Ετήσιο φεστιβάλ γιορτάζει τους σκύλους!

Στο Νεπάλ αφιερώνουν μια ολόκληρη μέρα κατά την διάρκεια ενός ετήσιου φεστιβάλ στα σκυλιά για να τα ευχαριστήσουν που είναι φίλοι τους! Και την αφιερώνουν στην πίστη και στην αφοσίωση των καλύτερων φίλων των ανθρώπων!

Το φεστιβάλ ονομάζεται Diwali που σημαίνει “η γιορτή των φώτων” και γιορτάζεται από εκατομμύρια ινδουιστές στην Ινδία, στο Νεπάλ και αλλού κάθε χρόνο το φθινόπωρο.  Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Ινδουισμού.  Οι εορτασμοί διαρκούν πέντε μέρες όπου η  κάθε μέρα επικεντρώνεται σε κάτι ξεχωριστό για τον Ινδουισμό.  Γιορτάζουν το φως, την γνώση και την ξεχωριστή εμπειρία των ανθρώπων πάνω στη γη, ανάβοντας αναρίθμητα κεριά καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, λέγοντας ιστορίες και ανταλλάσσοντας δώρα.

Στο Νεπάλ όμως το φεστιβάλ αυτό ξεχωρίζει γιατί μόνο εκεί γιορτάζουν την δεύτερη μέρα των εορτασμών τους σκύλους.  Στο Νεπάλ το Diwali λέγεται Tihar.  Κι έτσι η Kukur Tihar (η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ) είναι αφιερωμένη στα σκυλιά.

Την ημέρα εκείνη φοράνε σε όλους τους σκύλους, όχι μόνο στους δεσποζόμενους αλλά και στα αδέσποτα, γιρλάντες (ως ένδειξη σεβασμού προς τα ζώα), τους βάζουν το Tika (ένα σημάδι στο μέτωπο) ή κόκκινη πούδρα (ως σημάδι αγιοσύνης) και τους προσφέρουν νόστιμο φαγητό ως αναγνώριση της πολύτιμης σχέσης μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Ο συμβολισμός του στολισμού

Πιο συγκεκριμένα, οι γιρλάντες (τα στεφάνια από λουλούδια) που φοράνε στο λαιμό, ονομάζονται Malla, είναι ένδειξη σεβασμού κι αξιοπρέπειας, ανακοινώνει το άτομο που το φοράει ως σημαντικό, τιμώμενο πρόσωπο και συμβολίζει τις προσευχές που πάνε με τους σκύλους.

Το Tika είναι μια πάστα από Abir (μια βαφή, κόκκινη χρωστική ουσία σε σκόνη), μαζί με ρύζι και γιαούρτι.  Εφαρμόζεται στο μέτωπο ως χάδι από τα μάτια προς τα πάνω.  Όπως το Malla, έτσι και το Tika σηματοδοτεί το σκυλί ως αντικείμενο αφοσίωσης και αντιπρόσωπο της δικαιοσύνης. Διαπνέει το σκυλί με έναν αέρα ιερότητας και ενεργεί ως ευλογία σε όσους γιορτάζουν το σκυλί τους εκείνη την ημέρα.

Το φαγητό που προσφέρουν και στα δεσποζόμενα αλλά και στα αδέσποτα εκείνη την ημέρα είναι συνήθως γάλα, αυγά, κρέας ή υψηλής ποιότητας σκυλίσιας τροφής.  Ορισμένοι κερνάνε τους αγαπημένους τους φίλους ακόμα κι ένα κομμάτι της τοπικής λιχουδιάς sel roti, το οποίο είναι ένα είδος τηγανιτού ντόνατ.  Γενικά, εκείνη την ημέρα τα σκυλιά απολαμβάνουν όλες τις λιχουδιές χωρίς καμία εξαίρεση.

Η σημασία του σκύλου στον Ινδουισμό

Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Ινδουιστική παράδοση του Νεπάλ.  Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα του Ινδουισμού, η Samara, η μητέρα των σκύλων βοηθά στην εύρεση κλεμμένων ζώων.  Γενικά τον σκύλο τον θεωρούν άρχοντα και κριτή των νεκρών και πως φυλάει τις πύλες της μετά θάνατον ζωής.

Δείτε ένα μέρος από το απολαυστικό θέαμα εκείνης της ημέρας.  Της ημέρας που λατρεύουν τους σκύλους!

Online petshop με αξεσουάρ για σκύλους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts