Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένα tips για να επιλέξετε τον ιδανικό χαρακτήρα κουταβιού που θα μπορεί να συμβαδίσει με τον δικό σας τρόπο ζωής. Φυσικά και δεν είναι τίποτα απόλυτο. Απλά είναι κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του νέου μέλους της οικογένειάς σας.
Φυσικά και υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες εξίσου αν όχι πιο σημαντικοί που διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός κουταβιού, όπως η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση – αλλά αυτές οι συμβουλές είναι ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε τις ευαισθησίες κάθε υποψηφίου κουταβιού και να πάρετε μια ρεαλιστική άποψη της πρώιμης προετοιμασίας τους για την μελλοντική ενηλικίωση τους.
1.Εάν θέλετε να γνωρίσετε ένα κουτάβι ηλικίας 8 εβδομάδων, δύο μηνών δηλαδή (μια συνηθισμένη ηλικία για να είναι διαθέσιμα τα κουτάβια), θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλός τους δεν θα “ξυπνήσει” πλήρως ούτε θα “ξυπνήσει” μέχρι να είναι 12 εβδομάδων, δηλαδή τριών μηνών. Άρα, φροντίστε να κάνετε την πρώτη σας γνωριμία αφού έχει κλείσει τους πρώτους του τρεις μήνες ζωής.
2.Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας λίγο πριν από τη διατροφή του ή φροντίστε να παραμείνετε στον χώρο του για λίγες ώρες για να το παρακολουθήσετε κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων του.
3.Δοκιμάστε το υποψήφιο κουτάβι σας όταν είναι δραστήριο και ξύπνιο και όχι όταν είναι κουρασμένο ή κοιμάται ή νιώθει νυσταγμένο.
4.Εάν έχετε παιδιά, συμπεριλάβετε τα. Πάρτε τα μαζί σας στην επίσκεψη για την πρώτη γνωριμία με το κουτάβι.
5.Εάν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα, ρωτήστε εάν μπορείτε να τα φέρετε. Ορισμένοι μπορεί να το αποκλείσουν, αλλά είναι σημαντικό το κουτάβι σας να συναντηθεί και να γνωριστεί με κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Πρέπει να υπάρχει θετική ενέργεια όταν το κουτάβι έρθει ως νέο μέλος στο νέο του σπίτι και να το καλωσορίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας, μικρά παιδιά και άλλα σκυλάκια, στο νέο του περιβάλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον εύκολο τρόπο. Με την πρώτη γνωριμία όλων των μελών της οικογένειας στον δικό του χώρο.
6.Η ράτσα ενός σκύλου παίζει μεγάλο ρόλο στην ιδιοσυγκρασία του. Μπορείτε να μάθετε, εάν ετοιμάζεστε να γνωρίσετε ένα κουτάβι συγκεκριμένης φυλής, τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, ρωτώντας κάποιον ειδικό και διαβάζοντας ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις ράτσες. Για παράδειγμα, τα retriever είναι περισσότερο διαδραστικά από άλλα σκυλιά. Είναι δραστήρια και συμμετέχουν στο παιχνίδι και στην εξέταση που θα του κάνετε για να δείτε τι χαρακτήρας είναι. Σε αντίθεση με κάποιο κουτάβι που ανήκει σε μικρόσωμη ράτσα, το οποίο αν σκύψετε να το δείτε από κοντά, αυτό ίσως φοβηθεί γιατί ως μικρόσωμη ράτσα τους βλέπει όλους για θηρία και κάνει πίσω ενστικτωδώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φοβικό. Αυτό θα ήταν χαρακτηριστικό φοβίας σε μια μεγαλόσωμη φυλή.
7.Τα κουτάβια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- α) Στα ενεργά, τα οποία είναι αυτά που είναι πολύ δραστήρια, είναι έξυπνα, περίεργα κι αυτό τα κάνει να είναι περισσότερο δραστήρια, τους αρέσει η διασκέδαση και αυτά είναι σίγουρο ότι θα φέρουν την ζωή μέσα στο σπίτι σας. Πρέπει να είστε έτοιμοι να αφοσιωθείτε στην κοινωνικοποίησή του, στην εκπαίδευσή του και στην διασκέδασή του με παιχνίδι και πολλές και μεγάλες βόλτες, εάν διαλέξετε ένα δραστήριο κουτάβι. Αυτά τα κουτάβια είναι τα ιδανικότερα εάν είστε εσείς αθλητικοί και έχετε πολλές καθημερινές δραστηριότητες αυτού του τύπου.
- β) Στα ουδέτερα, τα οποία είναι τα πιο χαλαρωμένα σκυλιά. Με χαλαρή διάθεση σχεδόν αμέτοχη. Δεν έχουν πολλές απαιτήσεις πέρα από το αυτονόητο. Φροντίδα ιατρική, ψυχολογική και σωματική. Είναι για οικογένειες που δεν έχουν και τόσο ελεύθερο χρόνο για να αφοσιωθούν στην ιδιαίτερη εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην διασκέδασή τους. Θέλουν παιχνίδι τόσο όσο κι όλα τ’ άλλα σε φυσιολογικό ρυθμό. Αυτά τα κουτάβια είναι τα ιδανικότερα για να ζήσουν σε ένα σπίτι με παιδιά.
- γ) Στα ντροπαλά και παθητικά κουτάβια, τα οποία εκτιμούν την αγάπη και την φροντίδα, αλλά φοβούνται τις μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό, αυτά τα κουτάβια να υιοθετούνται από οικογένειες που δεν κάνουν συχνές μετακινήσεις και μένουν μόνιμα στο ίδιο περιβάλλον. Αυτά τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερο χρόνο και υπομονή για επιπλέον κοινωνικοποίηση.
8.Φτιάξτε έναν πίνακα με τις δοκιμασίες και τους τύπους για να σημειώνετε την εξέλιξη του κουταβιού. Αυτό θα σας βοηθήσει για να καταλάβετε καλύτερα στο τέλος.
Παρατηρήστε το κουτάβι. Μπορείτε να πείτε πολλά για ένα κουτάβι προτού καν πείτε γεια. Παρακολουθήστε το κουτάβι, για έως και 30 λεπτά αν είναι δυνατόν, ειδικά εάν παίζει με άλλα κουτάβια για να παρατηρήσετε την προσωπικότητά τους. Για παράδειγμα:
- Αν το κουτάβι τρέχει αμέσως για να πάρει μέρος στο παιχνίδι, τότε είναι ενεργό κουτάβι, τύπος (α) δηλαδή. Το ίδιο κι αν είναι αυτό που κλέβει το παιχνίδι, το μπαλάκι, το κόκαλο κ.λ.π
- Αν παίξει στην αρχή αλλά μετά από λίγο τα παρατήσει, τότε είναι τύπος (β). Ουδέτερο.
- Κι αν από την αρχή που ξεκινήσει η ένταση του παιχνιδιού ανάμεσα στα άλλα κουτάβια, το υποψήφιο κουτάβι απομακρυνθεί και πάει να κάτσει ήσυχο στην άκρη εκτός παιχνιδιού, τότε σαφώς και είναι ο τύπος (γ), δηλαδή παθητικό ή ντροπαλό κουτάβι. Είναι το ίδιο κουτάβι που όταν το πλησιάσετε, εκείνο θα σκύψει υποχωρώντας.
9.Όταν παίρνετε για πρώτη φορά ένα κουτάβι, παίξτε μαζί του, προσφέροντας τόσο λιχουδιές όσο και παιχνίδια, εάν επιτρέπεται. Τι κάνει εκείνη τη στιγμή που προσπαθείτε να παίξετε μαζί του; Στριφογυρίζει για να ξεφύγει από εσάς; Ψάχνει αγχωμένο με τα μάτια του τα άλλα κουτάβια, τα αδελφάκια του; ή ασχολείται μαζί σας και σκαρφαλώνει πάνω σας με αγωνία σαν να σας γνώριζε από πριν και είχε να σας δει πολύ καιρό; Δείτε το επίπεδο ενέργειας και την επιμονή του:
- Είναι υπερβολικός ή απαιτητικός, δηλαδή τύπος (α),
- χαλαρός, τύπος (β)
- ή απλά θέλει να τον χαϊδέψετε, τύπος (γ);
10.Φέρτε μερικά παιχνίδια. Δείχνει ενδιαφέρον για αυτά; Μοιράζεται πρόθυμα το παιχνίδι, παίζει ασταμάτητα με αυτό ή επιθυμεί και διεκδικεί το αντικείμενο αμέσως; Ο πόθος είναι ένα πρώιμο σημάδι της ιδιοκτησίας, της κτητικότητας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα.
11.Εάν είναι σημαντικό για εσάς να είστε σε θέση να παίξετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι με το κουτάβι σας, δείτε πώς κάνει το κουτάβι με το σχετικό παιχνίδι ή δραστηριότητα.
12. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και δείτε την αντίδρασή του:
- Χαλαρώνει; Τότε είναι τύπος (γ). Παθητικό ή ντροπαλό.
- Κουνιέται λίγο στην αρχή αλλά μετά χαλαρώνει; Τότε είναι τύπος (β). Ουδέτερος.
- Ή μήπως κλωτσά σαν τρελό στον αέρα κι εσάς για να ξεφύγει από τα χέρια σας; Ε, τότε είναι σίγουρα ένα ενεργό κουτάβι, τύπος (α).
Αξιολογήστε την αντίδρασή του. Ποια δράση ταιριάζει στις προσδοκίες σας; Δείτε πόσο γρήγορα επανέρχεται το κουτάβι από την στιγμή που το αφήσετε κάτω. Αυτό θα φανεί από τον χρόνο που θα κάνει για να επιστρέψει κοντά σας. Πόσο θα κάνει δηλαδή για να επιστρέψει σε εσάς για να παίξετε με ένα παιχνίδι για παράδειγμα.
12.Ενώ κρατάτε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι (κατά προτίμηση αυτά που έχουν ήχο όταν τα πιέζεις για να το προσελκύσει), καλέστε το κουτάβι καθώς απομακρύνεστε από αυτό.
- Σας κυνηγά ή τρέχει μαζί σας και κάποιες στιγμές πηδά πάνω σας ενθουσιασμένο; Είναι τύπος (α).
- Σας ακολουθεί χαρούμενο αλλά με απλό βηματισμό; Είναι τύπος (β)
- Ή μήπως διστάζει και θέλει παραπάνω καλόπιασμα κι επιμονή για να έρθει κοντά σας; Τότε είναι ξεκάθαρα τύπος (γ).
13. Καθίστε γονατιστοί κάτω ή σε μια καρέκλα. Βάλτε το να κάτσει κι αυτό κάτω ανάμεσα στα πόδια σας κι αρχίστε να το χαϊδεύετε απαλά και συνέχεια λέγοντάς του γλυκά λόγια.
- Μήπως στριφογυρίζει ανήσυχο για να ελευθερωθεί; Είναι τύπος (α)
- Μήπως στριφογυρίζει στην αρχή αλλά μετά χαλαρώνει; Είναι τύπος (β)
- Μήπως κουρνιάζει στα χέρια σας και αποδέχεται τα χάδια σας ήρεμο και χαλαρωμένο; Είναι τύπος (γ).
14. Σηκωθείτε όρθιοι και σκύψτε από πάνω του και χαϊδέψτε το. Αυτό είναι ένα τεστ για να δείτε αν θα φοβηθεί το κουτάβι το μέγεθός σας. Γιατί σε αυτό φαίνεστε εσείς τεράστιοι.
- Αν θέλει να φτάσει το πρόσωπό σας και πηδά για να έρθει κοντά, τότε είναι σίγουρα τύπος (α).
- Αν ζαρώνει στην γωνία τρομαγμένο ή βρισκόμενο σε σύγχυση, τότε είναι τύπος (γ)
- Αν απλά στέκεται ήσυχο και δέχεται τα χάδια σας, τότε είναι τύπος (β).
15. Κρατήστε το πίσω πόδι. Σε αυτήν την άσκηση, δοκιμάζετε την αντίδραση και την ευαισθησία του κουταβιού στην ταλαιπωρία. Ενώ χαϊδεύετε το κουτάβι, σηκώστε απαλά το ένα πίσω πόδι ελάχιστα εκατοστά από το πάτωμα, ίσα ίσα να μην πατάει κάτω και κρατήστε το για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Τι κάνει;
- Αντιδρά αμυντικά; Εάν ναι, είναι σίγουρα ένας τύπος (α) με υψηλή ευαισθησία στον πόνο ή σε οτιδήποτε το κάνει να νιώθει άβολα.
- Αν δείξει ανήσυχο είναι τύπος (γ)
- Κι αν απλά κάθεται υπομονετικά ή σας γλείψει το πρόσωπο ή το χέρι, τότε είναι τύπος (β).
Προσέξτε! Όταν επιλέγετε ένα κουτάβι για ένα σπίτι με μικρά παιδιά, ψάχνετε για ένα κουτάβι που έχει πολύ χαμηλή ευαισθησία στο άγγιγμα. Ο τύπος (β) είναι ο πιο κατάλληλος σε αυτήν την περίπτωση.
16.Ξαφνιάστε το με έναν δυνατό ήχο. Για παράδειγμα, κρατήστε δύο μεταλλικά κουτάλια πίσω από την πλάτη σας κι όταν δεν το περιμένει, αφήστε τα να πέσουν κάτω και κοντά τους. Πώς αντιδρά; Ξαφνιάζεται και παγώνει; Παίρνει το θάρρος για να πάει κοντά στα κουτάλια και τα επεξεργαστεί; Κι αν ναι, πόση ώρα χρειάζεται για να αποκτήσει αυτό το θάρρος και την περιέργεια;
- Εάν το κουτάβι δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα κουτάλια, είναι τύπος (α)
- Εάν ρίξει απλά μια αδιάφορη ματιά προς αυτά, είναι τύπος (β)
- Εάν αντιδράσει με φόβο και κρυφτεί ή κάτσει κάτω εκεί επιτόπου στην θέση του χωρίς να κουνηθεί, είναι τύπος (γ).
17.Όταν χάσει το ενδιαφέρον του σε εσάς και απομακρυνθεί από κοντά σας, πέστε κάτω και φωνάξτε σα να πονέσατε επειδή χτυπήσατε. Τότε:
- Αν το κουτάβι τρέξει κοντά σας και σας σκουντά με την μουσούδα του ή χοροπηδά δίπλα σας ακόμα και γαβγίζοντας, είναι τύπος (α)
- Αν έρθει ήρεμο και σας μυρίζει ή σας γλείψει στο πρόσωπο, είναι τύπος (β)
- Αν σκύψει και τρέξει τρομαγμένο μακριά σας, είναι τύπος (γ).
18.Σηκώστε το κουτάβι ελάχιστα εκατοστά από το έδαφος, κρατώντας τα πλευρά του, για ελάχιστα δευτερόλεπτα. 5 είναι καλά. Τι κάνει;
- Στριφογυρίζει και δαγκώνει οργισμένα; Είναι τύπος (α)
- Χαλαρώνει και κοιτάζει γύρω του; Είναι τύπος (β)
- Φαίνεται φοβισμένο και μαζεύεται; Είναι τύπος (γ)
Προσοχή! Εάν είναι κουτάβι που ανήκει στις τεράστιες ράτσες, τότε δεν θα είναι εύκολο για εσάς να το σηκώσετε από το έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση, σηκώστε απλά τα μπροστινά του πόδια και κρατείστε το σε όρθια στάση για 5 δευτερόλεπτα.
Αφού ολοκληρώσετε τις δοκιμές, ελέγξτε στον πίνακα αξιολόγησης πόσα α, β και γ έχετε. Μην εκπλαγείτε εάν έχετε ίδιο αριθμό σε παραπάνω από ένα γράμματα. Έτσι τα αποτελέσματα θα έχουν ως εξής:
- Όλα ή τα περισσότερα Α : Αυτό το διαδραστικό κουτάβι είναι έξυπνο, δραστήριο και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Το μεγάλωμά του θα απαιτήσει συγκέντρωση, συνέπεια και χρόνο. Η αγαπημένη του έκφραση: “Τι ακολουθεί;”
- Όλα ή τα περισσότερα Β : Αυτό το κουτάβι είναι βολικό, φιλικό και φιλόξενο. Είναι ευχάριστο, με αυτοπεποίθηση, αν και ίσως δεν έχει κίνητρο να ακολουθήσει την ατζέντα σας όταν έρχεται σε σύγκρουση με το δικό του πρόγραμμα. Η αγαπημένη του έκφραση: «Είναι απαραίτητο;»
- Όλα ή τα περισσότερα Γ : Αυτό το κουτάβι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζεται την επιβεβαίωση σας για να αισθάνεται ασφάλεια. Χωρίς κατάλληλα μαθήματα και κοινωνικοποίηση, θα είναι ντροπαλό. Η αγαπημένη του έκφραση: «Έχουν περάσει τρία λεπτά – με αγαπάς ακόμα;»
- Ισάριθμα Α και Β : Αυτό το ενεργό κουτάβι θα θέλει να είναι στη μέση των πάντων, αλλά θα χρειάζεται ελαφρώς μεγαλύτερη ώθηση για να διατηρεί το ενδιαφέρον του. Η αγαπημένη του έκφραση: “Ας το κάνουμε ξανά!”
- Ισάριθμα Β και Γ : Αυτό το κουτάβι θα είναι χαλαρό και βολικό, αλλά με μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού του από ένα εντελώς παθητικό κουτάβι. Επειδή είναι πιο σύνθετοι και ψύχραιμοι αυτοί οι χαρακτήρες, θα είναι ένα ιδανικό κουτάβι για ένα ήρεμο σπίτι με ή χωρίς μεγαλύτερα παιδιά. Αγαπημένη έκφραση: “Άλλο ένα ξύσιμο της πλάτης ή μασάζ, παρακαλώ.”
Μια έξτρα και τελευταία (αλλά άκρως σημαντική!) συμβουλή. Αν έχετε βρει ένα κουτάβι του οποίου η βαθμολογία ταιριάζει με αυτό που ψάχνετε, υπέροχα! Αν όχι, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην αποθαρρύνεστε και μην καταλήξετε σε βεβιασμένες αποφάσεις σε ένα κουτάβι που δεν σας ταιριάζει, απλώς επειδή ψάχνετε για πολύ καιρό.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας Τεστ αξιολόγησης κουταβιών.