδου Αγάπη “Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις