Ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος

τεχνολογία και σκύλοι

Τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου κλωνοποίησαν Νοτιοκορεάτες ερευνητές υπό την καθοδήγηση του δόκτορος Γου Σουκ Χουάνγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.

Τον Απρίλιο του 2005 επιβεβαίωσαν την πρώτη θέση στον τομέα δημιουργώντας τον Snuppy, τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο που δημιουργήθηκε με πυρηνική αντικατάσταση ενήλικων σωματικών κυττάρων με την ίδια τεχνική που δημιούργησε την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. O δρ Χουάνγκ επισήμανε ότι στόχος της κλωνοποίησης σκύλων είναι η μελέτη των μηχανισμών ασθενειών όσον αφορά τους ανθρώπους και τα ζώα.

Ο Snuppy (ακρωνύμιο του Seοul National University Puppy) γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 2005 με καισαρική τομή στην ανάδοχη μητέρα, μια ξανθιά λαμπραντόρ. Το νεογέννητο κουτάβι ζύγιζε 530 γραμμάρια, ενώ το αδελφάκι του, δεύτερο κουτάβι-κλώνος που γεννήθηκε με βάρος 550 γραμμάρια, πέθανε έπειτα από 22 ημέρες από πνευμονία χωρίς, όπως έδειξε η νεκροψία, να έχει κανένα ανατομικό πρόβλημα.

Και τα δύο κουτάβια δημιουργήθηκαν από ενήλικο δερματικό κύτταρο που ελήφθη από αρσενικό σκύλο ράτσας Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, πήραν δερματικό ιστό από τα αυτιά του σκύλου. Στο κύτταρο αυτό εφαρμόστηκε η τεχνική της πυρηνικής αντικατάστασης. H ράτσα επιλέχθηκε λόγω του μεγάλου μεγέθους της αλλά και της εκθαμβωτικής ομορφιάς της. «H έρευνα στοχεύει στην παραγωγή πειραματόζωων όχι κατοικιδίων», αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην ανακοίνωσή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κλωνοποίηση σκύλων θα βοηθήσει τον καθορισμό των περιβαλλοντικών και γενετικών επιδράσεων στη διαμόρφωση της κάθε ράτσας και θα μπορέσει να βοηθήσει στη διατήρηση των ειδών.

Το σπέρμα του Snuppy χρησιμοποιήθηκε για την γονιμοποίηση δύο κλωνοποιημένων θηλυκών.

Ο Τζέραλντ Σάτεν, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι η κλωνοποίηση των σκύλων θα βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση μηχανισμών ασθενειών που πλήττουν και τους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Επίσης, διάφορες θεραπείες με βλαστοκύτταρα θα δοκιμάζονται πρώτα στα κλωνοποιημένα ζώα.

Η κλωνοποίηση σκύλου χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από αυτή άλλων ζώων λόγω της δυσκολίας παραγωγής ώριμων μη γονιμοποιημένων ωαρίων στο εργαστήριο.

Το περιοδικό “Time” χαρακτήρισε την περίπτωση του Snuppy ως “Την πιο εκπληκτική εφεύρεση για το 2005”.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts