Τα ονόματα των σκύλων και η ιστορία τους

προέλευση ονομάτων σκύλων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η προέλευση των ονομάτων που δίνετε στους σκύλους σας; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτά;

Την σημερινή εποχή έχετε όλοι δεθεί τόσο πολύ με εμάς που μας δίνετε πλέον κυρίως ανθρώπινα ονόματα.  Όπως, Λόλα, Ρόκυ, Μαξ, Μάγκη, Κούπερ, Μόλυ, Τσάρλυ και βεβαίως πολλά ελληνικά ονόματα όπως, Μαρία, Λευτέρης, Σωτήρης, Λίζα, Φρίξος και ούτω καθεξής.

Αυτά είναι και τα δημοφιλέστερα ονόματα των τελευταίων ετών.  Υπάρχουν όμως και άλλα που τείνουν να εξαφανιστούν και τα συγκεκριμένα έχουν κάποια ιστορία.  Θέλετε να δούμε μερικά;

α) Σποτ ή Spot 

Το όνομα Σποτ προέρχεται από ένα βιβλίο της δεκαετίας 1930, το οποίο είχε ως τίτλο “Dick and Jane”. Και το κουτάβι που ζούσε μέσα  στις σελίδες αυτού του βιβλίου λεγόταν Σποτ.

προέλευση ονομάτων σκύλων

Το 1980 το όνομα Σποτ διαδόθηκε ακόμα περισσότερο από ένα άλλο βιβλίο με τον τίτλο  “Spot the dog” όπου ο σκύλος είχε χρυσή γούνα με καφέ κηλίδες, εξού και το όνομα Spot που στα ελληνικά σημαίνει “σημάδι, κηλίδα, βούλα”.  Γι’ αυτό και το όνομα αυτό είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα Δαλματίας.

β) Lady ή Λαίδη 

Το 1955 ο Walt Disney δημιούργησε την ταινία κινουμένων σχεδίων “Η Λαίδη κι ο Αλήτης”.  Μια ιστορία με δύο σκυλιά που ανήκαν σε δύο διαφορετικούς κόσμους και προσπαθούσαν να βρουν την αγάπη. Η Λαίδη ήταν ένα κόκερ σπάνιελ και ο Αλήτης ένας ημίαιμος σκυλάκος.

Το αξιοσημείωτο σ’ αυτή την περίπτωση είναι πως το όνομα Lady το 2008 ήταν το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ όπου ως όνομα υποδήλωνε χάρη, φινέτσα, καλή ανατροφή.

γ) Fido ή Φίντο

Αρχικά το όνομα Fido προέρχεται από την λατινική λέξη fidelitas που σημαίνει “πιστός”.  Ως όνομα όμως έγινε γνωστό από το κατοικίδιο του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν το οποίο είχε γεννηθεί το 1855 και πέθανε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του αφεντικού του.

δ) Rover ή Ρόβερ

Αυτό το όνομα είναι κοινό στην Αμερική για τους αδέσποτους και άγνωστους σκύλους.  Εξού και η σημασία του δηλαδή, “αυτός που περιπλανιέται συνεχώς”.  Γι’ αυτό και το όνομα Rover το δίνουνε συνήθως σε σκύλους που έχουν καλή όσφρηση, είναι περίεργοι και ψάχνονται συνεχώς, κάτι σαν τα κυνηγόσκυλα.

Το 1905 υπήρξε για πρώτη φορά ήρωας σκύλος στη μεγάλη οθόνη σε μια βρετανική ταινία βωβού κινηματογράφου με τίτλο “Σώθηκαν από τον Ρόβερ” όπου ο σκύλος ήταν ένα κόλλεϊ και το όνομά του ήταν Rover.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts