10 μύθοι γύρω από την συμπεριφορά του σκύλου

Η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο Decoding your dog, 1βαλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά την ψυχολογία και συμπεριφορά ενός σκύλου.  Κτηνίατροι αναλυτές συμπεριφοράς – ψυχολόγοι από το αντίστοιχο Αμερικάνικο κολέγιο και συγκεκριμένα οι Drs. Debra Horwitz και John Ciribassi, ειδικοί στον τομέα αυτό, αναλύουν μέσα στο βιβλίο την συμπεριφορά και την ψυχολογία των σκύλων κι αναφέρονται σε κάποιους μύθους.

Διαβάστε 10 απ’ αυτούς:

  • Μύθος 1: Όταν ο σκύλος μου έχει πάρει στάση ενοχής σημαίνει πως έχει κάνει κάτι κακό, το γνωρίζει κι αισθάνεται άσχημα = Όταν το σκυλάκι σας έχει πάρει το λυπησιάρικο ύφος (κατεβασμένη μουσουδίτσα, λυπημένα ματάκια) νιώθει ένοχος για κάτι, σωστά; Λάθος! Ο σκύλος σας αισθάνεται και διαισθάνεται την κακή σας διάθεση και γνωρίζει την δική σας συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις.  Έτσι λοιπόν, όταν σας βλέπει νευριασμένους ή αναστατωμένους, παίρνει την ανάλογη στάση σώματος θεωρώντας πως θα σας ηρεμήσει και θα αποφύγει τυχόν τιμωρία.
  • Μύθος 2 : Ο σκύλος μου με καταλαβαίνει όταν του μιλάω = Στην πραγματικότητα, οι σκύλοι μπορούν να μάθουν και καταλαβαίνουν περίπου 500 λέξεις. Όταν μιλάτε στο σκυλάκι σας, εκείνο εστιάζει σε σχετικά λίγες λέξεις, στον τόνο της φωνής σας, στις εκφράσεις του προσώπου σας και στην ολική γλώσσα του σώματος.
  • Μύθος 3 : Το νέο μου σκυλί θα είναι ίδιο με το προηγούμενο γιατί είναι ίδια ράτσα = Όπως δύο παιδιά από τους ίδιους γονείς μπορεί να μοιάζουν σε πολλά πράγματα και να έχουν αρκετές διαφορές παράλληλα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά όσον αφορά την ράτσα τους.  Μπορεί να έχουν ομοιότητες αλλά εξίσου πολλές διαφορές.
  • Μύθος 4 : Ο σκύλος μου αγαπάει τα παιδιά, άρα πρέπει να υπομένει και τα πάντα απ’ αυτά = Η αλήθεια είναι πως τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν στα σκυλιά.  Το να επιτρέπει ένας γονιός λανθασμένες συμπεριφορές όπως το να κάθεται το παιδί πάνω στο σκυλί, να του τραβάει τις τρίχες, την ουρά, τα αυτιά, να του πετάει πάνω του παιχνίδια, να το ενοχλεί όταν τρώει ή όταν κοιμάται και ούτω καθεξής έχοντας την νοοτροπία “σκυλί είναι πρέπει να υπομένει”, είναι πέρα για πέρα λάθος! Δίνει λανθασμένα μηνύματα στο παιδί και ταυτόχρονα υποφέρει ο σκύλος.  Ένα σκυλί είναι έμψυχο ον όπως ο άνθρωπος.  Αναπνέει, ζει, αισθάνεται και γι’ αυτό χρειάζεται ευγενικούς τρόπους, αγάπη, σεβασμό και φροντίδα.

  • Μύθος 5 : Μια περιφραγμένη, κλειστή αυλή είναι αρκετή = Οι σκύλοι συνυπάρχουν μαζί μας σ’ έναν κόσμο γεμάτο μυρωδιές κι εικόνες.  Η αυλή είναι ίδια κάθε μέρα.  Αυτό που επιθυμεί κάθε σκύλος είναι να εξερευνήσει τον κόσμο, να μυρίσει κάθε μυρωδιά, να γνωρίζει νέες και να συναντήσει όλους τους θάμνους και τα δέντρα της γης! Ο εγκλεισμός του σε μια αυλή και η μοναξιά θα έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά του.  Είτε θα είναι άγριος κι απειλητικός είτε καταστρεπτικός και θα προσπαθήσει να δραπετεύσει.  Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει πως ο σκύλος δεν είναι ευτυχισμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον.  Συμβουλή : Αγοράστε του ένα λουρί και πηγαίνετε τον βόλτα.
  • Μύθος 6 : Όλα τα σκυλιά που φοβούνται τους ανθρώπους έχουν κακοποιηθεί = Λάθος! Το ότι ένας σκύλος φοβάται τους ανθρώπους δεν σημαίνει απόλυτα πως είναι κακοποιημένος.  Ναι, υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις αλλά ένας  άλλος λόγος που ένας σκύλος μπορεί να δείχνει σημάδια άγχους, στρες, ανησυχίας ή φόβου όταν συναντά ανθρώπους είναι η ελλιπής κοινωνικοποίησή του.  Αν ο σκύλος ζει σε ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον όταν διανύει την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του που αναπτύσσεται συναισθηματικά (από 8 εβδομάδων έως 9 μηνών) και δεν συναναστρέφεται με άλλα σκυλιά, ανθρώπους κι άλλα ερεθίσματα, τότε δύσκολα μπορεί να επεξεργαστεί ή να χαρεί νέες εμπειρίες στην μετέπειτα ζωή του.  Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα αυτό δείτε το άρθρο Κοινωνικοποίηση. 
  • Μύθος 7 : Η καλύτερη εκπαίδευση είναι η κυριαρχία και η τιμωρία = Όπως οι άνθρωποι έτσι κι οι σκύλοι μαθαίνουν καλύτερα από μια ανθρώπινη συμπεριφορά κι όταν τους δείχνουν ποιο είναι το σωστό.  Το μειονέκτημα είναι πως τα σκυλιά δεν γνωρίζουν τους ανθρώπινους κανόνες.  Δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα. Κι εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος, εκείνος του δασκάλου, όπου πρέπει να τους μάθουμε κάποια πράγματα χρησιμοποιώντας θετική εκπαίδευση κι ευγένεια. Μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ  Χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας. 

  • Μύθος 8 : Τα σκυλιά που καταστρέφουν το σπίτι όταν είναι μόνα τους είναι κακομαθημένα ή πεισματάρικα = Λάθος.  Τα σκυλιά που γαβγίζουν ή κάνουν ζημιές στο σπίτι όταν μένουν μόνα τους το πιο πιθανό είναι να πάσχουν από στρες αποχωρισμού.  Αυτό σημαίνει πως αναστατώνονται όταν φεύγει η οικογένεια τους από το σπίτι και δεν μπορούν να ηρεμήσουν γιατί ανησυχούν και φοβούνται πως η οικογένειά τους τα παράτησε ή απλά δεν θέλουν να μένουν μόνα τους.  Χρειάζεται εκπαίδευση και συγκεκριμένη συμπεριφορά απ΄όλα τα μέλη της οικογένειας για να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος, πέρα από τις ζημιές και την ενόχληση της γειτονιάς με τα γαβγίσματά του, να αυτοτραυματιστεί ακόμα και θανάσιμα. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το άγχος αποχωρισμού και πώς να το αντιμετωπίσετε είναι το Σιχαίνομαι την … μοναξιά! 
  • Μύθος 9 : Τα σκυλιά που γρυλίζουν και δαγκώνουν είναι κακά = Όταν τα σκυλιά γρυλίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνουν στους ανθρώπους πως δεν αισθάνονται καλά, κάτι τους ενοχλεί και φοβούνται.  Προσπαθούν να πουν “σταμάτα”! Υπάρχει τρόπος εκπαίδευσης για να αποφευχθούν επιθετικές συμπεριφορές που στην ουσία δεν σημαίνει κακία, αλλά φόβος ή ενόχληση.  Έτσι ώστε ο σκύλος να δείχνει αυτά τα συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο. Αυτό το άρθρο θα σας ενδιαφέρει Εκπαίδευση κουταβιού σύμφωνα με τους 6 τύπους προσωπικότητας. 
  • Μύθος 10 : Οι σκύλοι και οι λύκοι είναι ακριβώς το ίδιο = Οι σκύλοι προέρχονται από τους λύκους κι εκεί τελειώνει η “σχέση” τους.  Οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια σε σύντροφο του ανθρώπου τόσο ομαλά και φυσικά που οι λύκοι δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν να αποκτήσουν τέτοια σχέση  με τον άνθρωπο ούτε με εντατική εκπαίδευση.  Ένα απλό παράδειγμα είναι πως ο σκύλος μπορεί να καταλάβει μια ανθρώπινη χειρονομία χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευση, ενώ ο λύκος για να έρθει σ’ αυτό το σημείο θα χρειαστεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και αν… Εδώ θα μάθετε περισσότερα Εγκυκλοπαίδεια του σκύλου. 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts