Ήρθε λοιπόν η ώρα να υιοθετήσετε ένα κουτάβι. Επισκέπτεστε ένα καταφύγιο ή φιλοζωικό σύλλογο ή έναν εκτροφέα ή τέλος πάντων ας υποθέσουμε πως έχετε μπροστά σας τα κουτάβια από μία γέννα και πρέπει να κάνετε την επιλογή. Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα συζητήσουμε για το τι τύπος σκύλου σας ταιριάζει ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας. Αυτό είναι γνωστό. Σε γενικές γραμμές, αν εσείς π.χ είσαστε δραστήριοι, σας αρέσουν τα extreme sports κ.α. τότε σας ταιριάζει κι ένας εξίσου δραστήριος σκύλος, φουλ στην ενέργεια, παιχνιδιάρικος. Αν είσαστε οικογενειάρχης, σπιτόγατος και ήρεμος τότε σας ταιριάζει ο ανάλογος βαρύς , ήρεμος, παθητικός, φιλικός σκύλος. Και ούτω καθ’ εξής….
Σ’ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον χαρακτήρα του κουταβιού και την πιθανή εξέλιξή του σε ενήλικα σκύλο. Πώς θα αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά όταν βρεθείτε στην θέση επιλογής.
Τι πρέπει να προσέξετε :
- Πρώτα απ’ όλα ελέγχετε την φυσική κατάσταση των κουταβιών και την κατάσταση της υγείας τους. Μάτια (λαμπερά, καθαρά), αυτιά (ροζ εσωτερικά και καθαρά, χωρίς οσμή), ούλα (ροζ, χωρίς οσμή), ρουθούνια (καθαρά, χωρίς εκκρίσεις) , τρίχωμα ή δέρμα (καθαρό, γυαλιστερό, χωρίς πληγές ή λιπαρότητα ή ερεθισμούς), γεννητικά όργανα ( καθαρά και στεγνά), συμμετρικοί μύες, ίσια άκρα χωρίς εξαρθρώσεις κ.λ.π. Τα σκυλιά με καλή φυσική κατάσταση έχουν την τάση να περπατούν με τριποδισμό, ενώ αντίθετα αυτά που χοροπηδούν σαν κουνέλια έχουν κάποιες αδυναμίες στη φυσική τους κατάσταση.
- Έπειτα, υπάρχουν δύο επιλογές. Τα χαρούμενα, κοινωνικά και παιχνιδιάρικα κουτάβια που αρχικά ίσως να είναι λίγο επιφυλακτικά αλλά μετά θα τρέξουν αμέσως προς το μέρος σας για να παίξουν με μικρές δαγκωματιές και φιλιά και να σας γνωρίσουν. Κι αυτά που θα κρυφτούν στην γωνία με φόβο και αρνούνται κάθε είδους επικοινωνία και δείχνουν σημάδια φόβου σε διάφορους θορύβους ή απότομες κινήσεις. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο κατηγορίες; Στην πρώτη, τα κουτάβια θα εξελιχθούν σε πολύ κοινωνικά αλλά και κυριαρχικά σκυλιά, που σημαίνει πως χρειάζονται καλή εκπαίδευση υπακοής και πειθαρχία, ενώ στην δεύτερη κατηγορία, τα κουτάβια αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μεγαλώνοντας φοβικά ή θα έχουν προβλήματα κροτοφοβίας ή θα δαγκώνουν εξαιτίας του φόβου ή ακόμα θα είναι δύσκολα στο να κοινωνικοποιηθούν με σκύλους και ανθρώπους. Το θέμα είναι ένα. Πως και οι δύο κατηγορίες ανήκουν σε ανάλογες κατηγορίες ανθρώπων. Δηλαδή, τα εξωστρεφή κουτάβια χρειάζονται έναν άνθρωπο κυριαρχικό, ηγέτη, ικανό να του επιβληθεί γιατί όπως είπαμε αυτά χρειάζονται περισσότερο εκπαίδευση και πειθαρχία. Και τα εσωστρεφή “ανήκουν” στους υποχωρητικούς ανθρώπους και υπομονετικούς που με την επιμονή και την υπομονή τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν το σκυλάκι να αποβάλει τους φόβους του.
Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε πως όταν έρχεστε σε επαφή με κουτάβια 7 – 8 εβδομάδων, είναι σα να έχετε να κάνετε με δίχρονα μωρά χωρίς την επίβλεψη της μητέρας τους.
Για να γνωρίσετε καλύτερα τα κουτάβια και τον χαρακτήρα τους , θα σας βοηθήσουν τα παρακάτω τεστ:
α) Για να ελέγξετε τον χαρακτήρα, σηκώστε το κουτάβι με τα χέρια σας πιάνοντάς το κάτω από τις μασχάλες και τα πίσω του πόδια να κρέμονται. Πρέπει να δώσετε στο κουτάβι κάθε ευκαιρία να νιώσει ασφαλές. Η αντίδρασή του θα δείξει τον χαρακτήρα που έχει από γεννησιμιού του κι όχι ο φόβος πως θα πέσει κάτω. Θυμηθείτε πως αυτό λειτουργεί μόνο όταν το κουτάβι είναι έξω από το οικείο περιβάλλον του και το τεστ γίνεται από κάποιον ξένο.
- Ένα κουτάβι που σφίγγει τα μπροστινά του πόδια (τα χέρια του) πάνω από το χέρι σας, είναι ένα ανασφαλές κουτάβι. Ο ανασφαλής σκύλος αισθάνεται άνετα μόνο στο σπίτι του.
- Ένα κουτάβι που θα γουρλώσει τα μάτια του και θα κοιτάξει πρώτα κάτω και στη συνέχεια προς το μέρος σας με το ¨άσπρο¨των ματιών του να φαίνεται, τότε είναι φοβητσιάρικο κουτάβι. Σχεδόν βλέπετε τον φόβο στα μάτια του. Ο δειλός σκύλος έχει υπερβολικές αντιδράσεις σε θορύβους γι’ αυτό και γίνονται πολλά απ’ αυτά κροτοφοβικά και γενικά φοβούνται νέες καταστάσεις και πράγματα.
- Ένα κουτάβι που δεν χαλαρώνει με τίποτα όσο και να προσπαθήσετε και δεν σας αφήνει να το κρατήσετε ψηλά, τότε είναι πολύ κυριαρχικό κι επιθετικό.
- Ένα κουτάβι που κατά την διάρκεια του τεστ αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια, συνήθως δεν δημιουργεί στενό δέσιμο με τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση δεν θα έχει την ανάγκη να σας ευχαριστήσει κι αυτό ίσως να είναι ένα εμπόδιο στην εκπαίδευσή του.
- Ένα κουτάβι που κατά την διάρκεια του τεστ, καθίσει χαλαρωμένο και ήσυχο στην αγκαλιά σας λες και τίποτα δεν μπορεί να του συμβεί, αυτό είναι ένας φυσιολογικός χαρακτήρας.
β) Για να ελέγξετε την αντίδρασή τους σε ξένο περιβάλλον, θα πρέπει να πάρετε τα κουτάβια ένα – ένα ξεχωριστά και να τα πάτε σε ένα ξένο μέρος μακριά από το οικείο περιβάλλον τους.
- Αν το κουτάβι φοβηθεί πολύ, τρομάξει και κλαίει κάνοντας σαν τρελό να γυρίσει πίσω, τότε θα είναι δύσκολο στο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του.
- Αν το κουτάβι ξεπεράσει γρήγορα το σοκ της αλλαγής και στη συνέχεια μυρίζει το έδαφος για να το εξερευνήσει ή ασχοληθεί μαζί σας παίζοντας, τότε θα είναι φυσιολογική κι εύκολη η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον.
γ) Τώρα θέλετε να ελέγξετε αν το κουτάβι θα είναι εξαρτώμενο από εσάς και αν θα είναι υπάκουο. Το αφήνετε σε έναν χώρο να κινηθεί ελεύθερα. Όταν η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού, αρχίζετε να περπατάτε μακριά του φωνάζοντάς το ταυτόχρονα.
- Αν το κουτάβι έρθει με χαρούμενη διάθεση όταν το φωνάξετε, τότε θα είναι ένα υπάκουο και φυσιολογικό σκυλί.
- Αν το κουτάβι απομακρυνθεί χωρίς να δώσει καμία σημασία στο κάλεσμά σας τότε θα γίνει ανυπάκουο αλλά με την υπομονή και την επιμονή σας θα αλλάξει χαρακτήρα.
- Αν το κουτάβι τρέξει φοβισμένο για να επιστρέψει στο οικείο περιβάλλον του, τότε θα είναι ανυπάκουο και δύσκολο στο να το “χειριστείτε”.
δ) Για να ελέγξετε την αντίδρασή του στους θορύβους, τότε όταν δεν σας κοιτάει, πετάτε ένα αντικείμενο κάτω για να κάνει θόρυβο ή χτυπάτε ένα μεταλλικό αντικείμενο.
- Αν το κουτάβι ξαφνιαστεί στην αρχή αλλά επανέρχεται γρήγορα και το αγνοεί ή τρέξει να το εξερευνήσει, τότε είναι πολύ φυσιολογική αντίδραση.
- Αν όμως το κουτάβι τρομάξει πολύ, κατεβάσει την ουρά του και τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση χωρίς να γυρίσει πίσω, τότε θα είναι φοβικό.
ε) Το παρακάτω τεστ είναι δοκιμασία για κυνηγόσκυλα, ιδιαίτερα για λαγόσκυλα για να ελέγξετε αν έχουν ανεπτυγμένο το κυνηγετικό τους αίσθημα. Παίρνετε ένα μπαλάκι δεμένο με ένα σκοινί και το σέρνετε κάτω.
- Αν το κουτάβι το ακολουθήσει γύρω – γύρω ή το δαγκώσει τραβώντας το, τότε έχει ανεπτυγμένο το κυνηγετικό του αίσθημα. Ακόμη κι αν το κουτάβι τραβάει τα μπατζάκια του παντελονιού σας, τότε έχει το θηραματικό ένστικτο γιατί βλέπει τα μπατζάκια σας ως θηράματα.
- Αν το κουτάβι το αγνοήσει εντελώς, τότε δεν έχει ανεπτυγμένο το θηραματικό ένστικτο.
στ) Για να δείτε αν το κουτάβι θα είναι πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας στην οποιαδήποτε εκπαίδευσή του, η επαναφορά αντικειμένου είναι μια καλή δοκιμασία. Μπορείτε να πετάξετε μακριά ένα μπαλάκι αφού το ακουμπήσετε στην μουσούδα του πρώτα για να το δει κι έπειτα να σιγουρευτείτε πως σας είδε να το πετάτε μακριά.
- Αν το κουτάβι πάρει το μπαλάκι και τρέξει μακριά για να παίξει μαζί του ή το κρατήσει στο στόμα του πηγαίνοντας να εξερευνήσει κάτι καινούριο ή δεν το ακολουθήσει καθόλου , τότε θα είναι λίγο δύσκολο στην εκπαίδευσή του είτε γιατί θα είναι πεισματάρικο ή τεμπέλικο ή απείθαρχο.
- Αν το κουτάβι τρέξει να το πιάσει και το φέρει πίσω στα χέρια σας πολλές φορές τότε θα είναι συνεργάσιμο και υπάκουο.
ζ) Ο τρόπος που κινείται ένα κουτάβι συνήθως το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Δηλαδή,
- Αν το κουτάβι περπατάει με το κεφάλι ψηλά , καμαρωτό, με όρθια ουρά, σα να λέει “Κοιτάξτε με , είμαι υπέροχος”, τότε θα γίνει ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση και ίσως κυριαρχικός.
- Αν το κουτάβι περπατά με το κεφάλι κατεβασμένο και κατσούφικο, τότε θα γίνει ένας σκύλος ανασφαλής, ντροπαλός και ίσως φοβικός.
Προσέξτε! Ακόμα κι εδώ ισχύει ο “νόμος της σχετικότητας”. Δηλαδή, τα πάντα είναι σχετικά. Μπορεί την ημέρα που θα έρθετε σε επαφή με τα κουτάβια κάποιο να μην αισθάνεται καλά ή να μην έχει καλή διάθεση. Γενικά πρέπει να γνωρίζετε πως μπορεί να επηρεάζονται από οτιδήποτε και να μην εμφανιστεί καθαρά ο χαρακτήρας του ή μπορεί ακόμα να συνδυάζει πολλές συμπεριφορές κι αυτό να επηρεάσει την κρίση σας.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι κανόνες. Απλά αποτελούν ένα μέτρο σύγκρισης. Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, όλα τα σκυλιά είναι για όλους τους ανθρώπους. Απλά, θα πρέπει για να έχετε αρμονική συμβίωση, να διαλέξετε ανάλογα με τον δικό σας χαρακτήρα ένα σκυλί. Κανένα σκυλί δεν είναι λάθος, απλά ο κάθε χαρακτήρας θέλει και διαφορετική αντιμετώπιση.
Σε γενικές γραμμές:
1) ένα φοβικό κι ανασφαλές κουτάβι ταιριάζει με έναν υπομονετικό άνθρωπο ο οποίος θα έχει και την επιμονή να το εκπαιδεύσει με ήρεμο τρόπο. Θέλει πολύ αγάπη και φροντίδα και σύμφωνα μ’ αυτές τις συντεταγμένες πρέπει να είναι η εκπαίδευσή του. Δηλαδή, ένας ιδιοκτήτης με ηγετικές και κυριαρχικές τάσεις θα ήταν ακατάλληλος για ένα τέτοιο σκυλί γιατί με την επιτακτική, επιβλητική φωνή του θα το τρομάξει και θα κλειστεί ακόμα περισσότερο στο καβούκι του. Επίσης, ένα τέτοιο σκυλί ταιριάζει και με έναν άνθρωπο που έχει αυτοπεποίθηση γιατί θα το βοηθήσει να αποκτήσει δικιά του.
2) Ενώ αντίθετα, ένα κυριαρχικό, επιθετικό, ατίθασο σκυλί ταιριάζει πολύ με έναν άνθρωπο που έχει ηγετικές ικανότητες, πειθαρχημένο και οργανωτικό για να “του πάρει τον αέρα” με απλά λόγια και με την σωστή πειθαρχία να το χαλιναγωγήσει. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει ο άνθρωπος να έχει υποχωρητικό ή ευαίσθητο χαρακτήρα γιατί τότε θα “του πάρει τον αέρα” ο σκύλος.